Кардиолог: Топлинен удар може да има и без излагане на слънце

Това е състояние, при което телесната температура надвишава 41°C, но човек не се поти, обяснява проф. Ивайло Даскалов от ВМА

OFFNews 21 юни 2024 в 11:10 2440 0

Ивайло Даскалов

Снимка ВМА

проф. Ивайло Дасколов

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце. Това е състояние, при което телесната температура надвишава 41°C, но човек не се поти, обясни проф. Ивайло Даскалов, началник на клиниката по кардиология във Военномедицинска академия (ВМА).

Какво представлява?

Топлинният удар, известен още като инсолация, засяга много важни органи и системи. Симптомите му се проявяват при прегряване, вследствие на продължителен престой под пряка слънчева светлина или в условията на горещ и влажен климат.

При него потоотделянето спира, в резултат на което настъпва дехидратация. Той се появява и при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Кърмачетата, децата и възрастните хора са по-податливи на топлинен удар. Първите две рискови групи имат по-бърз метаболизъм, неефективно изпотяване и неспособност да се грижат пълноценно за себе си. От друга страна, възрастните страдат от различни съпътстващи заболявания, а понякога употребяват лекарства, които могат да увеличат топлопродукцията, казва професорът.

Смъртните случаи от прекомерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, подчертава той.

Как да го разпознаем?

Характерни симптоми на топлинния удар са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и понижено кръвно налягане. На по-късен етап е възможно да се появят нарушения в мускулния тонус, общо зачервяване на кожата без изпотяване. При някои хора може да има ускорено сърцебиене, затруднено дишане, обърканост, неразбираем говор, конвулсии, халюцинации, световъртеж. При особено тежките случаи може да се стигне до мозъчен оток и кома, обяснява проф. Даскалов.

Рискови фактори, които увеличават вероятността от топлинен удар

- предшестваща вирусна инфекция;

- дехидратация;

- умора;

- затлъстяване;

- липса на сън;

- лоша физическа активност и липса на аклиматизация.

Състояния като тиреотоксикоза (повишени нива на щитовидните хормони), сепсис, гърчове, треска, прием на симпатикомиметични лекарства (медикаменти за лечение на кашлица и настинки, които разширяват бронхите) също повишават производството на топлина и телесната температура. Топлинен удар може да възникне и при повишената двигателна активност, след употреба на наркотици като кокаин и амфетамини.

Как да го избегнем?

Основно правило е да се стои на сянка, особено в горещите обедни часове, без излагане на пряка слънчева светлина. Препоръчително е да се носи шапка и задължително да се използва чадър на плажа.

Особено важно през лятото е да се избират леки памучни дрехи, да се приемат повече течности, да се избягват алкохола и тежките физически натоварвания, съветва проф. Даскалов.

Летуващите на морето не бива да се излагат на слънце между 11 и 16.00 часа следобед. Приемът на повече течности и преобладаващият престой в климатизирани помещения може драстично да намалят риска от появата на топлинен удар.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови