Срещу нас са хора, които наричат честността "наивност" (речта на доц. Кристиан Таков на 10 ноември)

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2013 в 17:27 46472 19

Доц. Кристиан Таков. Снимка Булфото
Доц. Кристиан Таков. Снимка Булфото

 Това е речта на доцент Кристиан Таков, преподавател по гражданско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" пред митинга на студентите на 10 ноември.

Стенограмата е на "Дневник".

Заглавието е на редакцията.

 

Скъпи приятели,

Отсреща имаме хора,

които наричат честността "наивност";

които бълват по форуми, но ги е срам от имената си, та ги крият;

които мразят Ранобудните студенти заради смелостта им и заради собствената си пъзливост;

които не разбират, че нещо може да се прави не за пари, а за идеал.

Само ги вижте, на какво приличат:

Ректорът на УНСС приканя студентите си да емигрират и плаши, да ги заключи. Рефлекси от предишната му месторабота.

Депутат от БСП предвожда мутри и фашисти да поругаят Университета и да го опръскат с кръв. Рефлекси от 1925 година.

Председателят на църковното настоятелство на св. Александър Невски уволнява дръзналия да бие камбаната за Деня на будителите. Иначе казано – епископ Тихон въдворява тишина.

Липса на рефлекси и неспособност за рефлексия.

Като ги гледам, се сещам за думите на Max Liebermann – "не мога да изям толкова, искам да повърна".

Да не забравяме обаче, че изброените са просто слуги на скрити господари.

Което не значи, че са безобидни.

Което обаче и не значи, че трябва да ги мразим. ЗАЩОТО:

Те се хранят от омразата ни и растат върху ѝ. Не им я давайте и не рушете себе си. ЗАЩОТО:

Не за омраза, а за погнуса са достойни – и то не те, а делата им.

Различавайте човека от делата му. Тях дамгосвайте, него привличайте.

Не отричайте никому шанса да се покае, поправи и развие. С омразата си го гоните по пътя на злото. ЗАЩОТО:

Дори да победим с омраза – как после ще живеем с нея? ЗАТОВА:

Не клеймете тия, които не мислят точно като вас, като предатели, като платени, като комунисти и като каквото друго там си ненавиждате;

Не правете списъци с врагове – оставете тоя специалитет да си го ядат ония, които си го умеят;

Бъдете будители, но не будете никого силом;

И не размахвайте юмрук, а протегнете ръка.

ИНАЧЕ:

Ще заприличате на тях. И те ще победят завинаги.

Не можем да забравяме и друго – че злодеите десетилетия наред градят безумно социално неравенство, от което оскотяват и прекалено богатите, и унизително бедните. Богатите се самозабравят. Бедните стават страхливи, отчаяни и затова – безразлични. Те не ни припознават като свои защитници и нашата битка не смятат за своя. Тази пропаст между имащи и нямащи е съпричинена от партията, която колкото по левее на думи, толкова по корпоративна става на дело. Затова няма да приканвам, да викаме "Оставка", а ще призова непрестанно да си повтаряме думите на Александър Кьосев "Така повече не може". И да правим така, че повече да не могат.

Те се страхуват. Панически. Ядат се един друг, бягат в "тежка чужбина". Започват да хапят наоколо. И – защото злостта е емоция, която умеят твърде добре – ще хапят и след години. IGNORE. Няма безплатен обяд. Може и вас да ухапят. Показвайте белезите си. С гордост.

И ги разобличавайте. С мъдрост, смелост и неотклонност. Така от безсилната ярост ще преминем към справедливия гняв.

Не когато сме много. А когато сме достатъчно.

Протестът вече е успял и продължава да успява с всеки ден, в който:

не стихва;

намира нова форма;

назовава конкретно опозорено име;

препречва поредното безобразие;

осуетява наглост.

Успява всеки ден, в който:

ги е страх, да влизат през парадния вход;

се боят, да водят стенограма за срещите си;

лъжите им се разобличават, а сценариите – провалят.

Успява всеки ден, в който на тях е по-трудно, а ние дишаме по-свободно.

битката е безкрайна, ежедневна, а напредъкът ще ни се вижда бавен.

посоката обаче е ясна за всекиго. И затова всеки трябва да участва.

Там, където е.

С каквото може.

По какъвто начин реши.

А който бездейства – предава себе си. Бъдещето си. Децата си. Да не каже после, че не е разбрал.

Прочее, ОСТАВКА!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2013 в 18:05

Благодаря за добрите думи, казани на точното място! Поздравления!

13.11 2013 в 10:20

феодализирането в никакъв случай не можете да го припишете на Европейския съюз а дали е империя- помислете- във всеки един момент България може да реши и да го напусне. Феодализмът е възможен и се поддържа именно от корупцията, а не отвън. Освен това феодализмът в една или друга форма мъчи България от освобождението насам. Тогава не е имало ЕС, нали. Слабото място на евроскептицизма е там, че много го критикувате ЕС, но считате, че другите европейски народи са ни длъжни да ни отпускат безвъзмездни фондове , които нашите феодали да крадат и да викат колко са зли европейците. както знаете, икономиката ни се състои в момента само и единствено от фондовете. И от парите, пращани от гастърбайтерите. Въпреки, че повечето от тези пари дори не стигат до икономиката, а се крадат безогледно. Колония е държава, който изпитва някаква зависимост от колонизатори. Нека не крием, че има зависимости: всички енергийни източници идват от Русия. Руски газ, руски уран, руски въглища, руски петрол.ето ти- колонизация, ето ти- феодализъм. Защото ако за европа сме сигурни, че са надминали феодализма, за Русия очевидно можем да сме сигурни в обратното.

13.11 2013 в 09:46

От това, което чета, виждам, че сте много объркан. Отговорете ми според Вас какво трябва да означава" идеолози на съществуващата система". Всъщност познавате ли либерализма като идея за развитие и как така го свързвате с посткомунистическото мафиотско разграбване. Защото именно това е "съществуващата система". Нейни идеолози са хора от най-тъмните кьошета на Комитета за държавна сигурност на НРБ. Системата ни е всичко друго, но не и либерализъм и свободен пазар. Дори нямаме нито едни напълно честни и свободни избори от1989 насам.За какъв по дяволите либерализъм тогава говорите, че го и обвинявате за катастрофата. Това ми звучи като рефрена за "злия Костов" на нов глас, но е много фалшиво, чак не се слуша...Всичките тези фондации и граждански сдружения, които изброявате са създадени и финансирани от хора, които вярват в успеха на либерализма и свободния пазар, защото техният успех и добруването на милиони хора по света се дължат само и единствено на свободната инициатива и равния старт- неща, които са невъзможни за нас и поради това сме на дъното. Фактите, които изнасяте доказват прозрачното финансиране и това, че тези граждански тръстове застават с името си зад идеите, в които вярват и не се крият. само по себе си това, че са американски не ги прави злодеи. напротив, гарантира до голяма степен публичността и демократичността на финансирането. А Босия и Генов може да не са идеални, защото са хора, а не герои на комунизма, но са направили повече за България от много"герои' на нашето време, които като вас ни убеждават, как трябва да се върнем към планово стопанство, за да "сме добре".

12.11 2013 в 14:53

Кажи ми чия физиономия ти "вдъхва" интелект.

12.11 2013 в 14:34

Да, и всички тия "протестъри" се командват от Стани-шефа им. :)
images.ibox.bg/2007/06/12/27598/430x296.jpg
capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2013/08/16/2124147_sorosoidut_stanishev/
Той е главния соросоид на републиката :)

12.11 2013 в 13:32

Предателите искат ПОСТАВКА!!!! ВИКАТ, ПОСТАВКА!!! ПЛАТЕНИТЕ, ИСКАЩИ КОЛОНИЯТА ДА Я НАДУПЧАТ ЗА ШИСТОВ ГАЗ, ЧЕ ДА МОЖЕ ДЯСНОТО ДА СЕ СПАСИ.


АЗ ИСКАМ ОСТАВКА!!!

12.11 2013 в 13:28

Кои са партньорите на Института за развитие на публичната среда? На първо място е Фондация „Институт Отворено общество”.

