Руски Су-27 се сблъска с американски дрон над Черно море (обновена)

Заради удара САЩ са били принудени да свалят безпилотния самолет в международни води

OFFNews 14 март 2023 в 19:12 26097 16

MQ-9
MQ-9

Два руски самолета Су-27 извършиха небезопасно и непрофесионално прехващане с безпилотен самолет MQ-9 за разузнаване и наблюдение на военновъздушните сили на САЩ в международното въздушно пространство над Черно море.

Това съобщи Европейското командване на САЩ (USEUCOM), което отговаря за военните операции на САЩ в Европа, части от Азия и Близкия изток, Северния ледовит и Атлантическия океан. 

Малко по-късно държавната руска агенция ТАСС съобщи следното: "САЩ съобщиха, че руският изтребител Су-27 е прихванал американски дрон над Черно море". Те цитиран съобщението на Европейското командване на САЩ.

Около 7:03 ч. (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 е ударил витлото на MQ-9. Заради това САЩ са били принудени да свалят дрона в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 са изсипали гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин, обясняват от USEUCOM.

Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален, допълват оттам. 

„Нашият MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9“, каза генерал от Военновъздушните сили на САЩ Джеймс Б. Хекър, командващ ВВС на САЩ в Европа и Африка.

„Всъщност този небезопасен и непрофесионален акт на руснаците почти причини катастрофата на двата самолета“, допълва той. 

Хекър посочва, че САЩ и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и призовават руснаците да се държат професионално и безопасно.

Няколко часа по-късно Министерството на отбраната в Русия излезе с позиция, в която се казва, че контролът на въздушното пространство на руските военновъздушни сили е регистрирал полет на американски безпилотен летателен апарат MQ-9 в района на полуостров Крим по посока държавната граница на Руската федерация.

„Полетът на безпилотния летателен апарат е извършен с изключени транспондери, нарушавайки границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция, съобщени на всички ползватели на международни въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти“, пишат оттам.

За идентифициране на нарушителя във въздуха са вдигнати бойци от дежурните сили на ПВО, обясняват от руското министерство.

Оттам допълват, че в резултат на рязко маневриране около 9.30 ч (московско време) безпилотният летателен апарат MQ-9 излязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъскал с водната повърхност.

Този инцидент е следва модел на опасни действия на руски пилоти, докато взаимодействат със самолети на САЩ и съюзниците над международното въздушно пространство, включително над Черно море. Агресивните действия на руския екипаж са опасни и могат да доведат до грешни изчисления и непреднамерена ескалация.

Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Военновъздушните сили на Африка летят рутинно със самолети в цяла Европа над суверенна територия и в цялото международно въздушно пространство в координация с приложимите закони на приемащата страна и международните закони. С цел укрепване на колективната европейска отбрана и сигурност, тези мисии подкрепят националните цели на съюзниците, партньорите и САЩ.

USEUCOM се състои от повече от 64 000 военни и цивилни служители и работи в тясно сътрудничество със съюзниците и партньорите на НАТО. Командването е едно от двете предни разположени на САЩ географски бойни командвания със седалище в Щутгарт, Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

16

ob1

16.03 2023 в 13:32

https://www.youtube.com/watch?v=01PJ3DfcjMI
Ето ти доказателство.

-1655

14

ob1

15.03 2023 в 17:54

вовачка, пошел нах*й, моето момче...

-7195

13

vovchik

15.03 2023 в 10:16

Минутка за самореклама.

"Аз колко съм дал, вие не може да го боядисате..."

-529

12

6екеr4о

15.03 2023 в 09:57

В Прибалтика няколко пъти граждани масово събираха пари за дронове, турската фирма "Байрактар" в отговор също няколко пъти подари на Украйна единици от своята продукция, та самодоволния прошляк дето се е изплющял по-доле до Оди да се пЕре, щото разликата м/у Байрактар и Шахид е доста чувствителна!
А аз лично съм давал пари заедно с едни приятелчета за закупуване на термовизьори за Украйна, както и за оборудването на Иван Калчев, та искам да кажа, че когато има желание, може и нещо реално да бъде направено, вместо тропането с копитца по клавиатурката....

-1655

11

ob1

14.03 2023 в 23:45

Интересно ми е ако следващия път дрончето има ескорт су-то какво ще хвърля - гориво или телесни течности от пилотиращия орк...

2550

10

alfakentavur

14.03 2023 в 21:09

Че смее ли рашистки самольот да се сблъска с нещо по-голямо американско и пилотирано?

Сетих как в първите дни на войната рашистите окупирали едно селце, в което живеят предимно българи от едно време. Попитали ги нещо и нашите им отговорили на български.
При това орките страшно се уплашили, че може да са минали границата я с Полша, я с Румъния и да са на натовска територия. И мигновенно си плюли на петите и се изнесли :D

-7195

9

vovchik

14.03 2023 в 20:57

ДМС "Дрон".

2073

8

Johnny B Goode

14.03 2023 в 20:32

Те го ядат боя постоянно, затова са нервнички и се правят на мъже пред дронове.

345

7

Джендо Джедев

14.03 2023 в 20:30

Вовочка,

Ма те твоите орки го ядат тоя бой вече една година. :D