Спешните медици в София минават на 7-часов работен ден

OFFNews 02 юли 2014 в 16:26 2571 1

Спешните медици в София ще работят вече на 7-часов работен ден. Това заяви временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Александър Златанов.

Промяната влиза в сила от 1 септември, обясни Златанов.

Златанов се срещна днес със спешните медици. На срещата са били обсъдени много от проблемите в Спешна помощ.

Имаше доста неща, които бяха в сянка и бяха неизчистени. Едно от тези неща е намалението на допълнителното материално стимулиране. През последния месец медиците са получили с 59 лева по-малко, посочи той.

По думите му ще бъде прегледана методиката за разпределяне на допълнителните средства, защото са се появили съмнения, че разпределението им не е било прозрачно.

Всеки, който пожелае, ще има достъп до начина, по който е извършено точкуването за бонусите. Ако не е съгласен, може да възрази и ако се окаже, че има право, сумата ще бъде коригирана, каза Златанов.

На срещата е бил обсъден и проблемът за насилието над медици и за рисковите зони на работа.

Има ефект от взетите мерки, те се спазват, но не мога да кажа, че гарантират на 100% сигурността на всеки, защото риск има навсякъде, подчерта временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София.

От Министерството на здравеопазването ни изпратиха писмо, с което съобщават, че бюджетът на Спешна помощ няма да бъде намален с 1,5%, както се очакваше. Това означава, че ще има 80 000 лева за допълнителни средства над заплатите, обясни Златанов.

Намаляването на бюджета е и една от причините за намаляването на бонусите на медиците, посочи Златанов.

Той припомни, че има назначени четирима нови лекари и две нови медицински сестри. Освен това Златанов съобщи, че в момента се разглеждат документите на още двама фелдшери, един лекар и три медицински сестри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови