БФС сезира европейската Агенция за основните права за обвиненията срещу проф. Стоименова

OFFNews 22 април 2020 в 10:45 2454 0

Българският фармацевтичен съюз (БФС) сезира директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) г-н Майкъл О'Флахерти за обвинението на прокуратурата към проф. Асена Стоименова, председател на УС на БФС и наложената й гаранция във връзка с нейни интервюта пред БНР и БНТ.

В сигнала се посочва, че криминализирането на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия (EК), на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е тревожен сигнал, който не би следвало да се подминава от обществото в ЕС. Недостигът на лекарствени продукти е обект на чести дискусии в много държави от ЕС и както посочва ЕК той може да бъде задълбочен в условията на пандемия от COVID-19. В този смисъл изказванията на проф. Стоименова в тази посока могат само да облагодетелстват пациентите чрез активиране на властите за проактивни действия.

БФС подчертава, че извънредното положение по повод на пандемията не бива да се използва за ограничаване на правото на изразяване на мнение и правото на информираност на обществото, които са основни права в ЕС, а информирането на обществото по важни въпроси, свързани с лекарствата е професионално задължение на българските фармацевти.

БФС сезира Агенцията с цел започване на проучване относно нарушение на член 11 от Хартата на основните права на ЕС от българските власти във връзка с предявеното към проф. Стоименова обвинение. Медицинските специалисти имат не просто правото, но и задължението да изразяват свободно и отговорно професионалното си мнение и да посочват недостатъците на системите на здравеопазването и конкретните решения, се посочва от съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови