Дарителска акция за бежанците в Пъстрогор – какво се случи и какво предстои

OFFNews 15 септември 2013 в 16:28 4833 5

В с. Пъстрогор
В с. Пъстрогор

Мария Черешева

Във вторник моите приятели и колеги Камелия, Иван и Франческо пътуваха до транзитния център за бежанци в Пъстрогор, за да занесат дарения и да отразят ситуацията на живеещите там. Вероятно много от вас вече са запознати с текста на Иван от посещението, който само за няколко часа набра голяма популярност във Facebook чрез стотици споделяния. 

Ето защо ще избегна дублирането на неговия разказ.

Въпреки личните ми очаквания за смесени реакции поради насаждания от управляващи и медии страх сред обществото, че бежанският поток може да донесе тероризъм, болести, престъпност и, да не забравяме, бездънна яма в бюджета, броят на желаещите да помогнат на избягалите от войната в Сирия се оказа огромен. Така се стигна до събирането на средства, дрехи и вещи в градинката на „Кристал“ и студиото на радио „Землянка“ в петък вечер, което, от среща между десетина приятели се превърна в масова дарителска акция. Веднага след това, в събота сутрин, с две коли заминахме за Пъстрогор, за да занесем част от даренията и стоки от първа необходимост за живеещите там над 500 души. Накратко ще ви разкажа за резултите от акцията и пътуването.

В петък, въпреки студа, дъжда и неудобното (според представители на медиите) време на срещата, постигнахме много повече, отколкото изобщо сме предполагали – идеята беше да съберем няколко кашончета, за да напълним добре капацитета на малката кола, с която щяхме да пътуваме в събота. За по-малко от 3 часа от "Кристал" до ул. "Добруджа" буквално се образува жива верига от хора, които доставяха в студиото на радиото безбройните кашончета и чували, пълни с дарения за живеещите в бежанските центрове в България (един транзитен в Пъстрогор и два интеграционни – в с. Баня, Новозагорско и в Овча Купел).

Резултатът - три помещения, пълни догоре с дрехи, храна, играчки, посуда и всякакви вещи...плюс събрани общо 1480 лв. - и от познати, но най-вече – от хора, които виждаме за първи път. Почти без въпроси, без публичност (повечето дарители пожелаха да останат аноними) и съмнение, но пък с много желание, доверие и солидарност. Което, лично при мен доведе до състояние ''позитивен шок“, предвид често срещаните мнителност, недоверие и открита враждебност към потока от военни бежанци у нас. 

И така, в събота с Димитър Кенаров, Борис Митов и Явор Сидеров тръгнахме за Пъстрогор не с една, а с две препълнени коли. Без разрешително да влезем вътре, защото „никой няма да работи за вас в събота“. Посрещането беше далеч от гостоприемно – охраната на центъра ни забрани да раздаваме помощите отпред, заплашвайки ни с гранична полиция. Сирийският гражданин Ахмад*, който ни помагаше, пък за малко да се раздели с документа, който узаконява престоя му в България (преди придобиването на бежански статут).

Но няма да задълбавам – има кой да го направи. Наложи ни се да раздаваме даренията (дрехи, играчки, адаптирани млека и памперси, и други санитарни материали за жени и деца) скрити на около 500 м. по-надолу в посока към селото, което затрудни идването на някои от семействата с малки деца, както и контрола над раздаването. Разбира се, много хора и най-вече деца, гушнали по някоя играчка, си тръгнаха зарадвани.

По-късно се върнахме с още адаптирани млека, бисквити, кафета и чайове за 146 лв.**, купени от Свиленград и опаковани в индувидуални торби, които също свършиха доста бързо. Купихме от аптеката и лекарства от първа необходимост (срещу грип и простуда, главоболие, кашлица, охапвания и насекоми – масов проблем са дървениците, панадол за бебета, превързочни материали) и т.н. на стойност 323.12 лв.** Снощи те са били раздадени лично на семействата от нашия приятел Ахмад от неговата сестра, която е била медицинско лице в Сирия, за което днес получих потвърждение. Както сами можете да се досетите, всичко това е крайно недостатъчно, имайки предвид, че в Пъстрогор живеят над 500 човека, 150 от които деца. Бебетата са около 30-40, според обитатели на центъра.

Решението ни да не похарчим всички събрани пари обаче не е случайно. Преценихме, че независимо от тромавите процедури, по-ефективно ще бъде да влезем в лагера с разрешението на Държавната агенция за бежанците. Имаме индикации, че това ще се случи още тази седмица. Останалите 1010 лв., дарени в петък, ще бъдат преведени на сметката на Приятели на бежанците и изтеглени непосредствено преди следваща ни акция с цел максимална отчетност. Ще бъде прекрасно, ако успеем да съберем повече. 

В Пъстрогор живеят най-голям брой хора и контролът при раздаването на дарения е много труден, без съдействие от страна на държавните служители. Това потвърдиха и самите бежанци и ни посъветваха да изчакаме със следващото посещение, за да може събраното да стигне за максимален брой хора. Трудно ми е да кажа за всички, тъй като това в момента ми се струва почти невъзможно...

Ето кои са най- необходимите неща, които е добре да осигурим, след допитване на Ахмад сред останалите бежанци:

  • Детски и бебешки зимни дрешки – якета, ботушки, космонавти, и т.н.

  • Лекарства за бебета и деца над 2 год.

  • Памперси – съветът е да купуваме по-евтини, доставените от нас Palomita в малки разфасовки са им се сторили много удачен варинт.

  • Адаптирани млека за бебета и храни за малко по-големи деца – 2-5 год.

  • Санитарни материали

  • Лекар и преводач!!! В лагера им много хора със сериозни болести, които не могат да си позволят лекарска помощ. Те нямат доверие на този вътре, нито пък могат да се разберат с него на различни езици. Така те не могат да си набавят специфични лекарства като инсулин, например. Нямат и средства за тях.

  • Медийно отразяване – според Мохамед, друг сириец, с когото разговаряхме, от около месец, откакто в медийното пространство се появяват репортажи за живота на бежанците, обитателите на центъра са започнали да получават благотворителна помощ. Дотогава никой не се е сещал за тях.

  • Всичко друго е добре дошло – с 65 лв. на месец изхранването е почти невъзможно, да не говорим за базисни нужди като облекло, транспорт, лична хигиена.

  • Не забравяйте играчките – усмивките на децата, които получиха такива подаръци от нас, струват повече от всичко.

 

И не на последно място – Голямо благодаря на всички! Много хора в нужда също ви благодарят!

*Имената на бежанците са сменени

**Вижте снимките, в понеделник ще публикувам и сканирани целите касови бележки.

-------------

Тексът, заедно с факсимилетата на касовите бележки е публикуван във фейсбук-страницата на Мария Черешева

 

 

 

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови