Започва делото срещу шефа на фармацевтите проф. Асена Стоименова

OFFNews 14 септември 2020 в 09:43 6634 1

Започва делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова. Тя бе обвинена във всяване на тревога по време на извънредното положение, обявено заради ситуацията с коронавируса.

Прокуратурата предложи проф. Стоименова да бъде освободена от наказателна отговорност и само да бъде глобена заради чистото ѝ съдебно минало.

Шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на април - ден след нейни интервюта по „Хоризонт“ и Българската национална телевизия. В тях тя предупреждава за евентуален недостиг на лекарства, провокиран от пандемията от коронавирус.

Според прокуратурата с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите.

Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На проф. Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

След няколкомесечно разследване с подобни мотиви Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова и в случай че бъде призната за виновна, най-тежкото наказание ще бъде глоба.

Случаят с председателката на фармацевтичния съюз доведе до протести пред аптеки в цялата страна.

 От БФС реагираха с открито писмо, според което обвинението срещу проф. Асена Стоименова е "или репресия, или прокуратурата не може правилно да прочете чл. 326 от НК".

В него се посочва още, че в Изпълнителната агенция по лекарствата "ежеседмично постъпват сигнали за липса в лекарствената мрежа на определени продукти и невъзможност за пациентите да се снабдят с тези продукти", което съставлява опасност за здравето им, което опровергава твърдението, че казаното от проф. Стоименова е невярно.

В подкрепа на проф. Стоименова застанаха над 450 000 магистър-фармацевти от Европейския съюз чрез позицията на Фармацевтичната група на ЕС.

От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха "мракобесие" повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

14.09 2020 в 10:58

Народни предатели! В България няма колхицин от някъде април, стотици хиляди подагрици или страдат, или им изпращат контрабанда от Гърция, Румъния и Западна Европа! Кой знае какви още животоподдържащи лекарства няма!

Тази жена се е изказала абсолютно грамотно и до ден днешен не са опровергали думите ѝ, обаче явно не е удобна на някого.

Оставка и затвор!