Временният шеф на Спешна помощ увеличил екипите с промяна в графика

OFFNews 11 юни 2014 в 17:06 3151 2

Временният шеф на Спешна помощ увеличил екипите с промяна в графика

Дежурните екипи на Спешна помощ в столицата са се увеличили на средно 15-16 само с промяна на графика и без наемане на допълнителни медици. С това се похвали временният шеф на Спешния център в София Александър Златанов.

В момента има 30 напълно оборудвани линейки с дефибрилатори, ЕКГ, кислородни маски и други, а в 26 от тях има дихателни апарати, посочи Златанов.

Предстои към тези екипи да се присъединят външни екипи, които да бъдат включени в графика. Досега над 20 колеги са минали администрацията и търсим начин да ги назначим, допълни той.

В момента търсим начин да запълним бройките и да привлечем повече хора в Спешна помощ. Обявили сме свободните места, които за момента са 94 за лекари, 15 за медицински сестри и 100 за шофьори, и вече 5-6 лекари и сестри показаха интерес, коментира временният шеф на Спешния център в София.

През тази една седмица, откакто съм на поста, ми прави впечатление, че самите сигнали са станали по-прецизирани, а отношението към линейките на пътя е по-толерантно, каза Александър Златанов.

Помолен да уточни дали прецизирането на сигналите означава, че те са намалели, Златанов посочи, че няма как да се направи такава статистика, но заяви, че според наблюденията му съветите, които се дават по телефона на подалите сигнал, се възприемат по-нормално.

Златанов не можа да отговори и на въпроса какви все пак са заплатите, които са получавали медиците до момента, за което имаше различни версии. Той обяви, че здравното министерство прави проверка, след което ще може да се отговори на този въпрос.

Въпреки оптимизирания график нови екипи от столични болници все пак ще започнат да работят към Центъра за спешна медицинска помощ в София. Желание да полагат дежурства до момента са заявили над 100 души, като допълнителните екипи ще тръгват от изнесените центрове на Спешна помощ в София, подчерта Златанов.

Александър Златанов беше назначен временно на поста директор на Спешния център в София, докато сегашния директор Георги Гелев е в болничен. 

Д-р Гелев беше предложен за уволнение, след като млада жена почина заради закъснала линейка. Спешните медици излязоха на протест в защита на д-р Гелев, тъй като уволнението му няма да разреши проблемите в Спешната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!