Ковид-конфликти: Знаков специалист от ''Александровска'' хвърли оставка

Спор между прочутия нефролог проф. Емил Паскалев и ръководството на болницата може да остави без наблюдение пациенти с присаден бъбрек

Янка Петкова 11 ноември 2020 в 19:52 10222 1

Шефът на Клиниката по нефрология и трансплантация в УМБАЛ "Александровска" проф. Емил Паскалев е подал оставка. Причината е преместването на ръководеното от него звено в друга сграда заради разкриването на още COVID легла в лечебното заведение.

За това съобщи в социалната мрежа Кети Виденлиева, майка на трансплантиран пациент:

"Утре трябва да сме на контролен преглед и протокол за скъпоструващи лекарства, но такъв няма да има. Обаждах се в Александровска болница, отговориха ми: "Не знаем какво да правите, диспансера е с подадени и приети оставки! Питам ви: Това не е ли ГЕНОЦИД?"

По-късно новината беше потвърдена и от лечебното заведение.

Как се стигна дотук

На 6 ноември в своя позиция от Федерация "Български пациентски форум" предупредиха, че единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в България ще бъде превърнат в COVID-отделение:

"Унищожаването на специализирани структури, като Клиниката по нефрология и трансплантации към УМБАЛ „Александровска болница”, Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Свети Иван Рилски” София и преобразуването им в COVID-отделения показва много ясно каква е насочеността на властта към хронично болните пациенти по време на пандемия – систематично и насочено действие, което може да бъде квалифицирано единствено като ГЕНОЦИД!!!".

Ден по-късно от УМБАЛ "Александровска" съобщиха, че се е състояла среща между ръководството на болницата и представители на организацията на трансплантираните пациенти. Срещата е била в отговор на публикациите за опасност от спиране на дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ), чийто екип единствен в България оказва диспансерни услуги по проследяване и грижи за пациентите, очакващи или претърпели бъбречна трансплантация. Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Богов е обяснил, че Клиниката по нефрология и трансплантация се премества в Клиниката по нефрология, тъй като в корпуса, където се намира в момента, ще бъдат разкрити легла за лечение на коронавирус.

Впоследствие информацията беше опровергана от Христина Николова, адвокат по медицинско право, пациент с присаден бъбрек. Тя обясни, че миналата събота е присъствала на среща с директора и зам.-директора на Александровска болница, на която обаче не е бил проф. Паскалев, затова от пациентските организации са настояли за нова среща. Такава се е провела на 9 ноември. Предложени са били два варианта за решение на проблема с преместването на клиниката. По-късно обаче Христина разбира, че ситуацията се е променила:

"Преди малко разбрах, че не само не се приемат тези варианти, но и първоначалният е далеч от предложения. Трансплантираните пациенти ще бъдем преглеждани вече в мазето на Клиниката по нефрология или в кабинет на ДКЦ към Александровска. Искам да се обърна към всички лечебни заведения в България, за да помоля някой да ни приеме и ми е необходима вашата незабавна помощ. Доколкото знам утре (б. р. 10 ноември) ще приемат 4 нови прясно трансплантирани", написа Христина Николова и публикува видео от мястото, където е била пренасочена клиниката.

От лечебното заведение не коментираха конфликта, но съобщиха, че утре (12.11.) ще се състои пресконференция, на която ще бъде разяснено къде и как ще бъдат наблюдавани пациентите, които подлежат или са претърпели бъбречна трансплантация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

11.11 2020 в 22:28

Идиотията е тотална....дори за човек който нищо не разбира това е недопустимо,камо ли за хора които имат претенции за някаква компетентност...отглеждането на трансплантирани болни е висш пилотаж в медицината.Такива болни се гледат по специален начин дори да се срива светът около тях...да се разрушава една действаща система за да се разкриват ковид легла е тъпо,непрофесионално и не на последно място престъпно...Управляващите тази криза са за затвора(най-малко)а защо не,и да ги избесим по дърветата в Александровска....