Пътят на пациента с ревматологично заболяване до лечение - ''труден, но дълъг''

В сигнал до Омбудсмана пациентски организации настояват за бърз достъп до съвременните терапии

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2022 в 13:35 1006 0

път на пациента

Снимка ОПРЗБ

Пътят на пациента е труден, но за сметка на това дълъг

Пациентски организации сигнализираха Омбудсмана за системна дискриминация в достъпа до терапия на хора с автоимунни ревматични заболявания. Инвалидизирани пациенти се разкарват из цялата страна, за да получат хартиен протокол.

В сигнал до Омбудсмана на Република България проф. Диана Ковачева от Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ) и Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) посочват, че според сега действащите условия за отпускане на скъпоструваща терапия за ревматичните заболявания са нужни повече от осем месеца от назначаване на терапията от лекуващия ревматолог до момента, в който пациентът получи лекарството си от аптеката.

Неправителствените организации се обръщат към проф. Ковачева с молба за съдействие заради "множествена дискриминация, осъществявана от години към болните".

Пациентите обясняват, че в настоящата икономическа криза става непосилно за много хора да отделят средства, за да пътуват няколко пъти в годината до Експертните лекарски комисии (ЕЛК), които отпускат иновативно лечение за ревматични заболявания.

Организациите твърдят, че от години неуспешно търсят диалог с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса за облекчаване на процеса и се обръщат към Омбудсмана като последна инстанция, защото икономическата криза е задълбочила проблема.

Те настояват за разширяване обхвата на лекарите, които могат да предписват терапия, отпадане на нуждата от физическо явяване пред Експертна лекарска комисия за издаване на протокол и изваждане на амбулаторната процедура в извънболничната помощ.

Според неправителствените организации, за да получат лекарствата си, пациентите са подложени на финансова, трудова, териториална и медицинска дискриминация.

Единствено при пациентите с ревматични заболявания, получаващи терапия по протокол IC, се изисква лично явяване на пациента пред Експертна лекарска комисия (ЕЛК). Тази стъпка е премахната за пациентите с кардиологични и ендокринологични заболявания. Считаме, че лекуващият лекар, който е насочил пациента за терапия, най-добре познава състоянието му и е достатъчно компетентен, за да не се налага повторно разкарване на болния и явяване пред ЕЛК.“ – разяснява Анета Драганова от Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания. Тя допълва, че голяма част от пациентите са инвалидизирани и трудноподвижни и всяко пътуване подлага на риск здравето им, особено в грипния сезон.

Организациите съобщават, че в най-неравностойно положение са хората в малки населени места, които трябва да отделят няколко дни за пътуване до болница за допълнителни изследвания, според изискванията на НЗОК, след това до ЕЛК и най-накрая да внесат всички документи в регионалния център на НЗОК (РЗОК) за одобрение на протоколи.

"Честото отсъствие от работа, за да се изпълнят формални критерии на НЗОК за лечение, които по никакъв начин не подобряват състоянието на пациента, поставя под риск трудовите правоотношения на пациента с работодателя.“ – подчертава Боряна Ботева от Организация на пациентите с ревматологични заболявания.

Оказва се неефективен и начинът, по който се правят изследванията по амбулаторна процедура 42, защото много често се изисква пациентът сам да плати от джоба си за тях, въпреки че му се полагат по процедурата.

В подкрепа на исканията на пациентските организации са и данни от социологическо изследване (Нагласи и предизвикателства пред лекарите в ревматологията, проведено 2021-2022г) сред ревматолози, които сочат, че 65% от тях смятат, че е необходимо достъпът до скъпоструващи медикаменти да бъде предоставян в условията на извънболнична помощ, съобразно териториалната принадлежност на пациента и центъра на жизнените му интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови