Още ''две-три седмици'' COVID болните ще се лекуват кой както може

COVID зоните работят като лаборатории, амбулаторният пакет за домашно лечение чака актуализацията на НЗОК, а пациентите се консултират по телефона

Янка Петкова 10 септември 2021 в 12:53 8450 1

Снимка Getty Images

По данни на Единния информационен портал, към днешна дата приетите за лечение в болница с коронавирус са 4500, 378 от тях са в интензивни отделения. Страната е трайно в червената зона. Заразените от вчерашния ден са 1629. Някои от лечебните заведения започнаха преструктуриране на отделенията, тъй като определените за COVID болни легла вече са запълнени.

Във варненската университетска болница от вчера е спрян плановият прием. Многопрофилната болница в Шумен също е на път да запълни капацитета си за COVID болни. В университетската болница в Пловдив, в "Пирогов" и "Св. Анна" приетите с коронавирус надхвърлиха 100.

Въпреки че от здравото министерство обявиха, че претоварване на лечебните заведения няма да бъде допуснато, тъкмо това се случва. 

На този фон, презентираните COVID зони, които трябва да обслужват пациенти на домашно лечение, в по-голямата си част работят като лаборатории и правят единствено бързи тестове, а личните лекари лекуват по телефона, показа проверка на OFFNews. 

След идната сряда ще има безплатни лекарства за болните от COVID-19, съобщи вчера здравният министър Стойчо Кацаров и обяви, че утре (днес, 10.09. - бел. ред ) в "Държавен вестник" ще излезе решение на НЗОК за списъка с безплатни лекарства, които ще могат да се предписват на пациенти с коронавирус. Това е прецедент в практиката на здравния фонд, който до момента финансира само домашно лечение на хронични заболявания.

Ден по-късно обнародвано решение в "Държавен вестник" няма, защото гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК на второ четене не е приключило.

Освен "безпрецедентното решение" в полза на хората, които ще се лекуват в домашни условия, вчера министър Кацаров коментира и COVID зоните, които се очаква да поемат основния поток от пациенти с по-лека форма на инфекцията. Тяхното създаване е идея на сегашния екип на здравното министерство и според заявките ще облекчи натиска върху болниците с предоставяне на качествена грижа от извънболничната помощ.

Тези зони трябва да работят с амбулаторните пакети, които след поредица срещи между НЗОК, БЛС, представители на общопрактикуващите лекари бяха съгласувани и добиха окончателен вид. Пакетът включва два прегледа "на живо", безплатни тестове, изследвания, рентген и лекарства. Прогнозната сума, която ще е необходима, е изчислена на база 40 000 заболели в по-лека форма.

По време на обсъждането спор възникна за присъствените прегледи. Личните лекари отказаха да правят домашни посещения с аргумента, че такъв прецедент в Европа няма, което логично предполага, че хората на домашно лечение трябва да бъдат преглеждани в COVID зоната.

За създаването на тези зони МЗ пое ангажимент да осигури апаратура (подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ) на стойност 50 000 лв. за всяка зона, както и апарати са измерване на съдържанието на кислород в кръвта т. нар. сатурация. Средствата за закупуването на апаратите са от Оперативна програма "Региони в растеж".

"До две седмици COVID зоните ще станат 150"

В края на август Кацаров обяви, че първите 39 COVID зони вече работят, а до две седмици броят им ще се увеличи до 150. Обещанието беше дадено при откриването на COVID зоната в 12 ДКЦ в столичния квартал "Люлин", където бяха дарени и 30 пулсоксиметъра (споменатите вече апарати за измерване на кислорода).

Почти две седмици по-късно (вчера) министърът отново припомни за съществуването на 39 COVID-зони (които в списъка на МЗ всъщност са 56) и обеща след две-три седмици зоните да станат 150.

OFFNews реши да провери какво работят вече създадените COVID зони.

За ориентир използвахме данните от списъка, качен в сайта на здравното министерство. Избрахме произволно няколко COVID зони в Пловдив, Варна, Бургас и София. На посочените телефони за връзка в извънстоличните зони не отговори никой.

От 11 ДКЦ във "Възраждане", където според списъка на МЗ има разкрита такава зона, обясниха, че там правят само тестове. Същият отговор получихме и от 13 ДКЦ в кв. "Лозенец". Малко повече информация предоставиха от 12 ДКЦ - COVID зоната, която беше посетена от Стойчо Кацаров и дарена с 30 пулсоксиметъра:

„COVID зоната работи, пациентите се насочват от личните лекари, идват с направление – едни зелени талончета. Тук им се прави бърз антигенен тест. До 15-20 минути излизат резултатите. Ако са положителни, им казваме да се обръщат по телефона към личните лекари, защото нямат право да се движат в поликлиниката и трябва да бъдат под карантина 14 дни. Самото лечение и „наблюдение“ се случва с джипитата“, обясни медицинската сестра, която работи в зоната.

На въпрос дали правят прегледи на пациентите, тъй като според предварителната информация хората, които ще се лекуват вкъщи, трябва да бъдат прегледани два пъти "на живо", от 12 ДКЦ отговориха, че който съобщи, че има температура, му се измерват показатели, но няма прослушване.

„Това е COVID зона, която прави само антигенни тестове, мери се температура, измерва се сатурация, ако личният лекар изпрати пациент за рентген, ние сме разделили потоците и няма проблем да се направи без да се застрашават останалите пациенти в в ДКЦ-то.“

Освен очевидния факт, че зоните работят като лаборатории и никой не прави „клинични прегледи“, както беше обявено, прави впечатление и липсата на покритие със зони дори в рамките на столицата, където ДКЦ-та и медицински центрове има в изобилие. Остава надеждата, че „до две-три седмици“, както се изрази министърът, обявените 150 COVID зони ще станат факт, вероятно долу-горе по това време ще започне да спада и поредният пик на епидемията.

"COVID зоните са на идеен проект. Ще мине вълната, докато заработят"

„В момента пациентите с по-лека форма на инфекцията си ги лекуваме ние, обясни общопрактикуващ лекар от столично ДКЦ. - Някои се обаждат по телефона, по вайбър изпращам талончето за тестване към COVID зоната. Ако пациентът е положителен за COVID-19, назначавам терапия и се чуваме, за да зная как е. Много често хората идват пред кабинета, чакат с часове, а това е много опасно, тъй в момента правим имунизации и попълваме документацията за детските ясли и градини, има много деца и родители. Не трябва да се смесват потоците, затова държахме да не правим преглед, а идеята за домашни посещения е абсурдна.“

Нищо не работи, няма COVID зони. Такива не работят, имаме само списъци, но да работят, не знам, каза за OFFNews д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари:

„Пациенти идват постоянно. Идеята беше да се разделят потоците – хората със симптоми на вирусна инфекция да минат първо през COVID зони, пък тогава вече ние. Погнали ресторантьорите, а при нас е развъдник. Какви амбулаторни пакети?! Трябваше ние да ги правим, дадоха ги на ДКЦ. На нас ни предлагаха по 25 лв. да преглеждаме два пъти COVID болен. Ами няма да ги преглеждам два пъти при тази заразност на Делта. Вчера имах пациент, който е чакал два часа, ваксиниран, с коронавирус. Той го кара леко, но хората, които бяха около него и не са ваксинирани?! Ние имаме достатъчно друга работа, за да преглеждаме и COVID болни. Поликлиниките са три пъти по-голям развъдник на вируса, но никой не ги затваря. Поне да има триаж на входа, да мерят една температура и да пренасочват хората към COVID зоните! Но затова трябва заповед от министъра. Аз не съм министър, за да кажа всяко лечебно заведение да има на входа триаж и да се насочват пациенти към COVID зоните. Където няма зони, личните лекари трябва да вземат някой лев. В момента ние си ги лекуваме, ние си рискуваме и не ни плащат нищо. Едно е да пуснеш една заповед, друго е да го измислиш, да го направиш и да го задържиш. Тези COVID зони са на идеен проект. Ще мине вълната, докато разберем как ще работят. Недомислена работа.“

Все пак кой ще лекува леките случаи?

OFFNews потърси отговор и от НЗОК, която ще плаща домашното лечение на пациентите с коронавирус. Оттам обясниха, че с амбулаторните пакети ще могат да работят както COVID зоните, така и личните лекари. За да стане факт, актуализацията на бюджета на НЗОК трябва да бъде обнародвана в "Държавен вестник". Това за момента е невъзможно, тъй като се забави гласуването ѝ на второ четене в парламента. Пациентите на домашно лечение ще могат да се възползват от безплатни лекарства, независимо дали ги лекува личният лекар или специалист от COVID зоната. От Касата предположиха, че ще се издават специални рецепти, с които ще могат да се вземат безплатните медикаменти от аптеката. Кой ще преглежда "на живо" болните с коронавирус все още не е ясно, тъй като предстои това да се уточни от лекарските организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови