Зелените коридори продължават да работят, започва 5 фаза

Янка Петкова 10 май 2021 в 16:06 1469 0

Ваксини има, имунизациите ще продължат по трите възможни канала - лични лекари, е-система за регистрация и зелени коридори. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседанието на Националния ваксинационен щаб.

Той обясни решението за удължаването на зелените коридори с факта, че много сънародници, които живеят в чужбина, пристигат в България, за да се ваксинират и това е единствената опция за тях. През системата за онлайн регистрация вече са се записали 12 000 души за следващата седмица, съобщи доц. Кунчев.

Как ще се разпределят ваксините

Минимум 50% от количествата ще бъдат насочени към общопрактикуващите лекари, след това се осигуряват дози за регистрираните през е-системата и оставащите количества ще бъдат предоставени на зелените коридори. Те ще продължат да работят ежедневно там, където лечебното заведение прецени, че има възможност да се извършват имунизации, посочи доц. Кунчев.

Той обясни, че 95% от ваксинираните с първа доза на "Астра Зенека" избират същата ваксина и за втората доза от имунизацията, но е-системата е настроена така, че да може да отрази желанието за РНК ваксина и да бъде издаден ваксинационен сертификат без проблем.

По повод искането на личните лекари ваксините да им бъдат доставяне, той коментира, че системата на РЗИ няма капацитет да осигури подобно снабдяване и уточни, че това ще бъде направено за отдалечените семейни практики.

Кунчев съобщи още, че на днешната среща между общопрактикуващи лекари, "Информационно обслужване" и Министерство на здравеопазването е било уточнено как ще се подават заявки за количества ваксини през електронната система. Ще има възможност не само за обявяване на броя дози, но и за ден и час на получаването им. Според него това трябва да реши проблема с опашките пред РЗИ.

По думите на здравния инспектор интересът към имунизациите срещу COVID-19 в различните региони е различен, влияние оказват фактори като пол, възраст и вид на населеното място. Сред градовете с най-много желаещи да се ваксинират Кунчев посочи Видин и  Ямбол.

Приятни изненади

"Очакваме някои приятни изненади по отношение на кратката характеристика на продуктите, които правят логистиката им по-лесна. Вероятно след 20 май ще има промяна в изискванията за съхранение на ваксината на "Пфайзер"/ "Бионтех". На малко по-късен етап и флаконите ще идват разредени, което допълнително ще спести време и ще улесни ваксинациите, каза Кунчев и допълни, че до два-три месеца може да има разрешение за прилагането на ваксините при деца, тъй като клиничните проучвания на "Пфайзер" и "Модерна" са в напреднал етап.

Пета фаза

Започва пета фаза от Националния ваксинационен план, съобщи още главният здравен инспектор. В тази фаза ще бъдат обхванати специфични контингенти - лишени от свобода, бежански центрове, труднодостъпни групи. Ще се използват подвижни кабинети.

Темповете на спад в разпространението се забавят

"Никой не е в състояние да направи прогноза как ще се развият нещата в бъдеще. При нас все още има спад на разпространението, макар че темповете му през последните дни се забавиха, а в лечебните заведения има задържане в броя на хоспитализираните лица в два поредни дни. Надявам се на по-светъл летен период, въпреки че Индия опровергава това. Не се знае и какво ще стане наесен, затова и ЕК вече договаря 900 млн. дози ваксини за  2022 и 2023 г.", коментира Ангел Кунчев.

Готовността на туристическия бранш

Еднодозовата ваксина на "Янсен" е предназначена за туристическия бранш, тъй като няма време. Тя ще бъде разпределена към трите черноморски области и няколко зимни курорта.

"Ние осигуряваме ваксините, те трябва да създадат организация за имунизациите", подчерта здравният инспектор и допълни, че КК "Албена" вече са готови със списъците си, на практика ще се ваксинират всички и ще могат да осигурят безопасна среда за туристите.

По думите на доц. Кунчев, за да има успешен туристически сезон, страната ни трябва да бъде извадена от списъците с ограничения за пътуване на другите държави. До момента Швейцария и Германия се премахнали изискването за карантина, каза той и изрази надежда, че останалите страни ще ги последват.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови