Ваксината на Пфайзер е 95% ефективна. Най-обещаващи са резултатите при хора над 65 г.

Предотвратява леки и тежки форми, 94% активна е и при по-уязвими възрастни хора

OFFNews 18 ноември 2020 в 15:49 6051 2

Снимка Wikipedia

Резултатите след края на клиничните тестове от последната трета фаза на ваксината срещу COVID-19 на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" показват, че тя е 95% ефективна и безопасна, пише "Ню Йорк таймс".

От компанията съобщават още, че "до дни" ще кандидатстват за одобрение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Според обявените днес резултати, ваксината предотвратява леките и тежки форми на коронавирусна инфекция. Освен това тя е ефективна и при възрастни хора, които са по-уязвими и при които по-често не действат други видове ваксини. При тях ваксината на американската компания е ефективна в 94% от случаите.

Резултатите показват, че ефикасността на ваксината - след поставянето на двете дози, е постоянна. Най-честият страничен ефект е умората, като 3,7% от доброволците съобщават, че изпитват умора след поставянето на втората доза.

По-възрастните доброволци съобщават за по-малко и по-леки странични ефекти. Според Акико Ивасаки, имунолог от Йейлския университет, резултатите при хора над 65 години са най-обещаващи

Оптимистичните резултати от изследванията идват по-малко от година след началото на работата по ваксината.
„Резултатите от клиничните тестове бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за създаване на ваксина, способна да  прекрати тази опустошителна пандемия“, заяви д-р Алберт Бурла, изпълнителен директор на "Пфайзер".

Ако ваксината бъде одобрена от FDA, от компанията могат да произведат до 50 млн. дози до края на годината и до 1,3 млрд. дози до края на 2021 г.

Очаква се ваксината да получат първо хората на първа линия в борбата с COVID-19, както и по-уязвимите възрастни хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

2

elbarbudo

18.11 2020 в 22:00

след месец - 100% ефективна, лятото към 200%!

6136

1

WOW

18.11 2020 в 16:21

Хубава вест. Дано ефикасността се потвърди при масовата ваксинация.