Разсмей ме пак с 'десен ГЕРБ'

Светослав Метанов 26 ноември 2019 в 10:40 14525 10

Да се забрани свободното предлагане за апартаменти за краткосрочно настаняване! Ако собствениците им не са ги категоризирали - да плащат жестоки глоби! Още по-жестоки глоби за електронните платформи - Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook, дръзнали да ги предлагат! Направо да се забрани достъпа до такива "зловредни" сайтове!

Ако онзи ден някой ми беше казал, че в българското Народно събрание е внесен подобен законопроект, щях да си помисля, че през нощта шумкарите пак са слезли от Балкана.

Уж не е 9 септември и уж не е 1944 г. Само че все повече вони на такова.

Гадното усещане няма как да не горчи когато въпросните щуротии се предлагат от уж десни политици - председател на бюджетната комисия в парламента (Менда Стоянова, ГЕРБ) и зам.-председател на НС (Валери Симеонов, Обединени патриоти).

Разбира се, в това да удариш дребния бизнес и стопанската инициатива на хората, даващи жилища за нощувки, само за да не стоят празни хотелите, няма нищо дясно. Обратното на дясното е. И не е друго, ами пример за изтръскан от нафталина аналогов лобизъм.

Да ударим малкия бизнес

Нека да видим всъщност кои са засегнатите от законотворчеството на тандема ГЕРБ-ОП. 

Първо - това са хората, имали неблагоразумието да инвестират в недвижими имоти или тези с по няколко реституирани жилища. Във всеки случай не са избирателите на леви партии.

Второ - това са собствениците на ресторанти, кафенета, магазини и таксита. На практика всички други в туристическия бранш без хотелиерите. И през последните години бизнесът им специално в големите градове цъфти благодарение на отдаващите жилища през социалните платформи.

Трето - столичният кмет Йорданка Фандъкова би трябвало да е бясна от "приятелския огън" на подобен налудничав законопроект, който не само е директен удар срещу редица частни бизнеси, но и шамаросва общинските приходи. Достъпните цени на апартаментите под наем осигуряват стотици хиляди чуждестранни и не само чуждестранни туристи, които увеличават приходите от продадени билетчета за градския транспорт, фестивали, концерти, музеи, опера и т. н.

С шарените групи чужденци, организирали сами пътуванията си, София изглежда по-космополитна, приветлива и по-малко ориенталска!

Изобщо подобна законодателна промяна е пример за неадекватност със света, в който живеем. В него споделената икономика винаги ще побеждава праисторическото мислене, така характерно за родните управници.

Кое е дясно и кое ляво?

Въпреки категоричната победа на ГЕРБ на миналите евроизбори премиерът Бойко Борисов изобщо не се опита да прикрие гнева си от това, че голяма част от демократичната общност в столицата подкрепи Мая Манолова за кмет и гласува срещу Фандъкова. Упрекна "Демократична България", че се е сдушила с бившите комунисти и е гласувала против десния кандидат на балотажа. 

Бившият президент и настояща половинка на синоптичката Деси Банова Росен Плевнелиев отиде и по-далеч. 

"Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясно мислещ човек от ръководството на "Демократична България", което влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф", каза той укорително.

Само че дясното на ГЕРБ е все по-трудно откриваемо.

Сегашната наказателна акция срещу Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner и Facebook изобщо не е първото посегателство на т. нар. "селска десница" срещу споделената икономика, разбирай срещу гражданите на България и като потребители, и като възможности за бизнес. По същия начин, пак при управление на Бойко Борисов, бе ударен Uber в столицата, само и само за да бъдат обслужени интересите на няколко големи таксиметрови компании.

Дясно е да дадеш повече икономическа свобода и да намаляваш съществуващите регулации. Ляво е да измисляш нови и да пречиш.

В туристическия бранш, особено в сферата на градския туризъм, през последните няколко години у нас се случиха и хубави неща. Те обаче нямат нищо общо с държавните политики и министерството на Николина Ангелкова. София и големите градове се напълниха със стотици хиляди туристи, които са тук само благодарение на нискотарифните авиокомпании като "Райънеър" и "Уиз еър" и изгодните места за нощувки, предлагани от платформи като Booking и Airbnb.

Тук е добре да припомним и че друг десен министър от ГЕРБ, финансовият Владислав Горанов подписа от името на България инициатива, която води до поскъпване на самолетните билети - директна щета срещу туризма ни. 

Майтапът "десен ГЕРБ" на практика може да бъде допълван още и още. Например със следизборните призиви от страна на властта общините да слагат 20 процента надбавка върху данъка на доходите. Или пък с прословутата програма за безплатно саниране.

А някои разправят, че комунизмът си бил отишъл!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

10

Victimized

27.11 2019 в 16:21

"Хайде рентиерите и ретитутите сега ще ореват орталъка от страх, че РБНБ ще ги изостави. Няма страшно, мили хърдъри, туристите няма да се разбягат от това че някой ще започне да си плаща данъците, РБНБ няма да се откаже от печеливша територия. Просто някой лев ще влезе в бюджета и може да закърпят някоя друга дупка извън центъра."

Хората не искат излишни данъци, не понеже не е справедливо, но понеже всички знаем как изчезват държавните пари в джобовете на бизнес кръгове под формата на завишени и скъпи държавни поръчки. Ако парите от данъци се събират и разпределят както би трябвало не вярвам някой да има нещо против да ги дава.

10571

9

Hissarion

27.11 2019 в 10:48

Хайде рентиерите и ретитутите сега ще ореват орталъка от страх, че РБНБ ще ги изостави. Няма страшно, мили хърдъри, туристите няма да се разбягат от това че някой ще започне да си плаща данъците, РБНБ няма да се откаже от печеливша територия. Просто някой лев ще влезе в бюджета и може да закърпят някоя друга дупка извън центъра. Това и за Вашата касичка ще е добре. Ама голям страх, голямо нещо.

17439

8

мнение от IP

26.11 2019 в 21:42

Понеже не могат да забранят Интернетът, могат да направят резервациите като " електронна услуга". Плащаш държавна такса и имаш право да си избереш хотел от определен с наредба списък. Платежното за тази"електронна услуга" се сканира!! иприкачва към поръчката ( както е например заза онл за онлайн услуга в кадастъра)

25665

6

Victimized

26.11 2019 в 12:37

Когато държавата си партнира тясно с големия бизнес и корпорациите, за сметка на малкия бизнес и обикновения данъкоплатец е по скоро фашизъм от колкото комунизъм.
И това, че по време на така наречения социализъм някой хора са подкрепяли такива практики, не прави практиките комунистически, а прави тези "комунисти" по скоро фашисти.
Всяко авторитарно управление е фашистко по дефиниция.
А проблемите с дясното в България, са, че нашите десни симпатизират на политиката на американските леви които иронично се наричат демократи, но са корпоративни фашисти с марксистки/ троцкистки отклонения.
Там десните са консерваторите.
За това статията си е направо безсмислена. Герб са корпоративна бизнес организация която има бивши членове на комунистическата партия, но по никакъв начин не провежда лява политика за да могат да бъдат наречени леви или пък комунисти.
Вземете да се разберете за терминологията, понеже така предложен текста е двусмислен и заблуждаващ.

12182

5

sawall

26.11 2019 в 12:18

герб никога не са били десни, колкото и да са го твърдяли. Те са безидейна лидерска партия, която разчита на популизма и харизмата на Борисов. Всяка инициатива е сама за себе си, без особена стратегия, минава през одобрението на шефа, и се отегля ако има дори леко недоволство.

12044

4

Backko

26.11 2019 в 11:56

С комунистически методи, се опиват да подпомогнат приателите си от хотелиерскиа бизнес. А да не забраваме и че Валерката си има собствен хотел. Ако сам не си защити бизнеса кой ще го направи?

4534

2

Общинар

26.11 2019 в 11:20

Авторът е направил прекрасен анализ, но е пропуснал да отбележи, че и двамата вносители Менда Стоянова и Валери Симеонов са бивши членове на БКП! Бивши комунисти и бивши кОрви няма. Това обяснява всичко! Както и че в ръководството на ГЕРБ има повече "бивши" комунисти, отколкото в БСП!!! НАГЛА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА СВРЪХРЕГУЛАЦИЯ, А ПОСЛЕ И ЕКСПРОПРИАЦИЯ!