Сводка на войната, 15 март 2023 г.: Американо-руски сблъсък над Черно море

Александър Леви и Катрин Гишар 15 март 2023 в 19:18 3769 4

Дронът

Снимка eucom.mil

Безпилотният самолет

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Вчерашният ден беше белязан преди всичко от прихващането от руски изтребители и последвалото сваляне на американски дрон над Черно море. Това е първият толкова сериозен инцидент между Русия и САЩ от началото на войната в Украйна и ние му посвещаваме целия си бюлетин.

На 14 март сутринта американски дрон за нападение и разузнаване се разби в Черно море, след като беше прихванат от двойка руски изтребители Су-27 край бреговете на Крим.

Информацията беше оповестена първо от американците, които осъдиха "опасните и непрофесионални" маневри на руските изтребители, довели до катастрофата на безпилотния самолет. В случая става въпрос за MQ-9 Reaper, самолет с 20-метров размах на крилата, струващ 32 млн. долара (и почти двойно повече в зависимост от оборудването на борда). Според командването на НАТО в Европа на САЩ един от Су-27 умишлено е ударил витлото на безпилотния самолет, след като го е полял с керосин.

Руснаците потвърдиха прихващането, но не и сблъсъка и със сигурност не и опасните маневри, като твърдяха, че безпилотният самолет се е подготвял да навлезе в руското въздушно пространство.

Това е първият случай, в който страна членка на НАТО губи военно оборудване, да не говорим за самолет, над Черно море. Не за първи път обаче руски изтребители-прехващачи, базирани в Крим, а след войната в Украйна вероятно и в Южна Русия, правят опасни и провокативни маневри в тази зона. Су-27 вече са симулирали атакуващи маневри срещу американски кораби, извършвали са близки прихващания и дори са изстрелвали ракети, за да сплашат западните шпионски самолети. Това вероятно е техният "подпис" над Черно море.

Според американската страна безпилотникът GQ-9 Reaper, който излета от база в Румъния, е изпълнявал "рутинна" мисия за наблюдение. Той не е бил въоръжен (самолетът може да носи до половин тон боеприпаси) и винаги е следвал един и същ маршрут в международни води но в близост до руското въздушно пространство край Крим. Събраната от него информация обаче може да бъде използвана както от НАТО, така и от украинците, което според руските коментатори напълно оправдава ответните мерки, на които е бил подложен.

Западните експерти, от друга страна, дълго оспорваха априори "безотговорното" поведение на руските изтребители, като някои от тях дори споменаха вероятна пилотска грешка. Всъщност става дума за умишлена стратегия, състояща се в повреждане или дори унищожаване на вражески самолет, без да се използват военни средства (ракети "въздух-въздух" или оръдеен огън), датираща от времето на Студената война и практикувана от съветските, а след това и от руските пилоти. "Керосиновият душ" се състои в изпускане на гориво върху целта в опит да се запалят двигателите ѝ. Позиционирането пред носа и (на руски – штопор, буквално « затапване »), може да доведе до загуба на равновесие на самолета a удара по витлото неговото падане. Пилотът на Су-27, който в Русия вече се слави като герой, явно е направил и трите неща и логично може да включи Reaper в списъка на свалените вражески самолети под пилотската си кабина, казват руските коментатори.

След като Reaper е бил повреден, операторите му - базирани в американската база в Рамщайн, Германия - са взели решение да го разбият в морето, за да не бъде намерен от руснаците. Този тип безпилотници носят до 50 кг експлозив, предназначен единствено за самоунищожение - задействано дистанционно. Не е известно обаче дали протокола за самоунищожаване е бил активиран от американците. От друга страна, Пентагонът веднага посочи, че прави всичко възможно, за да предотврати попадането на останките на Reaper в руски ръце, въпреки че не е ясно какви операции са били точно задействани. Този самолет съдържа много компоненти и информация, класифицирани като военна тайна, които представляват реален интерес за конкурентните производители на дронове.

От руска страна никой не скрива желанието отломките да бъдат възможно най-бързо намерени. Според някои неофициални източници операциите са започнали веднага след като самолетът е паднал в морето и дори са били успешни. Руските военноморски сили са успели да намерят част от двигателя на дрона и вероятно други части. Руски източници посочват също, че подобна операция, която очевидно се е провалила, е била задействана и от страна на НАТО с изпращането на румънски хеликоптери към мястото на катастрофата, но те е трябвало да се върнат обратно. "Фактът, че Reaper се приближи много близо до Крим и че се е намирал на 60 км югозападно от Севастопол, преди да се разбие, изигра роля в наша полза, позволявайки на нашите части дискретно да извлекат останките", според руския телеграм канал Rybar (1,1 млн. абонати), който е много добре информиран за войната в Украйна.

Остава да разберем защо се е стигнало до този преднамерен сблъсък и какви ще му са последствията. Всичко ни навежда на мисълта, че става дума за политическо решение с конкретни цели. Но какви? От гледна точка на Москва отговорът е прост: да се потвърди руското господство в Черно море и да се отправи предупреждение към американците и НАТО, които споделят с Киев разузнавателната информация, получена от Reaper. На Запад и в Украйна това се разглежда като "провокативен акт". Някои, от друга страна, говорят малко парадоксално за "покана за преговори" - и това изглежда се е случило между руснаците и американците в часовете след инцидента, като и двете страни дори са направили доста усилия да успокоят положението.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Наминаващ

16.03 2023 в 14:34

Няма какво да говорим - гледайте ==> https://www.dvidshub.net/video/876667/us-air-force-mq-9-camera-footage-russian-su-27-black-sea-intercept

2550

3

alfakentavur

16.03 2023 в 03:53

Не че някога да разчиташ рашистките тролчета да имат акъл и пропагандата им да има смисъл е било меродавно, ама вече изобщо не мислите като лъжете и мажете.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fuel_dumping

Я виж последната снимка.
А чувал ли си, че има изтребители-бомбардиворачи? Те имат или нямат система за изхвърляне на гориво? Или както е удобно на рашистката пропаганда.

22547

2

dolivo

15.03 2023 в 23:40

айде нов профил чистак пак лее мозък

всеки самолет руски има клапи за аварийно изпускане на гориво