Шефът на Спешна помощ-София: Заплатите на медиците не са намалени

Вероника Шербанова 30 юни 2014 в 11:29 1334 0

Заплатите на спешните медици не са намалени. Това заяви пред OFFNews временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София Александър Златанов.

Няма нито увеличение, нито намаление на заплатите. Въпросът е, че медиците са получавали допълнителни възнаграждения над основните си заплати от парите за незаетите щатни бройки. Сега е време за отпуски и ако съответният медик не е бил на работа, няма да получи за това време допълнително заплащане, откъдето може да е разликата, обясни Златанов.

По-рано днес спешни медици се оплакаха, че са получили по-ниски заплати, като намалението е с между 180 и 300 лева в зависимост от длъжността.

Постарали сме се да разпределим по-справедливо допълнителните средства, които получават медиците. Например говорих с администрацията и с тях се разбрахме да бъдат намалени техните допълнителни средства и да бъдат дадени на медиците, посочи Златанов.

Към днешна дата няма напуснали медици от спешна помощ. Първите заявления за напускане бяха отхвърлени от зам.-директора още след нормализирането на ситуацията и след това няма подадени нови, категоричен е Златанов.

Временният шеф на Спешния център в столицата каза още, че от 1 юли в Центъра са назначени нови четирима лекари и две медицински сестри.

Работим непрекъснато за увеличаване на заетите щатни бройки. Надяваме се в средата на месеца да бъдат назначени още толкова поне, допълни той.

По думите на Златанов в момента в София работят само екипи на Центъра за спешна медицинска помощ и не се е наложило да се викат допълнителни екипи от болниците.

Те изразиха готовност да се включат, ако има напуснали хора, но така и не се наложи да викаме допълнителни екипи. Имаме договорка и за това ако има желаещи от болниците да дават дежурства допълнително при нас, да го направят, но това е изцяло по желание, уточни Александър Златанов.

Той обясни, че засега няма такива желаещи, особено след като лекар на Спешна помощ беше нападнат в петък срещу събота в столичния квартал „Ботунец“.

След последните събития хората се разколебават и докато не се промени ситуацията, ще е така, каза Златанов.

Спешни медици обявиха, че са готови да излязат на протести заради нападенията над медици и незачитането на предимството на линейките при специален режим на движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови