Ваксината на Пфайзер ще се прилага на 2 дози през 3 седмици

Термодатчици с GPS ще следят при какви условия се движи ваксината

OFFNews 15 ноември 2020 в 08:48 5150 1

Ако ваксината на Пфайзер е успешна, тя ще се прилага на две дози с три седмици пауза между тях чрез инжектиране, като в момента за целите на клиничното проучване се набират хора, които не са били засегнати от COVID. 

Това съобщи бТВ, като се позовава на Лиса Маргарет О`Нийл, която от 15 години работи за "Пфайзер" като глобален директор връзки с медииите за Европа, Близкия Изток и Африка. Позицията на компанията е в отговор до предаването "Тази неделя". 

"Към 8 ноември изследването обхваща 43 538 участника, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85 г. Към момента не са наблюдавани сериозни притеснения от гледна точка на сигурността. Като се вземе това предвид, трябва все пак да кажем, че бяха наблюдавани и някои нежелани ситуации, съответстващи на това, което може да се очаква при чиста случайност, когато се използва извадка от население с този размер, възраст и съпътстващи заболявания", пишат от компанията. 

"Сезонната ваксинация определено е потенциален сценарии, но все още имаме да извървим дълъг път в опознаването на болестта, вируса и предпазващия характер на ваксината, преди да можем да излезем с категорични заключения. Не знаем как ще се променя вирусът, както и каква продължителност ще има защитният ефект на която и да е ваксина. Следователно е важно технологията на ваксината да е такава, че едновременно да ни позволява да осигурим реваксинация при необходимост, както и своевременно да можем да отговорим при евентуални промени във вируса. Добрата новина е, че технологията на РНК ни предоставя възможността и за двете, посочват "Пфайзер". 

Един от големите въпроси е свързан и със съхранението и транспортирането на ваксината. 

"Имаме специални термоспедитори, които контролират температурата, използвайки сух лед, поддържайки препоръчителните условия от -70 по Целзий в рамките на 10 дни. Ще използваме термодатчици с GPS поддържка във всеки термичен изпращач с контролна кула, която ще проследява местоположението и температурата на всяка изпратена ваксина по предварително зададените маршрути. Тези устройства с GPS ще позволят на "Пфайзер" да действа проактивно, предотвратявайки нежелани отклонения, още преди да се случат", категорични са от компанията.

"Движим се със скоростта на науката и само науката ръководи всички решение що се отнася до кандидат-ваксината ни. Предстои да бъде подадено заявление за разрешение за спешна употреба към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Заявлението ще бъде подадено в момента, в който бъде постигнато необходимото ниво на безопасност, очаквано през третата седмица на ноември."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7045

1

kokoten

15.11 2020 в 10:06

Спешно трябва да се вземе решението за използване на ваксината и да се започне ваксинация до Коледа....изчакването от бюрократични съображения ще с цената на много загубени животи....реално тези 4-6 месеца до май-юни ще бъдат загубени и през това време няма да се случи нищо съществено....ако ваксината работи-чудесно,ако не работи това няма никакво значение кога ще бъде приложена,а живота на хората свършва ненадейно и бързо...Хора,ваксинацията е единствения начин този кошмар да свърши....