Седем души са задържани за измами с лекарства за онкоболни

OFFNews 02 декември 2017 в 16:55 16475 1

Седем души са задържани за измами с лекарства за онкоболни

Злоупотреба с лекарства за онкоболни разкриха от МВР и прокуратурата. Заловена е престъпна група, която се е занимавала с изнасяне в чужбина на лекарства за онкоболни, които са били изписвани на нуждаещи се хора в страната, съобщава БНР.

Над 60 адреса са претърсени в няколко града при операцията на ГДБОП и прокуратурата. Лекарствата на онкоболни от болници и болнични аптеки са били изнасяни в чужбина, обясни комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

Здравният министър допълни, че в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса за стотици милиони левове. От ГДБОП и прокуратурата не отхвърлиха възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив.

20 души са доведени в Главната дирекция за борба с организираната престъпност. От тях 7 са задържани за 24 часа.

От МВР съобщиха, че операцията е проведена, след като пет месеца полицаи заедно с Министерството на здравеопазването и под координацията на премиера и под надзора на прокуратурата е осъществявано наблюдение. В ГДБОП е създадео специално звено за работа във връзка със специализираните задачи в сферата на здравеопазването.

"Основен мотив за активността ни е фактът, че за сектора продължава да се осигуряват значителни средства без това да води до съществено подобряване на услугите, както и множеството сигнали за недобри практики в редица болници – малки, по-големи, в търговски дружества, които снабдяват болничните заведения. Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на страната на институциите в противодействието на тези недобри практики", заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която се е занимавала с икономически престъпления. Извършван е паралелен износ на лекарства, поясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Производството по случая е образувано през септември тази година, но сигнали за извършени престъпления са получени около половин година по-рано, като през този период съвместно с ГДБОП е започнала работата по случая. На 1 декември са били претърсени над 60 адреса и проведени десетки разпити на свидетели.

Операцията е проведена на територията на градовете София, Шумен, Сливница и Пловдив. Предмет на разследването са данъчни престъпления с лекарства за онкоболни и деца, както и пране на пари.

Иззетите лекарства са били на стойоност няколко милиона лева, а стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата, ще са на стойност вероятно над 500 хил. лв.

"Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност, на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от Европейския съюз, част – са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са били изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи, така че и този механизъм е предмет на разследването. Информацията е за много на брой болнични заведения и аптеки. Предстои в близките дни прокурорите и разследващите да уточнят веригата обвиняеми по досъдебното производство, като целта на съвместния екип е да достигне до оптимален брой участници в престъпната дейност", каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Според здравния министър Кирил Ананиев става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони левове. Той поясни, че целият обем медикаменти, установени при акцията е предназначен за страни от Западна Европа, като там са продавани на цени четири пъти над българската стойност. В системата на здравеопазването предстои реформа, която да предотврати подобни схеми. В сътрудничество с националните служби дейностите за подобряване на услугите в доболничната и извънболничната помощ, както и в областта на медицинските изделия ще продължат, категоричен бе министър Кирил Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

03.12 2017 в 05:38

Ебати абсурда(((
Не знам кой и какво, но за който се докаже че - е за утрепване.
Това, за два лева да затриеш човек ... Като от сираче хляб да откраднеш.
Нямам кво до кажа, да не товаря модераторите.