Опасните ефекти на жегата: Дехидратация, претоварване на сърцето, отказ на органи

OFFNews 24 юни 2024 в 08:58 755 0

жега

Снимка Pixabay

Ефектите на жегата

Тъй като температурите и влажността навън се повишават, това, което се случва вътре в човешкото тяло, може да се превърне в битка на живот или смърт, решена само от няколко градуса. Критичната точка на открито заболяване и смърт от безмилостната жена е с няколко градуса по-ниска, отколкото се смяташе досега, казват изследователи.

Тъй като голяма част от Съединените щати, Мексико, Индия и Близкия изток страдат от горещи вълни, влошени от причинените от човека промени в климата, лекари, физиолози и други експерти обясняват пред Асошиейтед прес какво се случва с човешкото тяло при такава жега.

"Вътрешната температура на тялото в покой обикновено е около 37 градуса по Целзий. Това е само на 4 градуса от катастрофа под формата на топлинен удар", казва Оли Джей, професор в университета в Сидни в Австралия, който ръководи лабораторията по термоергономия.

Д-р Нийл Ганди, директор по спешна медицина в методистката болница в Хюстън, твърди, че по време на горещи вълни всеки, който дойде с температура от 38.8 градуса по Целзий, или по-висока, и няма ясен източник на инфекция, се изследва за топлинно изтощение или по-тежък топлинен удар.

„Рутинно ще виждаме температури в сърцевината от 40 и над 40 градуса по Целзий по време на някои от топлинните епизоди“, казва Ганди. - "Още една до три степени и такъв пациент е с висок риск от смърт", допълва той.

Как убива топлината?

Топлината убива по три основни начина, обяснява проф. Джей. - Обичайният първи заподозрян е топлинният удар - критично повишаване на телесната температура, което причинява отказ на органи. Когато вътрешната телесна температура стане твърде висока, тялото пренасочва кръвния поток към кожата, за да се охлади. Но това отклонява кръвта и кислорода далеч от стомаха и червата и може да позволи на токсините, обикновено ограничени в областта на червата, да навлязат в кръвообращението. Това предизвиква каскада от ефекти. Тромби, множествена органна недостатъчност и в крайна сметка смърт, посочва специалистът.

По думите му по-големият убиец при топлината е напрежението върху сърцето, особено при хора със сърдечносъдови заболявания. Отново започва с прилив на кръв към кожата, за да помогне за отделянето на топлината. Това води до спад на кръвното налягане. Сърцето реагира, като се опитва да изпомпва повече кръв, за да предпази човека от припадък.

"За някой със сърдечно заболяване това е като да тичаш за автобус със скъсано сухожилие. Нещо ще откаже, казва професорът и допълва - Третият основен начин е опасната дехидратация. Докато хората се потят, те губят течности до степен, която може сериозно да стресира бъбреците."

"Дехидратацията може да прогресира до шок, причинявайки спиране на органите поради липса на кръв, кислород и хранителни вещества, което води до гърчове и смърт", казва д-р Рене Салас, професор по обществено здраве в Харвардския университет и лекар в спешното отделение в Масачузетската обща болница.

По думите му дехидратацията може да бъде много опасна и дори смъртоносна за всички, ако се влоши достатъчно – но е особено опасна за тези със заболявания и на определени лекарства.

„Един от първите симптоми, че имате проблеми с жегата, е, ако се объркате“, каза Крис Еби, професор по обществено здраве и климат от университета във Вашингтон. И става по-голям проблем с напредването на възрастта на хората.

Едно от класическите определения за топлинен удар е телесна температура от 40 градуса по Целзий „в съчетание с когнитивна дисфункция“, посочва професорът по физиология от Пенсилванския държавен университет У. Лари Кени.

Кардиолог: Топлинен удар може да има и без излагане на слънце

Някои учени използват сложно измерване на външната температура, наречено температура по мокър термометър, което взема предвид влажността, слънчевата радиация и вятъра. В миналото се смяташе, че отчитането на мокър термометър от 35 градуса по Целзий е точката, в която тялото започва да има проблеми, казва проф. Кени, който управлява лаборатория за гореща кутия и е направил близо 600 теста с доброволци, пише БГНЕС.

Неговите тестове показват, че опасната точка на мокър термометър е по-близо до 30,5 по Целзий. Това е цифра, която започна да се появява в Близкия изток, казва той. И това е само за млади здрави хора. За по-възрастните хора опасната точка е влажна температура от 28 градуса по Целзий, допълва проф. Кени.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови