Всичко или нищо: какво ще имат право да получават пациентите с протокол от аптеките след 1 април

OFFNews 28 март 2023 в 11:49 2549 2

магистър фармацевт

Снимка Getty Images

Договорът може да бъде подписан и със задна дата, за да не се създават проблеми за пациентите с хронични заболявания, твърдят от БФС

От една аптека да бъдат получавани всички предписани лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща на хронично болните настоява здравния фонд. От Българския фармацевтичен съюз (БФС) възразяват и не преподписват договора, чийто срок изтича на 1 април.

В позиция до медиите в понеделник от Фармацевтичния съюз предупредиха, че има опасност хората да не могат да получат лекарствата си по Каса, тъй като в последния момент от НЗОК са поискали две промени в споразумението.

Според едната пациентът трябва да получава всички лекарства от предписанието в една аптека и в количествата, които са обозначени в протокола му. Втората промяна изисква от аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата, каквито функции има Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

В позицията си от Здравната каса посочват, че при отпускане на предписаните от лекар медикаменти, е необходимо аптеката да спазва това от гледна точка, както на вида, така и на общото количество на назначената терапия. И припомнят, че съгласно нормативната база, свързана с индивидуалните договори на аптеките, когато те не разполагат с предписан медикамент, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа.

Срещу отпадането на възможността аптеките да отпускат само наличните лекарства или по-малки количества от рецепта, заплатена от Здравната каса, се обявиха от пациентски организации „Заедно с теб“. В тяхна позиция до медиите се посочва, че това е в ущърб на хората, тъй като при липса на едно лекарство от няколко в рецепта, пациентът трябва да се върне при лекаря и да поиска промяна в рецептата и протокола. Другият вариант е да обикаля по аптеките, докато намери къде да му изпълнят цялата рецепта.

Предложението за отпадане на този текст не е стигало до Надзорния съвет на Здравната каса, обясни по БНР Андрей Дамянов, член на Съвета. Като представител на Националната пациентска организация, той посочи, че когато има липса на някакъв лекарствен продукт в дадена аптека, това да бъде отразявано в електронната система.

Ако такава промяна е заложена в новия договор, тя не е редна заяви по БНР Иван Димитров от Българския пациентски форум. Колкото до другата точка, по която не е постигнато съгласие с Фармацевтичния съюз, от Здравната каса обясняват, че е свързана с отказа на съсловната организация за въвеждане на контрол по отпускане и заплащане на лекарствата, чрез подаване на верификационните кодове в здравноинформационната система. От фонда смятат, че този контрол ще осигури проследимост при отпускането на медикаменти до пациента и ще се предотвратят евентуални злоупотреби.

Изискването да се изпълнява рецепта само в една аптека и в предписаните количества би създало голямо напрежение между пациентите и нас. Пациентите имат право, ако имат две предписани опаковки да получат една, ако желаят. При хипертониците това е много показателно, защото през лятото си намаляват дозите, имат количества и по този начин, Който Касата желае, аптеката би следвало да си трупа аптечка или другият вариант е пациентът дойде ли при да го върнем при личния лекар да си промени терапията. Друг проблем е когато липсват доста лекарства и пациентът трябва да обикаля аптеки, за да му се изпълни цялото предписание в една от тях. Някои лекарства липсват трайно от пазара, личните лекари не знаят това, предписват си терапията, а ние нямаме право и на генерично заместване, особено при сърдечните лекарства, където има много генерици, обясни по Нова телевизия Маргарита Грозданова, която е член Комисията по етика към БФС и е в групата на преговарящите с НЗОК. 

Тя коментира и искането аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК, посочвайки, че в закона е регламентирано как да стават това - има система за верификация и НЗОК може да си изтегли информацията от нея.

Магистър фармацевт Грозданова изрази увереност, че разумът ще надделее и ще се стигне до споразумение със здравния фонд. Макар че процесът е продължителен, а време няма, договорът може да бъде подписан и със задна дата, за да не се ощетяват пациентите, убедена е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

avitohol

28.03 2023 в 13:05

Сутринта по телевизията даваха тоя случай. Шефката на здравната каса се опитала да пробута тая промяна оня ден в последния момент.

1017

1

IvoIvo

28.03 2023 в 12:30

Това е пълна глупост да се изпълнява задължително цялата рецепта!!!!!!!