ДПС пита Конституционния съд за депутатското място на Пеевски (видео)

Елица Мартинова 19 юни 2013 в 09:25 2666 2

Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС

ДПС ще отнесе въпроса за депутатското място на Делян Пеевски след избора му за шеф на ДАНС до Конституционния съд, заяви от пленарната трибуна днес председателят на партията Лютви Местан. До решението на КС Пеевски няма да идва в НС и няма да получава заплата, обясни още Местан.

"Българският народ трябва да е напълно убеден в конституционната екзактност на крайното решение на казуса, затова ще се обърнем към Конституционния съд с питане за статута на Пеевски, след като има решение на НС за избора му. В публичното пространство витаят съмнения, затова ние призоваваме по този казус да се произнесе единственият възможен орган - КС, дотогава г-н Пеевски няма да се възползва от правомощията си на народен представител, няма да стъпи в парламента, няма да получава възнаграждение", каза Местан.

Думите му бяха част от мотивацията по законопроекта за отмяна на решението за избор на Пеевски, което парламентът взе на 14 юни.

"Мотивите за този проект на решение са кратки - решението на 42-рото Народно събрание от 14 юни за избирането на Делян Пеевски предизвика остра обществена реакция. В резултат още на следващия ден г-н Пеевски съобщи, че отказва да встъпи в длъжност. Политически отговорният прочит на ситуацията налага като необходимост решението за избор на председател на ДАНС да бъде спешно отменено, за да се отвори възможност министър-председателят да внесе нова кандидатура, която след необходимите консултации да се обсъди и приема по нарочно разписана парламентарна процедура", каза Лютви Местан.

Публичният образ на Пеевски не съвпадал с истината

"Струва ми се, че след развитието на казуса Пеевски през последните дни тези кратки мотиви не могат в достатъчна степен да обосноват решението за отмяна, което предстои да гласуваме.  Смятаме, че дължим още отговори, най-вече за политическите поуки от казуса "Пеевски". Ние заявяваме отговорно, че прочетохме всички поуки, които налага казусът "Пеевски". На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета, но изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности и една или друга кандидатура, а трябва да си даде сметка за публичните наслоения върху този образ. Оказа се, че публичните наслоения върху образа на всеки един политик, дори когато те се разминават с реалната му същност, са реалност, с която трябва да се съобразим. Но същевременно заявяваме, че казусът "Пеевски" постави нови стандарти пред всички политически партии и изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти", коментира Местан.

По думите му казусът "Пеевски" е внесъл нови стандарти на хигиена в политиката. Според Местан българската политика минава през чистилище, благодарение на избора на Пеевски.

Нападки към президента Плевнелиев

Председателят на ДПС използва пленарната трибуна, за да разкритикува позицията на президента Плевнелиев по назначението на Пеевски. Местан

"Вие сам изпълнихте ли собствените си препоръки. Някой с някого съгласувал ли е назначението на Драгомир Димитров в НСО. Или когато държавният глава назначава един от охранителите на Борисов и Цветанов, с кого беше съгласувано назначаването на ген. Коджейков? Когато раздаваме морални присъди, първи трябва да отговорим на въпроса - отговаряме ли ние самите като поведение на тези стандарти, които налагаме на другите?", осъди поведението на Плевнелиев Лютви Местан.

ГЕРБ не са в сградата на парламента

Работният ден на Народното събрание започна при засилени мерки за сигурност и с огромен медиен интерес. 127 депутати от ДПС, "Коалиция за България" и "Атака" осигуриха кворум за пленарното заседание. Както вчера обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, днес парламентарната група на партията му отсъства от сградата на парламента. 

Видеото е записано със съдействието на "Нова телевизия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!