''НЗОК се държи като търговец, липсва диалог с медицинските съсловия''

OFFNews 03 ноември 2021 в 16:50 1294 0

НЗОК се държи като търговец, липсва диалог със съсловните организации. Това бе категоричното мнение на представителите Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, изразено на пресконференция.

Всички те подчертаха, че организациите са създадени със закон, който им позволява солидарно да участват във вземането на решенията и разпределянето на средствата от здравните осигуровки.

По думите на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в последните години НЗОК се е превърнала в разплащателна агенция и вероятно това е дало усещането на фонда, че може да се отърве от съсловните организации "като ненужно камъче в обувката".

"Истината е, че ние сме тези, с които трябва да се взимат решения“, посочи д-р Маджаров и даде пример с решението на Надзора на фонда личните лекари да изписват безплатните лекарства за COVID, което така и не влезе в сила, тъй като не е одобрено от съсловната организация.

„Липсата на диалогичност вчера достигна върха, след като имахме уговорена среща и така и не бяхме приети, и срещата се провали не по наша вина“, коментира и зам.-председателят на УС на съсловната организация д-р Николай Брънзалов.

Като „класически пример“ за липса на диалогичност той определи COVID зоните. По думите му, тъй като решението за създаването им е взето без разговори с лекарите, резултатът е, че те на практика не работят, тъй като нито болниците са облекчени, нито смъртността намалява.

Д-р Брънзалов разкритикува и „безплатните лекарства за лечение на COVID“ със същия аргумент:

„Това с лекарствата не се получи, защото мнението на тези, които ще го работят, не беше зачетено, а беше взето решение чисто административно“. По думите му медикаментите от безплатния списък се прилагат при пациенти с усложнения и не бива да се изписват при по-леките случаи на коронавирусна инфекция.

Председателят на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев отбеляза, че през последните 10 години лекарят гледа на НЗОК само като проверяващ орган. 

„Веднъж не съм видял проверка, която да разгледа медицинската част, качеството на лечение“, посочи той и отбеляза, че в проверките не участват лекари. „Идват и проверяват документи, ако е сгрешен часът с 15 минути, пътеката пада“, подчерта д-р Меджидиев.

Ако при лекарите не се заплаща клинична пътека заради сгрешен час, то при фармацевтите не се възстановяват средства за лекарства заради разменени числа в номера на протокола, коментира председателят на БФС проф. Асена Сербезова.

„При нас падат рецепти за 36 хил. лв. примерно, които фармацевтът е заредил със собствени средства и т.н., заради две разменени числа в номера на протокола, които фармацевтът няма как да ги провери“, посочи тя и прогнозира подобни случаи следващия месец заради сривовете в НЗИС.

„Необходимо е повече доверие, повече комуникация и балансиране на системата“, посочи проф. Сербезова. Тя определи като добра стъпка подписването на меморандума между Касата и Фармацевтичния съюз, но уточни, че за да се стигне до него, са писани неколкократно писма до НЗОК и накрая е проведена среща при президента. „Трябва ли да се стигне до среща на такова ниво, за да бъде решен проблем, който стои от години?“, попита председателката на съсловната организация.

Председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева посочи, че когато управлението на системата не е на нужното ниво, за да задържи кадрите в България, има сериозно текучество и то се усеща особено сериозно при медицинските сестри.

„Притеснени сме от прекаленото претоварване на хората в системата. Може би ще има свободни легла, но няма кой да се грижи за пациентите на тези легла“, посочи тя.

Според зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Светослав Гачев зад Касата се крият и Министерския съвет, и Министерството на финансите, и МЗ. Така здравният фонд изведнъж се явява институцията, която управлява здравеопазването, и функциите ѝ са сведени до счетоводство. В документа на НЗОК е написано, че тя купува услуги, в същото време се е стиснала да влезе в мирновременния си бюджет, някой я натиска по най-тъпия начин да влезе в този мирновременен бюджет от 2019 г. При това положение представете си какво става – става страшно“, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови