Quantcast

Орешарски: Сирийските деца у нас може да влязат в български паралелки

Последна промяна на 14 септември 2013 в 10:54 1898 4

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

"Прави се всичко възможно за настаняването и интегрирането на бежанците у нас, като в момента се работи по програми за образованието на сирийските деца. При определена езикова подготовка те могат да влязат и в български паралелки, а не да се отделят като общност."

Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред „Дарик” в събота сутрин.

Министър-председателят уточни, че капацитетът за прием на бежанци в България отдавна е надхвърлен.

„Само сирийските граждани, които са заловени на границата, надхвърлят 2000, а като цяло бежанците у нас са 4000”, посочи Орешарски.

Той обаче е категоричен, че в страната ни няма пряка опасност от терористични атаки.

„Терористична заплаха към нашата страна няма, има повишен риск – в България, в целия регион, няма да е пресилено, ако кажа и в целия свят”, уточни министър-председателят.

Премиерът посочи, че властите са взели всички необходими мерки, за да инспектират бежанците от Сирия.

„Пряка заплаха за България не виждам; има заплахи в глобален аспект. Например за България една по-висока цена на петрола носи само минус. Друга заплаха е опасността от бежанска вълна. Би било доста изтощаващо, ако нарастващ брой сирийски граждани потърсят убежище в нашата страна”, смята още Ореашрски.

Той подчерта, че България е категорична в позицията си срещу употребата на химически оръжия – не само в Сирия, но и по цял свят.

„Не знам колко активно е било предишното правителство по отношение на конфликта в Сирия. Това, което нашето правителство води като политика, е в пълно съзвучие с политиката на европейските партньори. Нашата позиция е синхронизирана. Декларацията, която имахме, беше почти седмица преди сбирката на външните министри във Вилнюс и видяхме, че на тази сбирка позицията ни се припокриваше”, коментира премиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2013 в 12:10

На г-н Орешарски му предлагам да си ги събере арабаските и да си ги настани в неговите имоти, на негова издръжка, а не да ги храним и издържаме с нашите данъци. Сега пък ще ги интегрира с в нашите училища, на тоя малоумник му трябва едно яко интегриране в.......!!!!

14.09 2013 в 14:54

е кво стана бе арабеските удариха евреи на българска почва те това по цял свят го правят ние какво общо имаме?

14.09 2013 в 11:38

To и криза нямаше в България, не помните ли 2007 какво ни говореха комунистите!!!

14.09 2013 в 11:11

То и един друг ни обясняваше че няма страшно, и че дюнерите дето ги продават на всеки ъгъл ни пазят от злонамерени терористи, а после знаете какво стана миналата година в Бургас...