Евродепутатите призоваха за сигурност в използването на дронове

o 30 октомври 2015 в 08:31 5987 3

Дрон

Снимка Архив

Полезни в много области, дроновете могат да бъдат и опасни, по-специално над населени места, край летища, химически заводи и други обекти.

Безопасното използване на безпилотните летателни апарати, известни като дронове, е тема на доклада, който Европейският парламент одобри На 29 октомври. Депутатите призоваха за регламентиране с цел развитие на сектора, без крайности, които биха попречили на инвестициите, съобщи пресслужбата на ЕП.

Докладът бе приет с внушително мнозинство - 581 гласа "за", 31 «против» и 21 «въздържал се».

Ударението е върху сигурността при използване на дроновете. Според текста, приет през септември в комисията на ЕП по транспорт, дроновете трябва да могат да идентифицират други летателни апарати в същото въздушно пространство, за да се избегнат рисковете от сблъсък със самолети.

Близостта до населени райони и до зони, забранени за полети, като летища, електроцентрали, химически заводи, също трябва да се отчита.

Очаква се Европейската комисия да включи въпроса за дроновете в предложението си за нови мерки за авиационния сектор, които се очакват до края на годината.

Авторка на доклада е британската евродепутатка Жаклин Фостър, от групата на Европейските консерватори и реформисти. Една от необходимите според нея практически стъпки е създаването на „подходящи школи за управление“ на дронове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!