Владимир Чуков: Сред бежанците в България има и псевдо-сирийци

Вероника Шербанова 10 септември 2013 в 09:23 2577 2

Владимир Чуков. Снимка: БГНЕС, архив
Владимир Чуков. Снимка: БГНЕС, архив

Сред хората, напускащи Сирия заради конфликта, няма само такива, които се нуждаят реално от помощ. Сред бежанците има и такива, които само се представят за сирийци, някои от тях дори са с радикални идеи. Това заяви пред bTV арабистът Владимир Чуков.

Повечето от тези хора идват от Северна Африка, други пък са изгонени от страни в Западна Европа и идват в България, защото тук ще бъдат приети по-добре.

Необходимо е да разграничат тези, които наистина имат нужда от помощ, и тези, които трябва да бъдат върнати, категоричен е Чуков.

Сред бежанците има такива, които бягат не от режима в Сирия, а от войната, посочи Мохамед Ибрахим, представител на сирийска асоциация в България. Много от тях бягат от терористите, а не от правителството, тъй като хората подкрепят Башар Асад и това, което тиражират медиите тук не е вярно, коментира той.

Химическите оръжия бяха използвани от терористи преди пет месеца, а инспекторите на ООН бяха изоратени нарочно по-късно, каза Ибрахим.

По думите на Владимир Чуков има надежда за мирно решаване на конфликта в Сирия, предизвикан о използването на химически оръжия.

Вероятността САЩ да започне военна атака намалява след предложението за предаване на химическите оръжия, обясни Чуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!