Другият партньор на Гневни млади хора е Фондация „14-ти януари”, тя самата създадена от Генов. На сайта вляво можем да видим кой й плаща: Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Познайте кои са създателите на въпросния тръст? Зная, че вече започва да ви писва, но тук нещата стават много сериозни. Както е написано в сайта, Тръстът е създаден от група частни американски фондации, а именно: Атлантик филантропис, Фондация „Чарлз Стюърт Мот”, „Фондацията Форд, Джърман Маршал Фонд – САЩ”, Институт „Отворено общество” и „Братя Рокфелер Фонд”. Тръстът смята да разпредели до края на 2012 година 75 милиона долара за своите цели.

Няма спор, трябва да се гордеем, че Форд, Сорос и Рокфелер така живо се интересуват от нашата малка страна, но не по-малко интересни са и другите три фондации.

Специално внимание трябва да обърнем на Джърман Маршал Фонд, особено на програмата й Marshall Memorial Fellowship. Относно въпросната програма на американския фонд, четем: „Основната цел на стипендиантската програма е да идентифицира и подкрепя настоящи и бъдещи лидери“ – икономически, финансови и политически. Имат си и специално отделени средства за България.

Продължаваме с американските Неправителствени организации.

На сайта на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа откриваме три годишни отчета. За съжаление, липсват тези за 2011-та и 2012-та – прочутата година, до края на която са раздали 75 милиона долара. Нищо, ще се задоволя с публикуваните, захващам този за 2010 г. Слизам надолу по страниците и какво да видя? През 2009-та са финансирали Фондация „14-ти януари с 38 000 долара, но наред с тях са финансирали: Българския хелзинкски комитет, Център за либерални стратегии, Институт „Отворено общество”, Института за пазарна икономика, Фондация „Капитал” и т.н. Сами преценете какви идеологии разпространява въпросния Тръст.

Генов и Константин Павлов-Комитата в интервю пред в-к Преса от 13-ти август 2012 г. казват, че Фондация „14-ти януари” е получила още две финансирания – едно от Институт „Отворено общество”, а другото отново от Тръста за гражданско общество. Пак там казват, че точно Тръстът ги е посъветвал да създадат Фондацията, тъй като без такава няма как да им платят.

Стойността на второто финансиране от Тръста е 80 000 долара. Не, не е грешка, факт е, вижте линка: Финансиране на Фондация „14-ти януари” от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Значи дотук са получили само от Тръста 120 хиляди долара – за 2 години съществуване!

Допълнително Тръстът изплаща 75 000 долара по програмата „Кибер-активизъм” на Института за развитие на публичната среда! – http://www.ceetrust.org/grant/734/

Най-интересното е, че Фондация „14-ти януари” получава десетки хиляди долари „за борба за повече прозрачност”, но на сайта й не са публикувани собствените й отчети!

Откриваме Генов и като администратор на „Томатина” във Фейсбук – групата, която се опита да превърне в кумир Босия и да организира протести на гражданското общество. В същото време Босия пред микрофона на Гневни млади хора започна да обяснява как се готви да ни представя идеите на прочутия неолиберал Вацлав Клаус.

Време е да се обърнем към гражданското общество: Смятате ли, че гласът ни може да бъде Фондация, финансирана от самите идеолози на съществуващата система?

Ако позволим подобно нещо, се опорочава самото гражданско движение, да не говорим, че доникъде няма да стигнем. „Промените” и „критиките” ще бъдат само за парлама, а същността на системата и корените на проблемите ще си останат. Днес излизаме с искания за по-голямо участие в политическия процес.

Време е да докажем, че не ни липсва способност да видим отвъд красивите думи за свобода и демокрация и да решим заедно какви икономически промени ще помогнат на обществото да се измъкне от дупката. Нека не се лъжем от някои хубави каузи, които биват подкрепяни от добре под-платени организации.

Днес проблемите се представят като „политически” от хора като Асен Генов, Николай Колев-Босия, Евгений Дайнов, Огнян Минчев и подобни на тях, но те са чисто икономически. Достатъчно е да видим, че не предлагат никаква промяна на икономическата система, а продължават да припяват, че „комунизмът е виновен” и „свободен пазар всъщност няма у нас” (2), за да ни стане ясно, че и поредният „спасител” ще е същият като досегашните.

Възможно ли е, без да се усетим, цялото протестно движение да бъде поведено в посока не към смяна на системата, а към смяна на политическия елит и налагането на поредните нови „спасители“? Практически никоя партия и коалиция през последните 23 години не успя да спечели втори мандат.