Опозицията нае австрийци за паралелна ЦИК

Последна промяна на 29 април 2013 в 22:24 1399 3

Петте партии са наели австрийска фирма за преброител. Снимка sxc.hu
Петте партии са наели австрийска фирма за преброител. Снимка sxc.hu

Австрийска фирма ще прави паралелно преброяване на резултатите от изборите в нощта на 12 срещу 13 май. В наемането й и техническото обезпечаване на инициативата са се включили всички опозиционни партии от 41-то Народно събрание и партията на Меглена Кунева, съобщава Mediapool.bg.

Инициативата на БСП, ДПС, Движение България на гражданите, "Атака" и ДСБ се налага заради редицата съмнения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини.

"Всички подозираме, че ГЕРБ ще манипулират този вот, за да си осигурят служебна предница. Затова се налага да преглътнем политическите си различия и в името на демократичните и честни избори демократичните партии да се обединим", обясняват организаторите на "Паралелната ЦИК".

Петте партии са наели австрийска фирма преброител, която е изчислявала резултатите от повече от 50 вота. Цената й все още се пази в тайна, като се очаква след изборите формациите да обявят инициативата си и колко струва тя. Заплащането пък ще става пропорционално според партийната субсидия.

Само Движение България на гражданите, тъй като е извънпарламентарна партия, няма такава, но средствата от партията ще бъдат предоставени и те вероятно ще са от заема, който тя изтегли в края на 2012 година.

Схемата за действие, която БСП, ДПС, ДБГ, ДСБ и "Атака" са избрали, е възможна благодарение на новите разпоредби в Изборния кодекс, според които всяка една от 12 000 секционни избирателни комисии трябва да е снабдена с копирна машина. Според текстовете СИК трябва да предоставя копие от протокола в края на изборния ден, в който са записани броят на гласовете по формации на всеки застъпник на партия.

"Ще имаме 100% покритие на страната, като всяка партия ще получи дадени райони, от които ще трябва да подаваме резултатите. Протоколите ще се сканират и изпращат от "местни звена", за да може фирмата преброител в София да прави извадка за цялата страна", коментираха от формациите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2013 в 13:17

Михаил Константинов излъга. Софтуерът на ЦИК фалшифицира изборните резултати. http://rodolubez.blogspot.com/2013/04/blog-post_1241.html

30.04 2013 в 09:58

Тази фирма да не се окаже и тя близка до Хохегер?

29.04 2013 в 22:35

След като да наели Австрийците, от паралелната ЦИК да напуснат топлите места в ЦИК- БСП, ДПС, АТАКА имат квота в работещата държавна ЦИК, която харчи милиони да ограмотява електората на въпросните опозиционни партии как да гласуват . Напуснете ЦИК, напуснете и Районните избирателни комисии, където е пълно с ваши членове, напуснете и секционните комисии в които също имате членове, откажете се от възнагражденията си и ги дарете на бедните българи и паралелно работете с Австрийците , но със свой средства за партийна сметка. Така е Справедливо. Кажете на избирателите истината а не лъжете. Откажете се и напуснете комисиите и работете и бройте каквото искате.