Изненадваща проверка в Центъра за спешна помощ в София

OFFNews 03 юни 2014 в 12:30 7408 10

Изненадваща проверка в Центъра за сцепшна помощ в София

Изненадваща проверка на Агенция „Медицински одит“ посрещна медиците в Центъра за спешна медицинска помощ в София, съобщи bTV.

Новата проверка е започнала рано сутринта, когато медиците излизат на протест пред сградата на Центъра – при смяната на нощната и дневната смяна около 8 часа.

Заради проверката медиците не успяха да стигнат до сградата на здравното министерство за поредния протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра д-р Георги Гелев, за по-високи заплати и за решаване на проблемите в Спешната помощ.

Резултатите от последната проверка в Центъра, продължила няколко месеца, бяха оповестени миналия четвъртък. Тогава на сайта на Министерството на здравеопазването беше публикувано резюме на доклада на „Медицински одит“.

Проверката констатира редица нарушения. Например назначени на работа 25 лекари без специалност, грешки, пропуски и несъответствия по отношение на графиците, разписанията, поименни списъци, Вътрешните правила за работа на Центъра, Процедурата за получаване на дарения, за инвентаризация и други. Освен това заплатите на част от служителите са определяни индивидуално, като заплатите на едни са увеличавани с повече в сравнение с други, като заплати на служители в администрацията са увеличени повече от тези на медицински специалисти.

След срещата си с протестиращите спешни медици здравният министър Таня Андреева заяви, че проблемите в столичния Център за спешна медицинска помощ се дължат на лош мениджмънт.

Тази сутрин Андреева нарече "истерична" реакцията на спешните медици на предложението за уволнение на директора на ЦСМП д-р Георги Гелев.

Андреева е категорична, че в момента никой не знае какви точно са заплатите на служителите в Центъра и че предстои това да се узнае след разглеждане отново на документи.

В същото време протестите на медиците не спират. Те се заканиха да посрещнат временно назначения на поста директор на Центъра д-р Александър Златанов с жива верига.

Д-р Златанов обаче не се появи днес в ЦСМП, тъй като документите по командироването му в Центъра от РЗИ София-област, на който е директор, все още се обработват в здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!