2016: Поглед в бъдещето на войната

OFFNews 28 декември 2015 в 15:15 10993 2

Материалът е взет от американското специализирано издание defenseone.com със съкращения. В него са събрани мненията на няколко експерти от основания през 1999 г. център за анализи "Нова Америка".

Някои от събитията от последната година, като прекратяването на американската програма за обучение на сирийските бунтовници, можеше да бъдат предвидени. Други бяха изненадващи - например най-голямата киберкражба на лични данни на федерални служители. Има и събития, които могат да бъдат предвидени, но в голяма степен остават изненадващи. И накрая, има и такива събития, които не просто бяха предсказуеми, но и закъснели, като включването на жени в реални бойни действия например.

Сътрудничеството между големите сили 

Мнение на Брейдън Р. Алънби, професор по етика в университета "Линкълн" и преподавател по право в Държавния университет на Аризона.

Комбинацията от президентската кампания в САЩ, повишената терористична заплаха в Европейския съюз, САЩ, Русия и Китай и принудителното "съжителство" в бойни условия в Сирия ще доведе до повишено сътрудничество между големите сили. То обаче ще е изключително крехко и ще бъде поддържано трудно. Конкретно отношенията между САЩ, Русия и Китай ще продължат по-скоро като промяна в тона: конфликтът между възхождащ Китай и САЩ, както и основните различия в интересите между САЩ и Русия, са твърде дълбоки, за да доведат до нещо друго. Освен това, сътрудничеството ще приключи с овладяването на ситуацията в Сирия.

Независимо от това, то ще доведе до по-дълбока комуникация между големите армии в света, което от своя страна ще ги възпира от ответни действия. Това ще бъде един от малкото светли лъчи в един нарастващ глобален конфликт. 

Едно такова интензивно сътрудничество обаче може да се окаже значително по-скъпо: помислете за последиците от обединените усилия на националните държави и как то изглежда от перспективата на ислямския свят. Особено като се има предвид американската реторика в президентската кампания и присъщата склонност на войнстващия ислям да отхвърля всяка светска власт (Сблъсъкът на цивилизациите, бел. авт.).

Щастливите дни се завръщат

Шарън Брук, старши научен сътрудник в аналитичния център на “Нова Америка” и бивш помощник секретар по отбраната и енергийна сигурност.

САЩ и Тайван ще имат първите в историята си жени президенти, а Китай ще се опита да ги посрещне със символичен публичен шамар. Това обаче няма да се размине без последици. Путин ще използва кризата в Сирия, за да разведри отношенията със САЩ и Европа, въпреки че тяхното внимание няма да е приковано към "голямата мечка". Насилието в Ирак и Афганистан ще продължи, но ще закрепят стабилността с помощта на американски "съветници".

Ким Чен Ун ще бъде раздразнен от факта, че никой няма да му обръща внимание и ще опита да направи нещо, за да ни припомни, че след всички тези години все още е вманиачен (препратка към песента на Пол Саймън Still Crazy After All These Years, бел. ред.). Освен обществено порицание и в лични разговори обаче, никой няма да се интересува от случващото се Северна Корея.  

Сделката с Иран ще се придвижи и страната ще се съгласи с всички поставени ѝ условия. 

Вълната от убийства, повлияни от ислямистки анархисти, ще продължи в целия свят. Това ще задълбочи сътрудничеството между засегнатите страни от Нигерия, Камерун, Чад, Нигер до Франция, Ливан и Съединените щати в подкрепа на върховенството на закона и срещу насилието от страна на екстремистки организации. Екстремни климатични събития ще причинят сериозно прекъсване на електричеството в САЩ, но това няма да доведе до напрежение и щетите ще бъдат овладени бързо.

Не на последно място световната икономика ще покаже признаци на възстановяване с бавен, но устойчив темп на развитие.

НАТО ще замаскира безпорядъка с "успехи"

Иън Уолъс, старши научен сътрудник в Международната програма за сигурност и директор на инициативата на "Нова Америка" за киберсигурност. Той е бивш служител на британското министерство на отбраната. 

Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 година ще бъде приветствана като "голям успех". Но прожекторите ще осветят нарастващите предизвикателства зад кулисите на алианса. Три от тях се открояват: напрежението между източните и южни съюзници по въпроса дали основен приоритет на НАТО трябва да бъде Русия или нестабилността в Северна Африка и Близкия Изток и бежанския поток, който те генерират (намек: и двете са неизбежни); второ - неудобният факт, че способностите на НАТО за отговор на хибридните заплахи на Русия и последиците от бежанската криза са непригодни; и трето, сътрудничеството с Европейския съюз ще остане неефективно. Тези предизвикателства ще се усложнят и от факта, че до юли, най-малко двама от лидерите на НАТО - САЩ заради президентските избори и Великобритания заради референдума за членството в ЕС, няма да са концентрирани в проблемите на алианса. Може да се надяваме на това, че в президентската кампания в САЩ ще бъде признато, че сигурността в Европа е под въпрос. Нещо, което е вероятно да се превърне в приоритет на следващия американски президент през 2017 година. 

Кюрдите ще кажат "Не"

Ан-Мари Слотър, президент на "Нова Америка"

Кюрдите в Сирия ще избегнат всеки опит за нарушаване на мира в Близкия Изток, който няма да им гарантира прото-държава. Като се има предвид, че сега те са много по-близо до целта си за създаване на собствена държава или най-малкото - на автономни територии, те няма да приемат да се върнат в предишното състояние на гражданска война. 

Европа връща границите

Майкъл Линд, съосновател на Нова Америка, бивш редактор в Ню Йоркър, автор на книгата "Американската стратегия".

Затягането на мерките в Европа след джихадистките атаки и мигрантската вълна от Сирия и Северна Африка, ще задълбочи ситуацията през 2016 година. Националистически популистки движения като френския Национален фронт ще продължат да набират сила. Дясно-центристките партии ще залитат вдясно в посока на популизма заради правата на имигрантите и наляво в икономическата политика, а лявоцентристките партии ще губят избиратели. Граничният контрол ще се върне за постоянно и навсякъде, като по този начин ще прекърши мечтата за наднационална Европа без граници и свободно движение на хора, стоки и пазари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!