Бащата на Пламен Горанов иска грамадата за сина му да се махне

Последна промяна на 06 август 2013 в 12:26 4533 4

Грамадата в чест на Пламен Горанов във Варна. Снимка Булфото
Грамадата в чест на Пламен Горанов във Варна. Снимка Булфото

Любчо Горанов – баща на самозапалилия се през февруари във Варна Пламен, иска грамадата, издигната пред Общината в памет на младежа, да се премахне. Това става ясно от писмо, което Любчо е изпратил до кмета на морската столица Иван Портних миналата седмица.

От пресцентъра на Общината отказаха да публикуват текста на писмото, но потвърдиха пред "Дарик", че Любчо Горанов наистина е отправил писмен призив до градоначалника.

Грамадата пред сградата на Община Варна бе изградена от приятели, близки и съграждани на Пламен, които искаха да почетат неговото дело. В продължение на дни камъните бяха поставяни един върху друг точно на мястото, където на 20 февруари 36-годишният мъж се самозапали в знак на протест срещу корупцията в града.

Грамадата се превърна в символ на желанието за промяна на варненци, юридическият й статут обаче остава неизяснен и до днес. За общинарите е ясно, че не могат да я премахнат току-така, тъй като въпросът е много чувствителен.

Писмото от Любчо Горанов обаче предизвика гнева на приятелите на Пламен, които учредиха фондация на негово име, малко след смъртта на 36-годишния младеж.

Още преди да бъде избран, настоящият кмет Портних заяви, че въпросът с мемориала на Пламен ще бъде решен само след разговори с въпросната фондация. Това обаче само допълва картинката с неясноти, тъй като и самите учредители на неправителствената организация не могат да се разберат помежду си. Друг проблем е, че фондацията все още не е регистрирана пред закона.

В крайна сметка обаче се предполага, че съратниците на Пламен няма да уважат мнението на баща му. На тези мисли навява следното изречение от биографията на младежа, която е публикувана на сайта на едноименната фондация: Пламен нямаше братя и сестри; майка му почина през 2006 г., а с баща си той не поддържаше отношения. Неговото семейство бяхме приятелите му. Това се потвърждава от признанието, което Любчо направи през март, в което заяви, че от години не е контактувал със сина си.

В крайна сметка дебатът по съдбата със знаковата за варненци грамада тепърва предстои. От фондацията за Пламен коментират, че не могат да се нагърбят с решението на въпроса, но се надяват, че „Общината ще вземе адекватно решение, което няма да доведе до нови протести“.

Публикуваме позицията на фондацията, която снощи бе изложена на уебстраницата им:

Във връзка с появилата се днес 05.08.2013г. публикацияотносно Грамадата пред Община Варна бихме желали да изразим своята позиция.Съвсем спонтанно реакцията на варненци от управлението на община Варнаизразило се в появата на Грамадата пред същата беше припознато с мястотона акта на протест на Пламен Горанов.

Грамадата не е мемориал на Пламен Горанов, но това е мястото,където той пламна.Вярваме, че Общинският съвет на Варна като управляващ града и лично г-н Портнихоценяват текущата ситуация такава каквато е и че ще вземат адекватно решениеза съдбата на Грамадата. Фондация "Пламен Горанов" не може да поеме отговорностпо решението на този въпрос.Освен това разчитаме точният им анализ и реакции да бъдат такива,че с действията си да не предизвикат нова вълна на протест,нещо което ние не желаем. 

Относно изграждането на паметна плоча или мемориал ние искаме да се обяви конкурс с ясни правила за идеен проект и финансиране,който да бъде одобрен не само от община Варна, но и от хората,които сме го познавали.  

Нашите действия досега са били в една насока. Да запазим доброто му име, да противодействаме на използването му за политически цели както и да информираме обществеността за неговото творчерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 15:50

Там и е мястото на грамадата, докато не се изчистят всички боклуци от Общинския съвет, които вече 8 месеца се правят на луди и не подават оставки!
Най-корумпираната община в България е това!

06.08 2013 в 15:18

Жалко. Не издържа човека до лятото, а Кутев намали тока с близо 2лв на месец. Бтв ако има жълто паве, да знаете че кутев го е поставил.

06.08 2013 в 14:29

Всъщност доста хора не одобряват пред общината ни да стоят купища строителни отпадъци. Аз самата не мисля, че тая "грамада" има място там. Виж, паметна плоча вече е нещо друго. Убедена съм, че и от Пламен, и от жертвата му, а и от тая канара сега се възползва една мизерна партийка, която трупа дивиденти и печели на гърба на това момче. А когато хората прозрат това и погледите се насочат към тях, удобно и ловко изместват вниманието към някой друг. А наивниците се хващат на въдицата им и остават слепи за машинациите им...

06.08 2013 в 13:03

За това ли ТИМ-аджийската алкохоличка Веска Томова сипе жупел и смехотворни заплахи в Афера.бг. Нещо много им бърка в здравенцето на болшевишката фракция наречена Химимпорт грамадата в памет на момчето загинало именно заради тях. Айде да посмеят да палнат кибритената клечка пак. Тоя път ще изгорят из основи.