Афганистан: Къде отиват бежанците?

OFFNews 23 август 2021 в 14:03 10112 1

Снимка Би Би Си

Хиляди хора са принудени да бягат от Афганистан. Талибаните си върнаха контрола над страната след две десетилетия, през които бяха отстранени от водената от САЩ коалиция. Новите бежанци ще се прибавят към 2,2 милиона души, които вече са в съседни страни, и 3,5 млн., останали без дом в Афганистан заради продължаващи конфликти и политическата нестабилност.

Колко афганистанци напускат?

На този етап отговорът на този въпрос остава неясен. Талибаните контролират всички основни пресечни точки със съседните държави. Бойците не искат афганистанците да напускат страната. Предполага се, че само на търговци или хора с валидни документи за пътуване ще се разрешава пътуване, пише Би Би Си.

"По-голямата част от афганистанците няма да могат да напуснат по регулярните канали - коментира говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН в петък. - Към днешна дата онези, които може да са в опасност, нямат ясен път за бягство."

Все пак някои бежанци са успели да намерят такъв. Няколко хиляди са преминали в Пакистан малко, след като талибаните превзеха Кабул на 15 август. Около 1 500 са успели да стигнат до Узбекистан и са разположили палатки близо до границата. В Кабул хиляди обграждат международното летище, откъдето се извършват евакуационните полети. Те отчаяно се надяват да се качат на някой от самолетите. В петък представител на НАТО съобщи, че повече от 18 000 души са излетели от летището от 15 август насам. Не е ясно колко от тях са афганистанци.

Колко са избягали от домовете си?

От години страната страда от нестабилност и конфликти и това не е първата вълна напускащи. Преди талибаните да я превземат, над 550 000 души са избягали от домовете си тази година, по данни на Върховния комисариат за бежанците. С тях пръснатите по света афганистанци стават прибизително 3,5 милиона. 2,2 млн. са в съседни на Афганистан страни по данни от края на 2020 г.

Тази година Афганистан се бори и със сериозна суша и недостиг на храна. По данни на ООН 14 милиона души - повече от 1/3 от населението - са гладували.

Къде отиват афганистанците?

Съседните държави Пакистан и Иран казват, че най-големият брой афганистански бежанци и търсещи убежище е регистриран миналата година. Близо 1,5 млн. са избягали в Пакистан. Иран е приютил 780 хил., по данни на Върховния комисариат за бежанците. Германия е на трето място с над 180 хил. души. В Турция те са близо 130 000.

Ако погледнем броя на търсещите убежище - тези, които са кандидатствали в друга страна, но чиито молби не са били удовлетворени - Турция, Германия и Гърция оглавяват списъка със съответно около 125 хил., 33 хил. и 20 хил.

Какво правят страните, за да помогнат?

Някои предлагат убежище, други са категорични, че няма да подслонят бягащите.

Иран осигури палатки за бежанци в три от граничните си провинции с Афганистан. Властите казват, че всеки афганистанец ще бъде върнат, щом ситуацията в родината му се успокои.

Пакистанският министър-председател Имран Кан заяви пред юни, че страната ще затвори границата с Афганистан, ако талибаните я превземат. Но няколко хиляди афганистанци са успели да влязат в Пакистан. Най-малко един граничен пункт е отворен.

Таджикистан: най-малко няколкостотин души са влезли в страната през последните дни, включително войници от Афганистанската национална армия. През юли Таджикистан обяви, че се подготвя да приеме до 100 хил. бежанци от Афганистан.

Узбекистан: около 1 500 афганистанци са преминали границата и са направили лагери.

Великобритания ще приеме 20 хил. бежанци поетапно. През първата година - 5000 души, с приоритет - жени и деца, религиозни малцинства, които са изложени на голяма опасност от талибаните.

САЩ: президентът Джо Байдън разпореди 500 млн. долара да бъдат насочени за "неочаквани, спешни нужди на мигранти и бежанци, жертви на конфликта и други хора в риск в резултат на ситуацията в Афганистан, включително кандидатстващи за специални имигрантски визи". САЩ не са обявили колко бежанци ще приемат.

Канада ще приеме 20 хил., приоритетно хора в опасност от режима на талибаните, правителствени служители и жени на ръководни позиции.

Австралия ще приеме 3000 по хуманитарната си визова програма. Броят е от съществуваща програма и общият няма да бъде увеличен заради настоящата криза.

ЕС: властите в няколко страни обявиха, че искат да избегнат повторение на мигрантската криза от 2015 г., когато голям брой бежанци бяха допуснати до територията на Съюза.

Германия дава индикации, че ще приеме афганистанци, без да уточни броя им. Канцлерът Ангела Меркел, която бе подложена на остри критики заради отварянето на вратите на Германия за мигранти през 2015 г., каза, че правителството е фокусирано в това да подсигури бежанците да могат да останат при сигурни условия в страни, съседни на Афганистан.

Франция: президентът Еманюел Макрон обяви, че Европа трябва "да се опази от значителни вълни нелегални мигранти" от Афганистан. Той каза, че Франция ще защити тези, "които са в най-голяма опасност", но добави: "Европа не може сама да носи последствията от сегашната ситуация".

Австрия изключи възможността страната да приеме бежанци. Вътрешният министър обяви, че депортирането на бежанци ще продължи и лобира за създаването на "депортационни центрове" в съседни на Афганистан страни.

Швейцария няма да приеме големи групи бежанци, пристигащи директно от Афганистан.

Турция: президентът Реджеп Ердоган обяви, че правителството му ще работи с Пакистан в помощ за стабилизиране на Афганистан и с цел превенция на нови вълни бежанци, насочващи се към Турция. Страната строи стена по границата с Иран.

Северна Македония, Албания и Косово: първите две страни обявиха, че временно ще подслонят съответно 450 и 300 бежанци по искане на САЩ. Очаква се хората да останат до уреждането на визите им за САЩ. Косово планира да осигури временно убежище за бежанци с крайна дестинация е САЩ, но не уточнява броя им.

Уганда ще приеме 2000 бежанци. Източноафриканската нация е осигурила дом на най-големия брой бежанци в цяла Африка. В това отношение тя е третата в света.

България: служебният министър на външните работи Светлан Стоев обяви пред страните-членки на НАТО, че България е готова да приеме 70 бежанци от Афганистан срещу уверение за сигурността в страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови