СЗО: Само четири държави правят достатъчно за спиране на тютюнопушенето

Тютюнопушенето продължава да бъде водещата причина за предотвратима смъртност, като всяка година убива 8,7 милиона души

OFFNews 31 юли 2023 в 15:41 648 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Само четири държави - Бразилия, Мавриций, Нидерландия и Турция, са приели всички мерки срещу тютюнопушенето, препоръчани в борбата срещу "смъртоносния бич", обявиха от Световната здравна организация, предаде БГНЕС.

В нов доклад здравната агенция на ООН призовава страните да увеличат използването на признати мерки за намаляване на употребата на тютюн, включително налагане на забрани за реклама, поставяне на здравни предупреждения върху опаковките на цигарите, повишаване на данъците върху тютюна и предоставяне на помощ на тези, които искат да откажат цигарите.

От организациятат отчитат, че Мавриций и Нидерландия вече са се присъединили към Бразилия и Турция в прилагането на препоръчаните от нея мерки.

СЗО заяви, че 5,6 милиарда души, или 71% от световното население, вече са защитени от поне една мярка за контрол на тютюна - пет пъти повече, отколкото през 2007 г.

Здравната агенция заяви, че глобалният процент на разпространение на тютюнопушенето е спаднал от 22,8% през 2007 г. до 17,0% през 2021 г. Без този спад сега щеше да има още 300 милиона пушачи, заяви СЗО.

"Бавно, но сигурно, все повече хора се предпазват от вредата от тютюнопушенето", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и добави, че организацията му е готова да подкрепи националните усилия за "защита на населението от този смъртоносен бич".

8,7 милиона смъртни случая годишно 

Тютюнопушенето продължава да бъде водещата причина за предотвратима смъртност, като всяка година убива 8,7 милиона души, включително 1,3 милиона, които умират от вдишване на вторичен тютюнев дим.

Според организацията, осем държави са на една политическа стъпка от това да се присъединят към лидерите в контрола на тютюна: Етиопия, Иран, Ирландия, Йордания, Мадагаскар, Мексико, Нова Зеландия и Испания. Въпреки това 2,3 милиарда души в 44 държави остават незащитени от каквито и да било мерки на СЗО срещу тютюнопушенето.

А в цели 53 държави все още няма пълна забрана за пушене в здравните заведения - нещо, което Рюдигер Крех, директор на СЗО за промоция на здравето, нарече "напълно неприемливо".

Докладът на СЗО осъжда и твърде слабото регулиране на електронните цигари. В световен мащаб 121 държави са приели някакви мерки, свързани с електронните цигари. Но в 74 държави, в които живее почти една трета от световното население, няма никакви разпоредби, отнасящи се до тези продукти, т.е. няма забрана за употреба на обществени места, няма изисквания за етикетиране и няма забрана за реклама.

"Учудващо е, че много малко страни имат мерки за защита на децата", се казва в доклада, като се отбелязва, че 88 държави, обхващащи 2,3 милиарда души, нямат минимална възраст за закупуване на електронни цигари.

Електронни цигари и лобиране

Някои компании се стремят да "пристрастят децата ни към електронните цигари и изпаряването, за да ги направят зависими от никотина", каза Крех.

Министърът на здравеопазването на Мавриций Кайлеш Джагутпал заяви, че "е по-добре да се опитаме да привлечем тютюневата индустрия на своя страна, преди да променим закона".

"В противен случай индустрията ще е разработила всички тактики, за да излезе и да се бори с вас", каза той пред репортери.

Крех заяви, че тютюневите фирми "коварно си проправят път към масите за изготвяне на политики", като осъди "тактиката на избелване, при която те се опитват да бъдат "част" от решението".

"Тютюневата индустрия е мощна и изобретателна индустрия, която дори и днес продължава да расте по отношение на печалбите и влиянието си", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки