OffNews.bg

Синдикат: всички училища са с южно изложение, затова не може да се учи през юли

Учители синдикалисти към Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ядосаха на МОН заради предложението да се учи през първата седмица на месец юли и изпратиха гневни писма до централата, която пък ги препрати до медиите.

Предложението на МОН е лятната ваканция да се съкрати за сметка на по-дълги ваканции през учебната година.

Ето аргументите на педагозите:

"Това предложение с удължаването на учебните седмици и през месец Юли, не е изпълнимо на територията на РБългария. Климатичните условия не позволяват обучението на учениците през този период. Всички училища са с южно изложение, температурите през Юли са много високи в България, класните стаи не са климатизирани и когато учениците се обучават на 42˚С на сянка с 26-28 ученици в класна стая, учебния процес е ад. Това се случва и през м.Юни, когато има много горещи дни и всички учители и ученици го изпитваме на гърба си, особено тези, които са втора смяна на училище", пишат педагози - членове на профсъюза от Благоевград.

"Виждали сме работата на колегите си от другите държави през месец Юли в Европа. Когато условията в България станат като тяхните за учители и ученици, тогава можем да говорим за удължаване на учебното време", продължават те.

Те са категорични - не е вярно, че лятната ваканция е прекалено дълга и в резултат на това учениците забравят материала. Недоволни са и от още нещо - че МОН задължава учителите да оценяват учебници по време на отпуските им, а не в учебно време.

"Бумащината, стана прекалено голяма, учителите все повече стигаме до извода, че основната ни работа, която е да обучаваме учениците остава на последно място, а на първо е, да се попълват все повече документи и писания изисквани от МОН и РУО.

Напрежението ще ескалира в скоро време, българският учител е поставен под огромен стрес и баркотия с този нов закон и наредби към него, които не работят и не са приложими в българското училище. Тези експерти, които се назначават в РУО, с една година учителски стаж необходим по изискване, какви методически насоки ще дават на колеги, които са с много по-високи квалификации от тях. Възмутени сме, когато съпоставяме изискванията за заемане на длъжност главен учител в едно
училище и за заемане на длъжност експерт в РУО.

Оказва се, че експертите на РОУ, които са представители на МОН само изискват нянкави статистически данни, правят провевки по жалби, а тази методическа насока, която трябва да оказват липсва от тяхната работа.

Нека, служителите на МОН първо да обсъждат със социалните партньори тези промени, касаещи всички учители и ученици и тогава да бъдат предложени за обсъждане в публичното пространство.

Истината е, че на българския учител търпението му свършва!

Замислете се дами и господа управляващи!", завършват учителите членове на КТ "Подкрепа".

В декларация от синдикалната секция на "Подкрепа" в спортното училище във Велико Търново също смятат, че предложението не добро. Според тях то не е съобразено с климатичните условия в България. В стаите няма климатици и учители и ученици - повече от 30 души в помещение - са принудени да издържат 38-градусовите жеги.

Те смятат, че ако се налага промяна, по-добре би било да се измести началото на учебната година и тя да започва на 1 септември. 

Въпреки новите закони и наредби последната учебна година за тях е преминала стресово, "в четене и писане на много излишни документи". Така учебният процес останал на заден план. "Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, а като че ли се получава обратен процес", пишат учителите от Велико Търново.

Запазени са оригиналните правопис и пунктуация на цитираните текстове.