Управляващите взеха на мушка Booking и Airbnb

OFFNews 25 ноември 2019 в 14:33 21802 13

Законодателни промени в Закона за туризма, с които да се ограничи дейността на платформи като Booking и Airbnb са внесли в деловодството на Народното събрание депутатите от управляващото мнозинство Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти).

Двамата на практика предлагат въвеждането на забрана за свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи.

Според текстовете, съчинени от тандема Стоянова-Симеонов, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. 

"През последните години се наблюдава "бум" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н. Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата. По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид дейност/услуги", пише в мотивите на законопроекта.

Предложените промени въвеждат и санкции както за хората, които предлагат апартаменти за краткосрочно настаняване, така и за онлайн платформите, които публикуват оферти за такива места за настаняване.

"Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по чл. 113, ал. 3 се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. независимо от наказанията по чл. 206"

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно глобата е в размер от 5000 до 8000 лв, а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.", пише в законопроекта на депутатите от управляващата коалиция.

В допълнение към тази разпоредба министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд "да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници".

На председателя на СРС се вменява и екстремен срок за произнасяне по искането - 72 часа. А 24 часа след съдебното разпореждане офертите нарушители трябва да бъдат свалени, предвиждат още законодателните промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

13

emanuilis

26.11 2019 в 11:32

В общината не са ми изисквали подобен документ. По спомен подадох копие от нотариален акт, валидна адресна регистрация и заявление по образец. Издаден ми беше входящ номер, с който започнах дейност. След като обекта беше оценен от инспектор, получих и окончателен сертификат.

4020

12

З. Дамянова

26.11 2019 в 09:18

@emanuilis - OK, чета Закона и в член 129 пише, че за да ти категоризират апартамента трябва да предоставиш 'документ с подписи на повече от 50 на сто от собствениците в сградата, удостоверяващ съгласието им за извършване на туристическата дейност - при категоризиране на "стаи за гости" и "апартаменти за гости".'

Това как се случи във вашата ситуация ми е интересно? Или не го направихте? Понеже моят опит е, че е изключително трудно и клони към невъзможно да получиш съгласието на 50% от етажната собственост за каквото и да било. Благодаря

13874

11

emanuilis

26.11 2019 в 08:00

Прочетете действащия Закон, уточнено е.

4020

10

З. Дамянова

26.11 2019 в 02:51

@emanuilis благодаря за отговора, но защо общината? Нали министерството на туризма?

13874

9

emanuilis

25.11 2019 в 23:34

Не е толкова сложно. При избор да се действа извън туристическия закон се навлиза в процедура с непрекъснати договори за отдаване под наем, което е много тромаво и досадно. Не го препоръчвам, съответно не съм го избрал. Регистрацията в общината ми отне 15 минути. Докато трае процедурата се издава временно удостоверение за дейност. Чиста работа.

4020

8

З. Дамянова

25.11 2019 в 20:09

Между другото на Менда Стоянова и Валери Симеонов им предстои интересна юридическа борба или на този етап на предлагане на промени в закона за туризма, или по-късно, след като си го гласуват и влязат искове в съда. Противоречив език се съдържа дори в собствената им мотивация. Наричат явлението 'краткосрочен НАЕМ', а искат да го регулират в закона за туризма. Наемите се уреждат в друг закон - за договорите и ми се струва, че ще отворят цяла нова кутия на Пандора. Някой ще спори, че не приема туристи в собствения си имот, а им го отдава под наем, пък било то и за 5 дни. Слушах преди време министъра на туризма и тя това каза - 'юридически сме с вързани ръца, понеже закона позволява на оператора сам да избере един от двата пътя - туристически обект или отдаване под наем. При втория остава извън юрисдикцията на министерството на туризма'. Няма ли да им се наложи да променят и закона за договорите и да дефинират кратък и дълъг наем?

4020

7

З. Дамянова

25.11 2019 в 19:44

@emanuilis колко време отне процедурата? Вие сте имали далновидността да го направите превантивно, но сега, когато всички 3000 до 5000 притежатели на booking.com и airbnb листинги в София плюс вероятно още толкова в други градове - тази крехка администрация дали ще има капацитета да обработи всички? Какво ще се случи с чакащите за решение и техните текущи резервации?

13874

6

emanuilis

25.11 2019 в 18:35

Отново казвам, погледнете конкретните текстове на предложенията. Лично аз съм минал процедура за кетегоризация на жилище за краткосрочни наеми - определено НЕ е тежка и сложна. Благодарение на исканите промени, сега ще мога да го отдавам цялото, а не само отделни стаи от него. Имам сертификат и си плащам данъци върху реализираните приходи. Какво лошо има всички да бъдат така? Неразбирането стои в основата на мн. от недоразуменията. В случая обаче липсва нормална разяснителна кампания, което е укорително, факт.

4000

5

assenassenov

25.11 2019 в 16:21

Централизация, излишен и тотален контрол.
Вместо да търси начин да защити потребителя и да окуражи и улесни предлагането или да ограничи процента комисионна която сайтовете вземат, той тръгнал да иска още бюрокрация да се създава. Като че ли е малко имаме. Туристи няма ние се чудим как да извадим от пазара тия дето влагат цялото си старание да предложат нещо качествено и от сърце.
Цял свят ползва тия платформи това феодално старче все назад дърпа и това е.
Да е хаирлия. Може си направи една статистика колко ще минат с еднопосочен билет през терминал2 след този му закон