Quantcast

Медиците от Спешния център в София не искат стария директор

Вероника Шербанова Последна промяна на 15 август 2014 в 11:20 4991 6

Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в София обявиха, че са доволни от временно назначения за директор д-р Александър Златанов и искат той да остане на поста, вместо да се върне д-р Георги Гелев.

Това заяви пред OFFNews служителка от ЦСМП-София, пожелала да остане анонимна.

Основната причина за искането на медиците е в сила да остане решението на д-р Златанов за въвеждане на 7-часов работен ден от септември. Служителите са убедени, че това няма да се случи, ако на поста се върне д-р Гелев.

Ако той се върне, всичко ще си бъде постарому, категорични са работещите в Спешния център.

Д-р Гелев е в болничен до края на седмицата и след това, ако болничният му не бъде подновен, той ще се върне на работа.

По-рано днес в ЦСМП се е провело Общо заседание, на което служителите са се обединили около искането за въвеждане на 7-часов работен ден.

Казват ни, че няма да стигат парите за 7-часов работен ден, но на събранието присъства и счетоводителката и тя ни показа разчетите, според които парите ще са достатъчно. Има известно намаление на заплатите, но това е в рамките на около 5 лева, допълни медикът.

Идеята с 8-часовия работен ден е да се спестят пари. По-малко екипи, които са на работа за повече време. Но истината е, че 8-часовите смени реално приключват за нас след 12 часа, каза тя.

Представители на ЦСМП-София се срещнаха преди дни със здравния министър д-р Мирослав Ненков, за да обсъдят проблемите в Центъра. След срещата д-р Ненков обясни, че се правят разчети, които да покажат дали за медиците ще е по-добре да преминат на 7-часов работен ден.

Според спешния медик обаче хората, отишли на срещата с министъра, не са представили гледната точка на работещите в Центъра.

След Общото събрание в ЦСМП-София временният директор д-р Златанов е бил ангажиран с това да съобщи на здравния министър исканията на медиците.

Служителите са категорични, че подкрепата им за д-р Георги Гелев по време на протестите в края на май е криворазбрана.

Тогава се обявихме в подкрепа на д-р Гелев, защото го уволниха, без да има вина. Нашата подкрепа достига дотам. Но след това беше направен одит, който показа, че в Спешния център има десетки нарушения. Ние не заставаме зад него при тези обвинения, категорична е служителката.

По думите й медиците са доволни от временния директор, макар че все още не са имали достатъчно време да го опознаят.

Въпреки това след протестите нищо не се е променило в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Новоназначените колеги като видят как работим, напускат веднага или пък решават да останат, но като видят каква е заплатата в края на месеца, се отказват, посочи служителката на Спешния център.

По думите й в момента в София работят между 10 и 15 екипа на Спешна помощ, но не във всички има лекари, тъй като най-често лекари напускат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2014 в 19:14

Като няма лекари да направим работния ден в Спешна помощ 24 часа, белким сколасат.

18.08 2014 в 18:58

По норматив работния ден за Спешна помощ е 7(седем) часа!!!

15.08 2014 в 16:38

Не че се заяждам, но те нали не пускаха стария си директор и протестираха срещу новия? Сега не пускат новия и протестират срещу стария. Добре е да знаем точно какво искаме не само в спешната помощ, но и като общество....

15.08 2014 в 11:59

"Според спешния медик обаче хората, отишли на срещата с министъра, не са представили гледната точка на работещите в Центъра."

Защо някои трябва да ходят при министъра, а не той да отиде при тях всичките?

Това важи и за OFFNews - според материала, това е мнението само на един медик, който твърди нещо си. Ами ако другите са на друго мнение?

15.08 2014 в 11:40

Няма искам не искам.Винету нареди.

15.08 2014 в 11:33

Хем няма лекари, хем на 7 - часов работен ден...