"Шпигел" разказва за ТИМ и картелите у нас

Последна промяна на 07 май 2013 в 16:19 3862 14

Бдението в памет на починалия на 3 март Пламен Горанов. Снимка: Сергей Антонов
Бдението в памет на починалия на 3 март Пламен Горанов. Снимка: Сергей Антонов

Варна е като България - разядена от корупция, превзета от картели. Един отчаян човек наскоро се самозапали, смъртта му разтърси мнозина. Ето че сега идат избори, но какво ще се промени, пита в свой анализ за страната ни авторитетното германско списание "Шпигел".

Пламен Горанов, който на 20 февруари се самозапали в знак на протест във Варна, не бе нито първият, нито последният, прибегнал до този отчаян акт - още петима души в България сториха същото. Но 36-годишният варненец се сдоби с най-голяма известност - заради протеста си срещу държавата, корупцията и злоупотребата с власт.

Горанов се превърна в герой за демонстрантите, които в продължение на три месеца протестираха срещу правителството. Из цялата страна стотици хиляди хора излязоха на улицата, само във Варна броят им стигна 30 000 души. Отпорът бе насочен основно срещу високите цени на тока, всъщност обаче обект на атаките бе прогнилата политическа класа.

Под натиска на улицата дори се стигна до оставката на премиера Бойко Борисов. Миналата седмица пък избухна още един скандал, който сериозно обременява бившия министър-председател - един подслушан разговор свидетелства за очевидните му опити да потули един случай на корупция. В края на тази седмица България избира нов парламент - но както сочат данните в наскоро направено допитване, 41 процента от гражданите са убедени, че резултатите ще бъдат фалшифицирани. Надежда за истинска промяна почти няма.

Приближените до някогашните комунисти са си разпределили страната. Те доминират в парламента и в администрацията, взимат най-добрите поръчки, заплашват пресата и са свързани с организираната престъпност. България е най-бедната държава в Европейския съюз, икономиката е в стагнация, към половин милион българи са заминали в чужбина.

Еуфорията от 2007 г., когато България неочаквано рано се присъедини към Европейския съюз, е отлетяла безвъзвратно. Европейският съюз наскоро отказа да приеме страната в Шенгенското пространство.

ТИМ - така се нарича групировката, която властва във Варна. Стартовият й капитал е натрупан благодарение на контрабанда, хазартни игри, кражби на автомобили, проституция и наркотърговия, като печалбите са били вложени в законни фирми. ТИМ бързо се превръща в империя. "Новата водеща сила в организираната престъпност в България" - така определя групировката американският посланик в свой доклад от 2005.

Днес се смята, че за ТИМ работят 30 000 души. Тя има дялове в авиокомпания "България еър", разполага с шест телевизионни канала, с най-големия варненски вестник и фирмата "Химимпорт", която търгува с нефт, торове, химикали и зърнени храни.

"Варна е снимка на цяла България", казва журналистът Спас Спасов, който е един от най-добрите познавачи на групировката ТИМ. "Повечето общински съветници не се интересуват от съдбата на града, а само от собственото си обогатяване". Поради което си "сътрудничат" с ТИМ - най-големия и мощен работодател. Факт е, че почти винаги, когато се разпределят обществени поръчки, от тях се възползват фирмите на ТИМ - с привилегии и без конкурс, обяснява журналистът.

"Ние, българите, не сме по-корумпирани от другите народи. Само че през 1989 нямахме истинска революция", смята Спасов. Той посочва, че за разлика от Полша или ГДР, старите елити са останали на власт - след като сменят имената си слагат и ръка на най-апетитните държавни предприятия. 

(По Дойче Веле)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2013 в 18:25

Спас им е крив на ТИМ, тъй като преди време му пратиха по пощата "Изкуството на войната". Повечето коментари ми се струва, че са поръчкови ;-) Иначе в статията не се казва нещо ново.

08.05 2013 в 20:47

Много, ама наистина много ,ми се иска да попитам защо "авторитетното германско списание “Шпигел” "не се занимава с проблемите на собствената си страна?И колко е "авторитетно"да плюеш по някой за който едва ли те интересува толкова много!Истината обаче едва ли ще ни се разясни за този немски коментар!И да се върна отново на самозапалванията!Те са социален феномен ,който има силно демонстративен характер и е продиктуван от мотиви да има една изява, не винаги свързана с политическа кауза!Факт е обаче че привлякоха общественото внимание и сега се ползват за манипулиране на същото!

08.05 2013 в 18:23

Години наред едно и също се меля. Защо не защитят думите си с реални доказателства?! Защото е по-лесно да хвърляме думи на вятъра и да плюем по тези, които ни пречат, вероятно.

08.05 2013 в 13:27

Не че нещо, ама и аз да си кажа, че ставате смешни с тези бозави статии, в които дъвчете и плювате едно и също.

08.05 2013 в 12:15

Цял живот защитавам Българщината както са го правили Макгахан,Скайлър ,Луй Айер, и още много достойни люде,на чиито дела са кръстени улици и училища по градовете ни,а един Ганьовец нашенски махленски нехранимайковец и родоотстъпник,седнал измишльотини и откровни лъжи да "снася и донася" на читаемия от мен “Шпигел” .

07.05 2013 в 20:31

Абе хич не ми пречи ТИМ - пречат ми ЧЕЗ, Софийска Вода и Дънди-мънди...

07.05 2013 в 18:35

Офнюз, престаравате се от зор да опитате да клепате тим... Вече е банално :)
Защо не напишете една статия, в която да стане ясно в какво точно ги обвинявате... Защото ако обвиненията ще са "ама те имат 6 телевизии" хайде да започнем с Мърдок, например... Изобщо, всичко завист ли някаква е, или Йорданов/Чобанов имат други интереси?

07.05 2013 в 18:24

Това ми намирисва на поредната предизборна битка... Не е за сефте някой българин да ходи да реве в чужда медия, за да си пласира идеите. Вече е срамно, че журналист го прави.

07.05 2013 в 17:27

Абе и Кулеков не е много стока като се има предвид, че Слави му плаща заплатата и той разпорежда кой текст как да звучи, ама поне DW си пишат, че публикуват директно нечия позиция, а не тръгват като Шпигел да цитират "големия разбирач" Спас (на когото впрочем работодателят Прокопиев също, плащайки му заплатата в зеленясалия "Дневник", има право да каже какво и как да пише ;) )

07.05 2013 в 17:22

така де, като ще пускаме нещо от DW