Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв.

Янка Петкова 30 юни 2022 в 11:17 899 0

Асена Сербезова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка

Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лева.

На 28 юни в Софийския градски съд е внесен иск за неимуществени вреди от името на Асена Сербезова срещу прокуратурата, съобщи БНТ.

Здравният министър в оставка съди прокуратурата заради съобщението, че е извършила престъпление от висока обществена опасност и е привлечена като обвиняема за това, че в национален ефир е изказала притеснения за липса на достатъчно лекарства в началото на ковид пандемията.

Исковата молба е разпределена на съдебен състав.

През април 2020 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу Асена Сербезова (тогава шеф на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по повод нейни интервюта пред Българското национално радио и Българската национална телевизия, в които заявява, че има проблем със снабдяването с лекарства в страната в условията на пандемията от COVID-19. 

Прокуратурата подгони шефката на фармацевтичния съюз, предупредила за липса на лекарства

"Във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение - А.Ст., председател на Българския фармацевтичен съюз, е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК", обясниха тогава от прокуратурата.

Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Заради "високата обществена опасност на деянието", изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо проф. Сербезова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

От БФС сигнализираха Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) като изтъкнаха, че криминализирането на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия (EК), на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е тревожен сигнал, който не би следвало да се подминава от обществото в ЕС.

БФС сезира европейската Агенция за основните права за обвиненията срещу проф. Стоименова

Недостигът на лекарствени продукти е обект на чести дискусии в много държави от ЕС и както посочва ЕК той може да бъде задълбочен в условията на пандемия от COVID-19. В този смисъл изказванията на проф. Стоименова в тази посока могат само да облагодетелстват пациентите чрез активиране на властите за проактивни действия, аргументираха се съюза.

Случаят с председателката на фармацевтичния съюз доведе до протести пред аптеки в цялата страна. От БФС реагираха с открито писмо, според което обвинението срещу проф. Асена Стоименова е "или репресия, или прокуратурата не може правилно да прочете чл. 326 от НК".

В подкрепа на проф. Стоименова застанаха над 450 000 магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС.

Фармацевтите настояват да бъде снето обвинението срещу проф. Стоименова

От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха "мракобесие" повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

През юли същата година делото на проф. Асена Стоименова беше внесено в съда, а искът бе смекчен до административно наказание. Прокуратурата предложи тя да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена заради чистото ѝ съдебно минало.

Внесоха в съда делото на проф. Асена Стоименова - искът бе смекчен до административно наказание

През март 2021 г. Софийският районен съд оправда председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова по обвинението във всяване на паника по време на извънредното положение:

"Доколкото ми е известно, към настоящия момент българската прокуратура не е обвинила по същия повод и за същата информация нито председателя на ЕК, нито еврокомисаря по здравни въпроси, нито Би Би Си, които съобщават същото месец преди моите интервюта, нито организацията за лекарства за Европа, СЗО, както и десетки депутати от ЕП, директори на болници в България и пр.", коментира самата Сербезова пред СРС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови