"Русия е такъв чудесен враг"

DW 12 ноември 2016 в 11:22 15091 28

Какви са американците в главите на руснаците? И обратно: как гледат в САЩ на Русия? Студената война отдавна свърши, но враждебността остана. За това допринася и руската пропаганда, казва правнучката на Никита Хрушчов пред "Дойче веле".

28-годишният Владимир Катсов, IT-специалист от Санкт Петербург, ни разказва, че когато чуе думата "Америка", най-напред се сеща за "фаст фууд". За него типичният американец изглежда така: дъвчещ дъвка турист с къси панталонки и бейзболна шапка на главата.

27-годишният Скот Кембъл, летищен работник от Калифорния, също си има своя представа за руснаците. Описва ги така: "Отрудени хора от работническата класа, които вярват безрезервно на правителството си". Скот не пропуска да добави и няколко клишета - водка, кожени ушанки и, естествено, Путин.

"Американците не ги е грижа"

В САЩ приключи една безпрецедентно бурна предизборна кампания, а Русия продължава да се бори с последствията от западните санкции. В тези неспокойни времена между двете страни периодично прехвърчат искри. Двете водещи ядрени сили кръстосаха шпаги и заради конфликтите в Сирия и Украйна.

На този фон реториката и в двете страни напомня много на пропагандата от едно време - сякаш вилнее един вид нова Студена война. "В САЩ антируската реторика лесно може да прерасне в истерия", казва Нина Хрушчова, която е професор по международни отношения.

Правнучката на бившия съветски лидер Никита Хрушчов от дълги години живее и работи в САЩ. По нейните думи, днешните млади американци не възприемат Русия като реална заплаха. "Русия е един толкова чудесен враг, а Путин - един толкова прекрасен злодей, че просто няма как да не се присъединиш към това мнение. Но като цяло американците не ги е грижа. Те не се притесняват особено от евентуална руска заплаха. Макар според тях историята да е доказала, че Русия не е от групата на добрите страни, а руският президент е по всяко време готов да навреди на САЩ. Каквото и да означава това", казва Хрушчова в интервю за Дойче Веле.

Враг, но не и заплаха

Макар да не смятат Русия за източник на реална заплаха, американците и до днес продължават да я разглеждат като враг. "В много холивудски филми руснаците все са лоши момчета. Не е политически коректно да се говори лошо за азиатците или арабите, но с руснаците е друго - те си остават враг и толкова", казва Нина Хрушчова.

27-годишният калифорниец Скот Кембъл твърди на свой ред, че - според неговите лични впечатления - отношението към Русия се е променило значително през последните десетилетия. "Дядо ми и баба ми например винаги са се страхували от Русия. За разлика от родителите ми, които след 1991 година окончателно спряха да възприемат Русия като заплаха. А хората от моето поколение смятат Русия за страна, която размахва оръжие, за да влезе в световните новини", казва Скот и добавя: "Руснаците пък сигурно разглеждат САЩ като страна, която разпалва войни и иска да се разпорежда в целия свят".

"Промиване на мозъци"

Според Нина Хрушчова, руското правителство също допринася за предразсъдъците, тъй като насърчава антиамериканската пропаганда. "С тази пропаганда промиват мозъците на младите хора. Но тук не става дума за онова тотално промиване на мозъците от времето на Съветския съюз, а за нещо още по-опасно. Да го наречем полудемократично промиване на мозъците, при което хората живеят с илюзията, че са формирали мнението си на базата на свободен достъп до информация", казва Хрушчова.

Според нея този нов вид пропаганда стъпва върху старите антиамерикански настроения: "В Русия, но и в Европа, открай време битува схващането, че американците са глупави и не особено образовани хора. Понякога обаче предразсъдъците отговарят на реалността. Вижте само Доналд Тръмп и цялата тази луда предизборна кампания, на която станахме свидетели", казва Хрушчова.

Вашингтон на няколко пъти обвини Москва, че се опитва да се намеси в кампанията в полза на Тръмп. "Но не руснаците създадоха Доналд Тръмп и цялата тази драма в Америка", посочва Хрушчова и добавя, че макар Тръмп да излъчва помирителни сигнали към Русия, хладният период в двустранните отношения ще продължи. "Опитът ми подсказва, че ще става дори по-лошо. Пропагандата стигна толкова надалеч, че ще бъде много трудно да върнем лентата назад. Затова ще продължим да гледаме този филм", заключава Хрушчова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

30

Red or Dead

12.11 2016 в 23:40

Иза, току що Хигинс стана “Шампион на шампионите“.....НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО......Рони беше неузнаваемо слаб:(((...Е, поне беше много елегантен....не ли.....

Ама стига с тия букмейкъри...просто Рони си е такъв, видимо изгуби интерес към мача още в началото на сесията, смяташ ли,че по толкова левашки начин ще играе “уреден“ мач......жалко, все си мислех, че ще избухне, ама Хигинс почти не сгреши, и след тези подарени накрая възможности.....е поне видяхме и мисис Хигинс....свалила е поне 10 години...браво;)..явно раждането на повечко деца при някои жени има положителен ефект.....

29585

29

Izalina

12.11 2016 в 23:01

Ред, жив и здрав да си за лайфстрийма, ама ако Ронката незабавно не оближе веждата, вземе се в ръце и отнесе Хигинс, ще трябва да поплачем дружно.

Не го обичам хич тоя втория, но твърдо стои по в кондиция до масата.

Или букмейкърите да нагледам, викаш.

Last chance... :(

63994

27

Red or Dead

12.11 2016 в 17:28

Айде още ОФТОПИК......току що завърши 1 сесия от финала на турнира “Шампион на шампионите“ по снукър м/у Рони и Хигинс, резултата е 4:4, а в 21.00 е 2 сесия, победителят трябва да звеме 10 фрейма, така че НАЙ-ДОБРОТО предстои....

Иза и Лопе, този линк е за вас, може да им а и други фенове....не знам....... https://goo.gl/Q93roL

Ами не можах да се стърпя:)))значи Рони беше невероятно елегантен с...бяла риза и папионка, дори и с прическа:)))точно символ на английски джентълмен...

77927

26

El Commandante

12.11 2016 в 15:55

"НИКОЙ не може да съперничи по тъпотия с текстовете на Менъуор!"

Хахаха, Damn right!

Тея са в league of their own....

Но тва не пречи да съм слушал Kings of Metal грубо 98696096076 пъти...плюс минус 5 :):)

Едно време тва беше първия въпрос към нови хора, един вид тест: Кой ти е любимия албум? И ако отговора не беше Менъуор Осемдесеиосма или Металика Осем-шес, не беше добро начало....

77927

25

El Commandante

12.11 2016 в 15:50

Lost without you, чекедаут...:):)

Добро е само Englishman in New York и то само отделни куплети.

Пак казвам, музиката ме кефи много, просто текстовете не ми аресват...

63994

24

Red or Dead

12.11 2016 в 15:39

ЕЛ,е този път тотално не съм съгласен, и особено пък в сравнението с..... Менъуор....ама както и да е, знаеш приемам всяко РАЗЛИЧНО мнение от моето, особено ако е добре аргументирано.

Какво да ти кажа за поезията, за стиховете...ми въпрос на вътрешен мироглед, възприятие, и най-вече какво е моментно състояние на човек когато слуша дадена песен, дори и в каква обстановка е.....на мен ми се е случвало една и съща песен да ми въздейства по коренно различен начин,НО това са неща които не ми се ще да задълбавам тук и сега.

Знам, че тук има меломани с различен вкус, за това ще споделя едно лично за мен прекрасно бижу, естествено от рутракер;)
Значи, става въпрос за концерт на Пит Таузенд в Кьолн през далечната 1986 год., концерта е невероятен, страхотен драйв,а най-ценното е участието на Дейвид Гилмор(в целия концерт, пее и негови песни),Саймън Филипс( ох, какъв разкошен барабанист),концерта е с ремастерирана картина и прекрасен многоканален звук;)
https://goo.gl/9cv5zY


29585

23

Izalina

12.11 2016 в 15:32

НИКОЙ не може да съперничи по тъпотия с текстовете на Менъуор!

Но пък нищо не ме спира да си ги причиня и за четвърти път на живо ако ми се вяснат наблизо.
Колкото до Стинг - не спира да ме удивлява с идейни проекти, ако и да е боза или лудница лирикса му ;)