Quantcast

Всички терористи ли са мюсюлмани?

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2015 в 13:14 16929 18

Снимка alternet.org

Какъв процент от терористичните атаки в Съединените щати и Европа са извършени от мюсюлмани през последните пет години? Трудно бихте могли да отгатнете, но те са по-малко от 2%.

Чували се фразата: "Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани". Излиза, че това твърдение е далеч от истината.

Без съмнение, има немалко мюсюлмани, които извършиха и имат намерение да извършат ужасни деяния в името на исляма. И последните събития във Франция и Близкия Изток го потвърждават.

Въпреки това, може да се изненадате, но болшинството терористични атаки в Съединените щати и Европа не са извършени от мюсюлмани.

Както Европол отбелязва в доклада си от миналата година, по-голямата част от терористичните атаки в Европа са извършени от сепаратистки групи. Например, през 2013 г. е имало 152 терористични нападения в Европа. Само две от тях са от "религиозни подбуди", докато 84 са с етно-националистически или сепаратистки подбуди.


STEPHAN AGOSTINI/AFP

Например групата FLNC (Национален фронт за освобождение на Корсика), която се бори за независимост на остров Корсика. През декември 2013 г. терористи на FLNC  извършват едновременни нападения с РПГ срещу полицейски участъци в два френски града. В Гърция, в края на 2013 г., лявата групировка "Военни народни революционни сили" застреляха двама членове на дясната политическа партия "Златна зора". А в Италия анархистката група FAI (Федерация на анархистите в Италия) има участие в множество терористични атаки, включително изпращане на бомба на журналист. Списъкът може да се продължи.

Особено силно натежава в статистиката едно от най-жестоките терористични нападения, извършени някога в Европа, когато през 2011 г. Андеш Брейвик убива 77 души в Норвегия. 

Може да е изненадващо, но има терористи, изповядващи будизъм. Тези екстремисти будисти убиват много цивилни мюсюлмани в Бирма, а само преди няколко месеца и в Шри Ланка, където опожаряват мюсюлмански къщи и са заклали четирима мюсюлмани.

Рядко се говори за еврейските терористи. В доклад за тероризма на Държавния департамент за 2013 г. са описани 399 терористични актове, извършени от израелските заселници в акции, известни като "price tag" атаки. Тези еврейски терористи атакуват цивилни палестинци, като ранени са 93 души, а десетки джамии и християнски църкви са обект на вандализъм.

В САЩ процентът на терористичните атаки, извършени от мюсюлманите, е почти толкова миниатюрен, както в Европа. Едно проучване на ФБР за тероризма на територията на САЩ между 1980 и 2005 г. установява, че 94% от атаките на терористи са извършени от немюсюлмани. Всъщност 42% от терористичните атаки са извършени от латино банди, следвани от 24%, извършени от леви екстремисти.

Рядко се говори и за "християнските терористи", които атакуват клиниките за аборти в САЩ, въпреки че тези атаки се случват на едно от всеки пет специализирани здравни заведения.

През тази година трима американци бяха убити при бомбения атентат на Бостънския маратон. През същата година петима американци са убити от деца при случайна стрелба с пистолет.

Естествено, този анализ не бива да ни кара да затваряме очите си пред опасностите на ислямския екстремизъм. Но нагнетяването на антимюсюлмански предразсъдъци е повече от вредно. Тероризмът трябва не да се разглежда едностранчиво и избирателно, а в цялост и във всичките му многообразни прояви.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2015 в 15:47

На този адрес в Уикипедия се намира списък на терористичните атаки по броя на жертвите, предизвикани от тях: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battles_and_other_violent_events_by_death_toll#Terrorist_attacks
От този източник ясно се вижда, че именно мюсюлманите са извършители на повечето терористични актове както и носят отговорността за огромната част от жертвите. Това напълно денонсира представената теза в гореизложената статия.

20.09 2015 в 15:30

Много тенденциозен материал, който въобще не дискутира въпроса за броя на жертвите от ислямския тероризъм, от една страна, и тези от другите видове тероризъм, от друга.

Според доклад на австралийския Institute for Economics and Peace, през 2013 г. почти 18 000 души били убити в нападения на терористи. "Интензивността на терористичните актове се увеличава, както и техният обхват", се казва в доклада на института.

Докладът разглежда тенденциите в тероризма между 2000 г. и 2013 г. Включените държави са класирани по влияние на терористичната дейност, като основните индикатори са броят на терористичните актове, жертвите и ранените, както и нанесените щети.

Над 80% от всички смъртни случаи през 2013 г. са били в пет държави – Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия, като жертвите на тероризма само в Ирак са повече от 6000. След тях се нареждат Индия, Сомалия, Филипините, Йемен и Тайланд.

Въпреки че едва 5% от жертвите са в страните от Организацията за икономическо съдействие и развитие (ОИСР), в тях са извършени някои от най-смъртоносните терористични актове. Сред тях са атаката срещу Световния търговски център от 11 септември 2001 г., бомбите, заложени в метрото в Мадрид през 2004 г. и Лондон през 2005 г.

Ислямистките организации "Ислямска държава", "Ал Кайда", "Боко Харам" и талибаните носят отговорността за 66% от убийствата, като общото между тях е "религиозна идеология, основана на екстремистки интерпретации на уахабитски ислям", казва се в доклада.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/18/2421624_jertvite_na_terorizma_sa_se_uvelichili_s_61_za_godina/

07.02 2015 в 23:18

Защо се убиват от USA, IZRAEL и NATO стотици хиляди цивилни, жени деца (Ирак например) това не било тероризъм, а убийството на 13-200 души също невинни из Европа и Америка е тероризъм? Защо винаги определяте "съпротивата на слабите и потиснатите" като терористични, а "държавния терор" като справедливо възмездие? Нима Васил Левски - апостола на свободата, и неговите другари бяха терористи, както твърдеше турско-османската власт? За държавния тероризъм на глобализацията никой не говори, освен един от 10-те принципа на американския идеолог Ноам Чомски, на които се крепи изцяло западната политика (и те могат се видят в Гугал):
"Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ЕСКАЛАЦИЯ НА НАСИЛИЕ В ГРАДСКИТЕ РАЙОНИ ИЛИ КЪРВАВИ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи. Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги."
Обвинените "терористи" наистина ли са извършителите na терора, както ни убеждават, или по-скоро са изкупителната жертва на властта?

07.02 2015 в 23:02

Защо винаги определяте "съпротивата на слабите и потиснатите" като терористични, а "държавния терор" като справедливо възмездие? Нима Васил Левски - апостола на свободата, и неговите другари бяха терористи, както твърдеше турско-османската власт? За държавния тероризъм на глобализацията никой не говори, освен един от 10-те принципа на американския идеолог Ноам Чомски, на които се крепи изцяло западната политика (и те могат се видят в Гугал):
"Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ЕСКАЛАЦИЯ НА НАСИЛИЕ В ГРАДСКИТЕ РАЙОНИ ИЛИ КЪРВАВИ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи. Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги."
Обвинените "терористи" наистина ли са извършителите na терора, както ни убеждават, или по-скоро са изкупителната жертва на властта?

16.01 2015 в 19:47

По-жалък опит да се докаже недоказуемото скоро не бях чел,ей Богу!

Ваня Милева?

Ваня Мехмед more like it...

16.01 2015 в 19:47

Терористите във всяка страна подлежат на наказания.При нас бедата е там,че терористите преди 9.9.1944 бяха изкарани герои.В тяхна чест поети пишеха стихове,правеха им паметници/на някои и докато бяха живи/,историци манипулираха историята.И така,против кой тероризъм сме всички?Против чуждия!Нашият си е добър!Него не го броим!!!!За това ще ни управляват децата и внуците на тези с паметниците.

16.01 2015 в 19:03

Всеки терористичен акт е свързан с исляма, сьответно идва от самите тях. Не е правилно да се каже : Всеки ли терорист е мюсюлманин? Правилно според мен е ние, европейците, да проумеем ,че ВСЕКИ един мюсюлманин е способен на това. Религията им го учи. ТО СЕ ЧЕТЕ И ВИЖДА! Независимо какво те твърдят. Ах колко сме невинни. Толерантност...толерантност.... Абе ходете си в Близкия среден Изток и си заврете един ислямски среден пръст отзад. ок? Европа не е място за негри и други чернилки.
Моля някой хора тук, да ''заебат'' руско- украйнските взаймотношения, или какви санкции е получила Русия, тъй като според мен има далеч по- важни проблеми, като например Ислямските гнезда в Европа.

16.01 2015 в 14:10

…И КОЙ ИДИОТ ОЩЕ СМЕЕ ДА ТВЪРДИ ЧЕ ТЕРОРА НЯМА СВОЯ РЕЛИГИЯ???
ИСЛЯМСКИ ДЖИХАД: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
ИДИЛ (ISIS) : ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
Ал КАИДА: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
ТАЛИБАН: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
БОКО ХАРАМ: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
АЛ НУСРА: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
АБУ САИЙАФ: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
АЛ-Бадр: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
МЮСУЛМАНСКИ БРАТЯ: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
ЛАШКАР-Е-ТАЛИБА: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
АНСАР: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
ДЖЕМАИЙА ИСЛАМИЙА: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
БРИГАДИ АБДУЛЛА АЗЗАМ: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
АЛ ШАББАБ СОМАЛИ: ИСЛЯМСКА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ
И!!!!
ОЩЕ МАЛКО ТЪРПЕНИЕ, …
„БОМБАДЖИЯТА С БОМБА В ПОДМЕТКАТА“ - Е МЮСУЛМАНИН
„СНАЙПЕРИСТИТЕ ОТ БЕЛТУЕЙ“ - СА МЮСУЛМАНИ
„УБИЕЦА ОТ ФОРТ ХУД“ - “ - Е МЮСУЛМАНИН
БОМБАДЖИИТЕ С БОМБИ В ДРЕХИТЕ – СА МЮСУЛМАНИ
ВЗРИВИЛИТЕ ЩАТСКАТА ФРЕГАТА „ХУД“ - СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ВЛАКА В МАДРИД – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ДИСКОТЕКАТА НА ОСТРОВ БАЛИ - СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ЛОНДОНСКОТО МЕТРО – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ТЕАТЪРА В МОСКВА – СА ЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА МАРAТOНА В БОСТЪН – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ПОЛЕТ 93 НА PAN-AM – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА AIR FRANCE (ОТВЛЕКЛИ САМОЛЕТА В ЕНТЕБЕ) – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ ПРЕВЗЕЛИ ИРАНСКОТО ПОСЛОСТВО В ЛОНДОН – СА МЮСУЛМАНИ
ВЗРИВИЛИТЕ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В БЕЙРУТ – СА МЮСУЛМАНИ
НАПАДАТЕЛИТЕ НА КОНСУЛСТВОТО НА САЩ ВЛИБИЯ - СА МЮСУЛМАНИ
УБЙЦИТЕ ПРЕВЗЕЛИ „АКИЛЕ ЛАУРО“ – СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ ВЗРИВИЛИ ЕВРЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР В БУЕНОС АЙРЕС - СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ НА ДЕЦА ВЪВ ВЛАКА ДО ГАРА БУНОВО – СА МЮСУЛМАНИ!
УБИЙЦИТЕ НА ИЗРАЕЛСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ ОТБОР В МЮНХЕН – СА МЮСУЛМАНИ
АТЕНТАТОРИТЕ НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ В КЕНИЯ – СА МЮСУЛМАНИ
ВЗРИВИЛИТЕ НЕБОСТЪРГАЧА КХОБАР В САУДИЯ – СА МЮСУЛМАНИ
УБИЦИТЕ ОТ БЕСЛАН - СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ ОТ БУДЬОНОВСК – СА МЮСУЛМАНИ
ВЗРИВИЛИТЕ КАЗАРМИТЕ НА МОРСКАТА ПЕХОТА В БЕЙРУТ – СА МЮСУЛМАНИ
УБИЦИТЕ В БУРГАС – СА MЮСУЛМАНИ
ВЗРИВИЛИТЕ СВЕТОВНИЯ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР – СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ ОТ ХОТЕЛИТЕ В БОМБАЙ - СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ ОТ МОЛА В НАЙРОБИ – СА МЮСУЛМАНИ
ОТВЛЕКЛИТЕ И ИЗБИЛИ И ПЪТНИЦИТЕ НА 11/9 – СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ В КАФЕНЕ ЛИНД, В СИДНЕЙ - СА МЮСУЛМАНИ
УБИЙЦИТЕ НА ДЕЦА(!!!) В УЧИЛИЩЕТО В ПЕШАВАР СА МЮСУЛМАНИ!


МУСЛИМАНИТЕ СА НЕЩАСТНИ В: ГАЗА, ЕГИПЕТ, ЛИБИЯ, ИРАН, ИРАК, ЙЕМЕН, ПАКИСТАН, СИРИЯ, ЛИВАН, НИГЕРИЯ, СУДАН, МАРОКО, АФГАНИСТАН,
ОБАЧЕ СА ЩАСТЛИВИ В: АВСТРАЛИЯ, БЕЛГИЯ, АВСТРИЯ, ФРАНЦИЯ, ХОЛАНДИЯ, ИТАЛИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИСПАНИЯ, ШВЕЦИЯ, ДАНИЯ, НОРВЕГИЯ И ИНДИЯ, САЩ И КАНАДА, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ…
МУСЛИМАНИТЕ СА ЩАСТЛИВИ КЪДЕТО И ДА Е , В КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА КОЯТО (ВСЕ ОЩЕ) НЕ Е ИСЛЯМСКА!

Хиндуисти да живеят с Евреи - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Бахайци да живеят с Евреи - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Евреи да живеят С Атеисти - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Сикхи Да живеят с Хиндуисти - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Хиндуисти да живеят с Бахайци - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Християни да живеят с Евреи - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Евреи да живеят с Будисти - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Шинтоисти да живеят с Атеисти - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Будисти да живеят със Сикхи - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Бахайци да живеят с Християни - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Будисти да живеят с Хиндуисти- БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Атеисти да живеят с Будисти- БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Конфуциянци да живеят с Хиндуисти- БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
Атеисти да живеят с Конфуцианци - БЕЗ ПРОБЛЕМИ!
…И…
МЮСУЛМАНИ (ислямисти, мохамедани, последователи на мохмед и както искате си ги наричайте)
Живеейки с:
Евреи, Сикхи, Хиндуисти, Бахайци, Шинтоисти, Атеисти, Будисти, Християни… ПРОБЛЕМИ, ПРОБЛЕМИ…
И НАЙ ВЕЧЕ – МЮСУЛМАНИ ЖИВЕЕЩИ С МЮСУЛМАНИ -МНОГО, МНОГО ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!
Най много избити мюсулмани има от ръцете на техни „братя“ по вяра!

16.01 2015 в 02:00

Израза е много неправилен и цялата статия отива на кино, като невярна.
Израза е: "Не всеки мюсюлманин е РЕЛИГИОЗЕН терорист, но всеки РЕЛИГИОЗЕН терорист е мюсюлманин"
Сега да се видят статистиките!?

16.01 2015 в 00:14

Вижте хора вие говорите избирателно,в книгата на мюсулманите думата меч не ни е упомената никъде,а в библията се среща над 40 пъти,говорете с аргументи и факти.
Ние всички целият свят сме маниполирани от анархисти и илюзионисти,търсете истината и ще я намерите,терористичният акт в Франция ли,дни преди да се случи Франция признава Палестина като държава,това разбира се не се харесва на Израел,и е повече от очевидно за тези изценирани обийства.И ето виждаме всичко тръгва по медийте и то защо,се говори всеки ден по много за това нападение,а не се говори никаде,че над 200 деца биват обити всеки ден,кой го вижда това кой ???
Всички най големи телевизии в целият свят като СНН ББС и още много са държани от Еврейски лица !!! Търсете повече за Новият Световен Ред и доста неща ще ви се изяснят ще избистрите ума ! Благодаря !