Човек на ГЕРБ снасял информация на БСП за купения вот (видео)

Елица Мартинова 08 май 2013 в 12:12 6346 1

 Жельо Бойчев. Снимка: БГНЕС
Жельо Бойчев. Снимка: БГНЕС

Човек, който е замесен в схемите на ГЕРБ за купуване на гласове, е „двоен агент“ и докладва информацията в централата на БСП на „Позитано 20“. Това заяви на брифинг в сряда Жельо Бойчев, който е водач на червените листи в 23 МИР – София.

„От няколко дни България е друга, страхът си отива. В момента, в който те се разберат, в момента, в който започват да организират своите схеми, един от тези хора вече е дошъл при нас. Искам да им кажа много ясно – ние сме наясно с хората, техните прякори и начина, по който се опитват да организират и подменят вота на българските граждани. Наясно сме и с хората, на които МВР слага чадър, правейки ги сътрудници на някой от службите на МВР, за да имат възможности в самия изборен ден безпрепятствено да осъществяват задачата за купуване на гласове“, заяви Бойчев.

Той предупреди ГЕРБ и предполагаемите им съучастници, че след 12 май ще им бъде потърсена отговорност, ако се опитат да манипулират вота.

Водачът на социалистите в Монтана Младен Червеняков обяви, че в централата на БСП вече има 10 сигнала относно опити за купуване на гласове. По думите му става въпрос за манипулации в Монтана, Стара Загора, Силистра, Видин, Враца и Габрово.

Според Червеняков бившите управляващи усилено се подготвят за фалшификация на изборите. Според него от толкова конспирации на ГЕРБ не им остава време да участват в предизборни дебати.

„ГЕРБ губят равновесие в последните дни. Те имат много добра информация как се променят обществените настроение и правят всичко възможност за т. нар. „служебна победа“. Те ще се опитат да си я осигурят на всяка цена. Израз на тази политика е неучастието на представители на ГЕРБ във всякакви предизборни дебати и избягването на обсъждането на политики, обсъждането на онези проблеми, които доведоха от падането на правителството на Бойко Борисов. Те са се концентрирали единствено върху купения и манипулирания вот“, заяви Червеняков.

По думите му схемите, подготвяни от хората на Борисов, са много по-мащабни от манипулациите на президентските избори.

Той обясни, че един от начините за фалшификация на вота ще бъде т. нар. „индианска нишка“. При този метод манипулаторите на вота причакват избирателите пред секционните комисии с подпечатана бюлетина, в която вече е отбелязан „верният номер“. Щом влязат в тъмната стаичка, продавачите на подкрепа подменят получения лист с бюлетината, която са им раздали от СИК преди влизането. По този начин една бюлетина с „верния отговор“ винаги е на разположение на желаещите да продадат гласа си, дори те да са неграмотни.

Друг начин за контрол над вота са снимките чрез GSM, с които гражданите удостоверяват, че са спазили своята част от уговорката.

Социалистите призоваха гражданите да гласуват масово, за да стопят преднината, която ГЕРБ биха могли да си осигурят чрез изборни манипулации.

От БСП се заканиха, че ще следят внимателно изборите и ще сезират прокуратурата, ако е необходимо.

Бойчев и Червеняков призоваха служебния кабинет и президента да предприемат мерки, за да осигурят прозрачността на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови