Създават нов център за лечение на онкоболни по технология на ЦЕРН

OFFNews 27 октомври 2017 в 15:30 4790 1

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи за създаването на научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се лекуват пациенти с онкологични заболвания от Югоизточна Европа. 

В него ще се провеждат и експерименти от международни учени. Това беше договорено на среща на „Дондуков“ 2 по инициатива на държавния глава Румен Радев. 

В срещата участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и водещи български учени.

По думите на президента изграждането на подобен център у нас, с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите държави в науката и образованието на Балканите и този потенциал, подкрепен от нашите съседи от региона, би насърчил сътрудничеството между науката, технологията и промишлеността, беше подчертано от участниците в срещата. Обсъдена беше и идеята за създаването към този научен и медицински център на Международен университет.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов представи проект за изграждането на подобен център в София, който да предлага лечение на онкологични заболявания чрез т.нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение, което е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия. Той подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова подчерта, че като локация и развитие на транспортната инфраструктура, София е естествен център в Югоизточна Европа и Столична община ще работи активно за реализацията на този проект.

По време на срещата бяха обсъдени и финансовите измерения на проекта, чиято стойност се очаква да бъде около 200-220 млн. евро и възможността за осигуряване на европейско финансиране, като участниците в срещата подчертаха необходимостта от утвърждаването на инициативата като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

28.10 2017 в 04:42

Отвратен съм от състава на събранието. От съобщените приказки, и от стилистиката им - толкова повече.
Милиони, милиарди, години ... Едни пари, да? За едни хора?
Недовършени, и запуснати болнични сгради - бол. Що просто не свършите работа, ми "планирате" харчене на пари?