Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

От 1 април достъпът до лекарства, заплащани от НЗОК, може да бъде спрян

OFFNews 27 март 2023 в 13:54 1502 0

аптека

Снимка БГНЕС

Позиция на БФС

От 1 април достъпът на пациентите до заплащани от НЗОК продукти (напълно или частично) може да бъде преустановен. Затова предупредиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС) в позиция до медиите.

От Съюза съобщават, че преговорите им с Националната здравноосигурителна каса са в задънена улица, след като от здравния фонд са поставили условия, които са в разрез с нормативната уредба.

Част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят. Когато на едно електронно предписание са изписани няколко лекарствени продукта, в условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни продукти, се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични, обясняват от БФС.

Друг аргумент за прекратяване на преговорите с Касата е опитът да бъдат задължени търговците на дребно с лекарства да подават верификационни данни и към НЗОК, след като същите данни вече са им предоставени от Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Българският фармацевтичен съюз няма как да подкрепи подобно предложение, тъй като то е в разрез с правната уредба, пишат от БФС.

Как се стигна до задънена улица

В края на миналата година БФС подписа тримесечен анекс към договора с НЗОК, който изтича на 31 март 2023 г., за да имат пациентите достъп до лекарства отпускани по каса. Основание за подписването в края на 2022 г. беше, че контролът ще се извършва в реално време при предписването и при получаването на лекарствата.

В процеса на преговорите, продължили три месеца, бе постигнат важен напредък по контрола върху отпускането и заплащането на лекарствата, които се заплащат частично или напълно от Касата. 

Темата бе дискутирана в продължение на целия преговорен период, като от страна на БФС бяха направени значителни компромиси, касаещи основно ефективността на упражнявания контрол. През целия период на преговори БФС срещаше известно недоверие от страна на НЗОК относно използването на всички технологични възможности на Националната здравноинформационна система и на системите на НЗОК за контрол в момента на отпускането на лекарствените продукти и препятстване на неправилното разходване на средства от бюджета на НЗОК. В допълнение в последната седмица от преговорите от страна на НЗОК бяха поставени изискания за нови изменения, които не са били предмет на обсъждане преди това, пишат от БФС.

Оттам настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни при спазване на действащото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!