Арестуваният депутат бил дясна ръка на Фидосова

Владимир Йончев 19 юли 2012 в 20:20 7166 4

Искра Фидосова
Искра Фидосова

Арестуваният с подкуп депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов е дясната ръка на шефката на Парламентарната група на управляващите Искра Фидосова, научи OFFNews.bg. На бюрото на Аврамов стои снимка на Фидосова, каза пред наш репортер човек, който е бил в кабинетa на арестувания.

Снимката не е сложена от романтични подбуди, а за да напомня на посетителите от чие име действа роденият през 1977 година депутат от Монтана, коментира източникът ни.

За топлата връзка между арестувания депутат и Фидосова намекна и Светозар Илчовски, бизнесменът, който издаде Аврамов, че му е искал подкуп.

"Искаше ми 50 хиляди, плюс 50, плюс 3000 декара срещу съдействие да нямам проблеми от шефката на 'Земеделие и гори" и от местната власт - да нямам проблеми със субсидии, да не ми ги жъне друг", казва Светослав Илчовски пред "Труд".

Най-шокиращи обаче са твърденията на Илчовски за Фидосова:

"Последните думи (на Аврамов) бяха, че ако има по-сериозни случаи на финансови отношения със властта. трябва да отида в Сърбия, защото там Искра Фидосова си прави срещите, не иска в България да се правят, изрично трябва да се правят в Сърбия." Съпругът на Искра Фидосова Томислав е сърбин.

Самият Илчовски също е "странна птица". Той е крупен земевладелец в района на Кнежа. От евросубсидиите, за които е кандидатствал, са му спрени 3 милиона лева.

Илчовски обвинява за това ГЕРБ: "Нито имам писмо, нито имам някакво обяснение защо ми ги няма парите. Такова чудо като фирма "ГЕРБ" не ми се е случвало", казва той пред "Труд".

Илчовски подал сигнал и до земеделския министър Мирослав Найденов. На 6 юли Найденов коментирал случая и го определил като "Балкански нрави".

"Нашият добър министър е много добър министър на откриванията и дегустациите. Това кражба на евросубсидии и кражба на земеделска продукция, него не го интересува. Вдигнал е 15 кила, откакто е министър", казва Илчовски.

Противоречиви са коментарите защо толкова близък на Фидосова човек е изгърмял като бушон. Официалният й коментар е, че двамата не са били прекалено близки, имали са "колегиални отношения" като депутати от един район. И че арестът на Аврамов е доказателство, че няма политически чадър нито от нея, нито от ГЕРБ.

Неофициално обаче близки до нея депутати разпространяват версията, че Фидосова се е скарала с Аврамов и затова сега му показват нагледно колко е лошо да се скараш с Фидосова.

Други обаче разказват точно обратната версия - че точно както твърди Илчовски Аврамов и Фидосова са действали заедно, а легендата за скарването е измислена вчера, за да се спаси Фидосова.

Фидосова бе ангелът-хранител, който се пребори Аврамов да остане в парламента при предишния скандал, в който се забърка. През 2010 г. Аврамов, заедно с колегата си Стоян Гюзелев и Десислава Танова, председател на парламентарната комисия по земеделие, внесе лобистки законопроект в закона за земите.

Танова бе оневинена, за да внесе година и половина още по-лобистките поправки в закона за горите, които доведоха до протестите на Орлов мост. Аврамов и Гюзелев бяха осъдени и глобени с минималната възможна глоба от 5000 лв. На заседания на парламентарната група на ГЕРБ депутати от управляващите настояваха те да бъдат изключени от парламента. Депутатите се позоваваха на "гарантираните от ГЕРБ" обещания, че всеки провинил се депутат ще бъде изключен от парламента. Технологията за това бе напоително обяснена от Цветан Цветанов пред бТВ на 7 април 2009 г. в качеството му на председател на ГЕРБ. Всеки наш кандидат за депутат ще подпише декларация за лоялност и ако урони морала, ще напусне парламента, гарантираше от името на ГЕРБ Цветанов. Фидосова обаче не се посвени да го направи смешен, за да запази протежето си. Така партията на новия морал стана първата, която се обзаведе с действащи осъдени депутати.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови