Турското семейство, което създаде ваксината срещу коронавируса

Deutsche Welle (DW) 10 ноември 2020 в 18:25 17097 1

Американският фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания Biontech обявиха, че още този месец ще поискат лицензиране на своята ваксина срещу новия коронавирус, която е показала над 90% ефективност. Обикновено разработването на ваксина отнема между осем и десет години, но учените от Biontech със седалище в германския град Майнц успяха да го постигнат за по-малко от година, разказва DW.

Зад Biontech стоят съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи. Още през януари, когато почти никой в Европа не се тревожеше заради коронавируса, двамата учени насочват вниманието си към разработването на ваксина. Три месеца по-късно препаратът вече е
подложен на клинични изследвания.

Историята на Угур Шахин и Йозлем Тюречи

“Много рано осъзнах, че науката ме интересува”, разказва 54-годишният Угур Шахин. Той е роден в Турция, но още като 4-годишен пристига с майка си в Кьолн, където баща му вече работи във фабриките на “Форд”. Шахин завършва медицина в Кьолнския университет. Още като 20-годишен студент започва да работи в лаборатория. "Когато в 16 часа свършеше последната ни лекция, състудентите ми си отиваха вкъщи, а аз се запътвах към лабораторията, където работех до късно вечерта, понякога до 4 часа през нощта", спомня си Шахин.

През 1992 година Шахин защитава докторска степен, след което започва да практикува като лекар по вътрешна медицина и онкология в Университетската клиника в Кьолн. По-късно постъпва на работа в Саарландската университетска клиника, където се запознава с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи. Тюречи е дъщеря на турски лекар, който емигрира от Истанбул в Германия. Днес тя е смятана за пионер в областта на имунотерапията срещу рак. “Повлияна от баща ми, който работеше като лекар, още като дете просто не можех да си представя друга професия”, обяснява Тюречи и разказва: “Кабинетът на баща ми се намираше в къщата ни и затова като деца играехме между пациентите. Още в дома на родителите ми нямаше стриктно разделение между работата и личния живот”.

Пътят към успеха

Когато през 2002 година двамата медици сключват брак, Шахин вече работи в Университетската клиника в Майнц. Дори в сватбения си ден Шахин прекарва времето преди и след подписването не другаде, а в лабораторията.

През 2001 година двамата основат биофармацевтичната компания Ganymed Pharmaceuticals, която разработва имунотерапевтични медикаменти срещу рак. През 2016 година я продават за над 420 милиона евро. А още през 2008 година са сред съоснователите на Biontech. Компанията работи основно върху технологии и медикаменти за имунотерапия на онкоболни пациенти. Досега обаче нито един продукт на компанията не е получил одобрение да стъпи на пазара.

"Рядко съм срещал толкова умен човек"

В Biontech Йозлем Тюречи отговаря за работата по клиничните изследвания, като паралелно с това продължава да преподава в университета в Майнц. Съпругът ѝ Угур Шахин е директор на Управителния съвет на Biontech и също преподава в университета в Майнц. Андреас Кун, един от съдружниците на Шахин, казва за него: "Рядко съм срещал толкова умен човек. Той винаги е една крачка пред останалите”. Днес в Biontech работят повече от 1300 души от над 60 държави, като повече от половината са жени. През октомври компанията стъпи на борсата, а Угур Шахин, който държи 18 процента от акциите на Biontech, поне на хартия вече се нарежда сред стоте най богати германци

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

1

El Commandante

11.11 2020 в 09:02

Политически коректните болести изискват политически коректни ваксини.

Направо съм изненадан че ваксината не е открита от семейство гейове от Афганистан.