Приятели на Пламен искат публичност на записите от запалването му

Юлиан Христов 20 март 2013 в 11:32 1848 0

Приятели на Пламен Горанов искат от главния прокурор Сотир Цацаров да позволи комисия от журналисти и общественици да изгледат записите, запечатали последните минути на Пламен.

Във вторник стана ясно, че експертизата от записите е готова, но прокуратурата отказва да даде подробности за съдържанието им. 

Изложените в писмото мотиви за искането за съставянето на обществена комисия са свързани със съмненията, че Горанов не е посегнал сам на живота си. В писмото се казва:

Сред обществеността се разпространяват съмнения, че Пламен Горанов не се е самозапалил пред сградата на Община Варна на 20.02.2013 г., а е бил подпален. В публичното пространство беше официално изнесена информация, че досъдебно производство № 514/2013 г. по случая е за установяване на евентуално подбудителство към самоубийство. Това ни дава основание да се притесняваме дали прокуратурата проверява обективно фактите и дали събира доказателства за евентуално убийство на Пламен. Нашата инициативна група е съставена от близки и приятели на Пламен, които добре го познаваха и затова приемаме слуховете за убийството на Пламен като много вероятни. Молим Ви да разпоредите те да бъдат проверени.

В подписаното от Инициативна група "ВъзПЛАМЕНяване" писмо се настоява записите от камерите да не бъдат заличавани и да бъдат съхранени и след изтичане на 30-дневния срок за съхранение на текущ архив, а харддисковете на записващите устройства да бъдат запечатани. От групата настояват извличането на записите за преглед от комисията да стане в присъствието на независими технически лица и журналисти.

По този начин групата настоява за опровергаване на слуховете за умишлено укриване на факти "и/или нежелание да се изясни случилото се с Пламен Горанов, както и да бъдат разсеяни съмненията и да се изяснят реално събитията преди и след запалването му пред сградата на Община Варна на 20.02.2013 г."

В писмото се посочва още:

Молим Ви да разпоредите в случай, че не бъдат повдигнати обвинения и досъдебното произовдство № 514/2013 г. бъде прекратено, събраните доказателства да бъдат предоставени на представители на нашата инициативна група, за да се запознаят с тях.

Опасяваме се че, забавяне от страна на прокуратурата и Общината на изпълнение на молбите и исканията ни може да се изтълкува от обществото като умишлено укриване на факти и/или нежелание да се изясни случилото се.

Уведомяваме Ви, че с оглед високия обществен интерес към случая Пламен Горанов, стартираме подписка в подкрепа на горепосочените искания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови