Трябва да решим три много тежки проблема със Северна Македония

Радан Кънев 26 януари 2022 в 12:19 8925 4

Началото на разговори, на човешко общуване, на някакви, дори не особено убедителни, общи иницативи от типа на десети пореден старт (на думи) на жп връзката, е много положително в отношенията със Северна Македония. Премиерите Кирил Петков и Ковачевски трябва да бъдат поздравени за смелостта да започнат, без бързи перспективи за успех и с огромни рискове да бъдат разкъсани от вътрешни опоненти и "приятели".

Помежду ни има поне три, свързани помежду си и много тежки, проблема:

1) Поколения на насаден враждебен исторически разказ, който е в основата на националните ни митологии. Използвам "национална митология" в съвсем положителен смисъл - модерната нация има нужда от нея и тя е по необходимост различна от тази на съседите, особено когато съседите са братовчеди.

Този разказ е съчетан със съвсем реални исторически травми, за които пък твърде малко се говори и липсва съгласие в двете отделни общества, камо ли помежду ни. Тези травми не са исконни, "идентитетни" - те започват с убийството на Сарафов и Гарванов, минават през десетилетия на вътрешна гражданска война в Македонското движение и ролята му в българските вътрешни конфликти от 20-те, поведението на българската окупационна администрация 1941-44г. и зловещите Титови чистки.

2) Наличие на вътрешни елити във всяка от държавите, пряко свързани със службите на тоталитарните режими, които - по изградено вътрешно убеждение и/или в служба на външни интереси - работят неуморно и упорито за предотвратяване на всяко сближаване. Тези елити имат преобладаващо влияние в службите, в много медии и в самия отговорен дипломатически състав.

Те не се колебаят - пак казвам, понякога с добри намерения - да прекършат почти всяко постижение на дипломацията. Но преди всичко - да използват историческия разказ, за да взривят общественото мнение и политическия пейзаж. На няколко пъти, особено след историческото сближаване през 1999-2001 г. при двойките Стоянов-Трайковски и Костов-Георгиевски, те вкараха "българската карта" в политическия дебат в Скопие и разрушиха всички изградени мостове. Наша заслуга беше, че държим "македонската карта" извън партийната политика, но всичко отиде по дяволите през 2019 г. и още си е там.

3) Наличие на силни външни интереси, които не желаят сближаване между България и Северна Македония, а напоследък - на такива, които искрено работят за сближаване с ловкостта и историческите познания на слон, който подрежда стъкларски магазин, с извинение за изтъркания, но в случая твърде уместен, шаблон.

Тук е добре да имаме предвид, че неспособността на нашата дипломация, когато обяснява проблемите, да излезе от националната митология и да влезе в реалните исторически травми, е сериозен недостатък. Едно от ключовите изисквания за хора, които се занимават с външна политика, е истинско, задълбочено и критично познаване на историята. А това, адски меко казано, липсва.

В резултат на тези проблеми, между народите ни, че и между, съвсем буквално казано, братовчедите от двете страни на границата, има тежка криза на доверието. Във всеки наш ход, в Скопие виждат прозрака на ново разделение и амбицията да "ги обединим", или по-точно - поделим с Тирана - в рамките на ЕС. Във всеки ход на македонското ръководство, ние виждаме риска общото ни битие в ЕС да не е братство, а постоянно ръчкане на "институциите", винаги податливи на малцинствени оплаквания, да признаят някакъв македонски характер на Пиринския край.

Тази криза на доверие, съчетана с постоянни провокации от вътрешни и външни фактори, системно превръща политици, отдадени на сближването, в негови крайни и опасни врагове. Примери десетки, последните - болезнено пресни.

Да се върна в началото - доверието се гради с общуване. И доверието между народи твърде често е бивало заслуга на изстрадано и заслужено лично доверие между лидери. Важно е Петков и Ковачевски да продължават да си говорят. И няма значение на какъв език.

Важно е също Борисов и Мицкоски да мълчат, а ако не - да бъдат игнорирани, защото българо-македонските отношения на никаква цена не трябва да бъдат предмет на партийно-политически игри.

А в момента най-важно е Радев и Пендаровски да не пречат. Ако могат да помагат, да изградят доверие помежду си - чудесно. Ако не могат или не искат, да оставят лидерите, на които двете конституции възлагат отговорността, да опитат да си свършат работата.

И накрая ще изкажа едно лично мнение. Ще си позволя, доколкото въпросът за българите в Конституцията на РСМ не е част от Декларацията на 44 НС, от която български политик не бива да се отклонява.

Въпросът с индивидуалните човешки и граждански права на българите в Северна Македония е ключов и непреодолим. Той е въпрос на принципната годност на РСМ да бъде член на ЕС.

Въпросът с конституционната и конститутивната роля на българската общност в Северна Македония обаче е безкрайно по-проблемен. Лековатото му подхвърляне в преговорите е повече провокация към българската национална позиция. Аз съм исторически убеден, че хората с българско съзнание са в основата на формирането на днешната македонска нация. Не наред с македонци, албанци, власи..., а много, много повече от тях.

Разбира се, фактът, че хора с българско съзнание са сложили основите на македонската нация, никога не може да бъде осмислен, нито изговорен, еднакво от двете страни на границата. И не е зле да бъде, за начало, осмислен, в трагичната си важност, от нашата страна.

Б. ред. - Радан Кънев е евродепутат от ДСБ/ЕНП. Мнението му е разпространено през профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

28.01 2022 в 07:54

браво, добре казано г-н Кънев

1000

2

aksharkov

26.01 2022 в 16:56

Ясна и директна позиция, без заобикаляне. Поздравления за смелостта и визията, един от малкото осмелили се политици в последните 2 години по темата. Нужно е да чуем гласа на повече политици, освен пинг-понга между Кирил Петков и екипа на Радев. Индивидуалните права на българската общност както и общото ни минало без да се правят опити да се разделя с линии или да се присвоява като нечия собственост. Усилията и жертвите са били общи и е важно в 21 век отново да бъдем заедно. Необходим ни е нов прочит на историята, отхвърлящ политиката на противопоставяне изградена от службите и на двете тоталитарни държави и активни действия за блокиране на всякакъв говор на омраза и разделение какъвто е масово наложен и в двете държави.