Магистър-фармацевтите призовават да правят скрининги, тестове и ваксинации

OFFNews 25 септември 2023 в 09:00 11333 0

Снимка RFK Sofia

На 25 септември магистър-фармацевтите в над 180 държави и територии призовават: „Нека правим повече!“. Поводът е Световният ден на фармацевтите, който се отбелязва за 13-та поредна година по инициатива на Международната федерация по фармация (FIP).

Специалистите по лекарствата в България също честват деня като част от тази голяма международна общност. Как отбелязват празника у нас, разказват маг.-фарм. Димитър Коцев, председател на Регионална фармацевтична колегия София-столична, и магистър-фармацевт Венелин Сапунаров, представител на БФС във FIP.

Венелин Сапунаров

- Г-н Сапунаров, какво е посланието на тазгодишния Световен ден на фармацевтите и какво искате да кажете с него?

- Честит празник на всички колеги! Посрещаме празника с гордост за приноса ни за грижата, възстановяването и поддържането на здравето на хората в продължение на много години. Поради това и темата през 2023 г. е: „Магистър-фармацевтите укрепваме здравните системи“. С нея се изтъква, че магистър-фармацевтите, преподавателите по фармация и фармацевтичните учени сме неразделна част от всяка здравна система.

Интересно е, че професията ни се трансформира и в различни държави фармацевтите са натоварени с допълнителни платени дейности, чрез които укрепват здравните системи. Такива са прилагането на ваксини, предотвратяването на незаразни заболявания, намаляването на антимикробната резистентност, справяне с нездравословното поведение (напр. употребата на тютюн) и проблемите на околната среда (напр. замърсяването на въздуха). Като държавата и фондовете заплащат на фармацевтите за тези дейности, за да се посрещнат нуждите на пациентите и да се намалят разходите за здравеопазване.

По време на пандемията от COVID-19 се доказаха възможностите на професията да поддържа здравните системи. Според Американска асоциация на фармацевтите по време на пандемията фармацевтичните екипи в САЩ са предоставили над 350 милиона клинични интервенции под формата на COVID тестове, ваксинации, лечение и болнични грижи. Фармацевтите във Великобритания пък ще изписват лекарства за 7 често срещани заболявания, за да се намали времето за чакане за преглед при лекар и да се облекчи работата на претоварените лекари. За да се справят с допълнителното търсене, през следващите две години аптеките в Обединеното кралство ще бъдат подпомогнати от държавата с 645 милиона паунда за увеличаване на персонала и ресурсите.

Професията на магистър-фармацевтите в България също се развива и можем да правим повече за по-здрава и по-стабилна здравна система. В съвременния свят магистър-фармацевтите имаме умения да поемем проследяването и последващия контрол на терапията на пациенти с хронични заболявания (като диабет и хипертония) и да облекчим натоварените лекари, да правим скрининг, тестове, ваксинации. Поради това посланието ни е ясно: „Нека магистър-фармацевтите правим повече!“

- Представяте практики от други държави. А давате ли иновативни, уникални примери от България на колегите си в други страни и във FIP?

- Да, разказвам им, но примерите са негативни за нас, за професията, за пациентите и за здравната система. Например, че в България не може да се осигурят финансиране и инвестиции за разкриване на аптеки за регионите с малко население и без аптека, но се очаква да се намери финансиране за закупуване на скъпо струващи автомати с камери и с дистанционна връзка с магистър-фармацевт. Според публикация на Euronews Next цената на подобни автоматизирани аптеки – робот започва от €100 000 и достига €200 000. Това ни кара да мислим, че заради бизнес интереси предложението се пробутва уж заради населените места без аптеки, а пък в крайна сметка цели да се приложи навсякъде. Поради това сигурно ще могат да се появят автомати и в големите градове, за да може инвестицията да се възстанови, понеже това едва ли ще стане в село със 100 жители. Тогава ще затворят и съществуващи аптеки.

Проектът бързо беше свален от сайта на здравното министерство, но предполагаме, че пак ще се появи. Сега се разглежда подобно предложение и от парламента. Това няма да гарантира достъпа на хората до фармацевтични грижи и възможността да получат консултация и съвет от магистър-фармацевт.

Ние сме специалистите по лекарствата и отговаряме за отговорната употреба на лекарства, знаем кога едно лекарство е подходящо за вас и кога би ви навредило, предоставяме ви надеждна информация за лекарствата, включително подходящ избор, дозировка, лекарствени взаимодействия, потенциални нежелани лекарствени реакции и терапевтични ефекти. Опасявам се, че резултатът от това може да бъде, както с линиите на операторите, само че тук ще става дума за пациенти, болни хора, които може в критичен момент да чуят по телефона: „В момента няма връзка с този номер“ или „В момента всички магистър-фармацевти са заети, изчакайте на линия или се обадете по-късно“. Това е едно уникално предложение, което го няма в Европа - да няма аптека, а само автомат за лекарства. Това разказах на колеги, членуващи във FIP, тъй като едно такова решение би засегнало негативно и здравните системи в другите европейски страни.

- Световният ден на фармацевтите се отбелязва по инициатива на FIP, какво предстои пред организацията?

- В момента се провежда Световният конгрес по фармация и в продължение на седмица фармацевти от цял свят се запознават с иновациите във фармацията, имат достъп до нови изследвания, дискутират по важни за професията теми. По време на конгреса се провежда и заседание на Съвета на FIP, на което ще се приемат нова декларация за ролята на фармацевтите при ваксинирането през целия живот и актуализиране на политиките за антимикробната резистентност.

- Какво пожелавате на магистър-фармацевтите по случай празника?

- Желая на всички колеги здраве, лични и професионални успехи, да не губят мотивацията и призванието си и да отстояват запазването на професията ни в България, за да помагаме на хората.

Димитър Коцев

- Г-н Коцев, честит празник! Как го посрещате?

- Благодаря и честит празник на всички колеги! Посрещаме празника с гордост за приноса ни за здравната система. Въпреки трудностите, българските магистър-фармацевти оставаме най-достъпните медицински специалисти и неведнъж сме доказвали своята социална функция в обществото. Вярвам, че имаме потенциал да правим повече за българското здравеопазване и за подобряване на здравето на хората. Надявам се, че днес пациентите и обществото ще поздравят магистър-фармацевтите.

- Какви са предизвикателствата пред професията Ви в момента в България?

- Предизвикателствата пред нас, са предизвикателства и пред пациентите, и пред здравната система. В момента проблемът, който е с най-широк обществен отзвук, е свързан с липсата/недостига/дефицита на лекарства. Има и три проекта за промени в Закона за лекарствените продукти. При всички тях обаче не се цели решаването на проблемите генерално, не се вижда цялата картина. Законът за лекарствата е като пътищата – с дупки, кръпки и поправки на поправките. Част от предвижданите промени целят да разрешат проблема с липсата/дефицита/недостига на лекарства. Но той няма да бъде решен, ако не се решат и другите проблеми. Последните публични изказвания са относно цитиран нерегламентиран износ на лекарства, но според нас и легалният паралелен износ е причина за този проблем. Друга причина са цените на лекарствата, които се реферират с най-ниските в Европа и поради това износът им от България за други страни явно е печеливш. А проблемът за магистър-фармацевтите, е че върху нас се изсипват болката и гнева на пациентите, които не могат да намерят нужните им лекарствени продукти.

От една страна паралелният износ е разрешен в ЕС, от друга обаче всяка срана членка сама определя здравното си законодателство. Това прави така, че някои държави нямат проблем, а други като България не можем да се справим сами. При всеки опит за промяна, проблемът не се решава, а се натоварват с допълнителни задължения магистър-фармацевтите, които в София над 90% са наети служители на трудов договор, според регистъра на РФК София-столична. Надеждата ни е, че с т.нар. „Фармацевтичен пакет“ на ЕС и предвижданите хармонизирани мерки за предотвратяване на недостиг и за наблюдение на такъв недостиг на ниво ЕС и на национално ниво, да помогне за разрешаването на проблема и в България.

- Достатъчно ли са магистър-фармацевтите и аптеките в България?

- Магистър-фармацевтите в България за населението и за територията на страната са напълно достатъчно. Но аптеките са много и са съсредоточени предимно в по-големите градове, които са икономически атрактивни. Относно аптеките, разбира се, хората трябва да имат достъп до аптеки и лекарства, но е странно това да става на места, където няма път, инфраструктура, лекарски кабинет и т.н. Парадоксално е и че в България има разкрити повече от необходимите за страната пет фармацевтични факултета и всяка година завършват изобилие от магистър-фармацевти, но продължава да се спекулира, че няма магистър-фармацевти. Страната ни е обезпечена с достатъчно на брой висококвалифицирани специалисти по лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!