Пеевски получил съмнително бързо достъп до най-секретна информация

19 юни 2013 в 08:40 4204 12

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура само три дни преди да бъде назначен за шеф на ДАНС, съобщава вестник "Сега".

Само за 14 дни ДАНС е успяла да провери депутата до девето коляно и да му даде допуск до най-високото ниво на класифицирана информация "Строго секретно" на неясно какво основание.

Това стана ясно от отговор на председателя на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпрос на "Сега". В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати.

"Достъпът му е бил издаден на 11 юни", обясни Димитров. Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат. Нормалната процедура отнема най-малко месец, обясниха експерти. Според специалисти, занимавали се с издаване на достъп до държавните тайни, и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец.

Димитров заяви още, че не знае в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация. Единствената възможност е като бъдещ шеф на ДАНС, тъй като депутатите не разполагат с достъп до документи с гриф "Строго секретно". Това развенчава легендата, която БСП и премиерът Пламен Орешарски се опитват да създадат, че освен кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС са обсъждали и други имена, както и че Законът за ДАНС не е изменен специално за него, пише вестникът.

 Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, след като Орешарски изненадващо внесе кандидатурата му в парламента, където тя беше моментално гласувана без дебати.

"Имам пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво. Имах и преди достъп, сега е подновен", похвали се в интервю за "Преса" на следващия ден Пеевски. Това беше и един от аргументите, с които премиерът се опита да защити кандидатурата в парламента. От отговора на шефа на ДКСИ не става ясно дали преди това Пеевски е имал достъп до документи с гриф "Строго секретно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!