Кардиолози: Животоспасяващите терапии за сърдечно болните трябва да се заплащат на 100% от НЗОК

Съвременното лечение напълно елиминира риска от внезапна сърдечна смърт

OFFNews 19 юли 2022 в 16:38 1384 0

доц. Васил Велчев и проф. Иво Петров

Снимка PR Play

от ляво надясно: доц. Васил Велчев, проф. Иво Петров

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да заплаща на 100% животоспасяващите терапии за сърдечносъдови заболявания.

Тази позиция изразиха на пресконференция на тема „Затрудненият достъп на българските пациенти до модерно лечение на сърдечно-съдови заболявания“ двама от водещите кардиолози у нас - проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник и доц. д-р Васил Велчев, завеждащ Сектор „Електрокардиостимулация“ в УМБАЛ "Св. Анна".

Те очертаха трудностите пред българските пациенти за достъп до съвременно лечение на сърдечно-съдови заболявания и необходимостта от промени в методологията на НЗОК при отпускането на средства за медицинските изделия.

Сърдечносъдовите болести, основно инфарктите и инсултите, продължават да бъдат водеща причина за смърт в Европа. Те засягат живота на повече от 60 млн. европейци.

Над три пъти по-висок е средният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови заболявания в сравнение с Европейския съюз - по данни на Евростат през 2019 г. от болести на органите на кръвообращението в България са починали 69 632 души. Това означава, че 64.4% от смъртните случаи за същата година са вследствие на сърдечни и съдови заболявания, което е 998 души на 100 000 население, посочи проф. Иво Петров.

По думите му модерните методики (ендоваскуларни импланти), които дават шанс за подобряване на състоянието на пациентите, в България те са по-трудно достъпни. Той обърна специално внимание на ендоваскуларното лечение на аорта, до което според него е необходимо да се подобри достъпа на пациентите в България като се увеличат обемите и процента на реимбурсация от страна на НЗОК.

"Ако не се направи навременно лечение на такъв тип заболяване, смъртността се увеличава. „Като лишаваме пациентите от тази терапия, ние ги обричаме на смърт“, подчерта той.

Доц. д-р Васил Велчев се спря на превенцията на внезапната сърдечна смърт (ВСС). Тя е нетравматично, неочаквано събитие, което настъпва до 1 час от началото на симптомите при липса на история за сърдечно заболяване. В 90% от случаите се проявява като много бърз пулс, несъвместим с поддържане на циркулацията на кръвта.

9 от 10 души не оцеляват от внезапна сърдечна смърт у нас

Данните сочат, че годишно в света от сърце умират приблизително 17 млн. души, като при около 25% от тях причината е внезапна сърдечна смърт. При половината от тези случаи ВСС е първи симптом, а в България 9 от 10 пациента не оцеляват.

Понякога рискът от ВСС може да се предвиди, като показатели за това са преживян сърдечен арест или инфаркт, при проследяване на помпената функция на сърдечния мускул, при наличие на фамилна обремененост и извършване на генетичен анализ. За съжаление, при голяма част от жертвите те не са налични и единственият им шанс при възникване на ВСС е оказване на първа помощ и употреба на автоматични публични дефибрилатори, обясни кардиологът.

Превенцията на ВСС е възможна чрез имплантируеми кардиовертер дефибрилатори (съвременни пейсмейкъри). Проблемът е, че тези медицински изделия се покриват частично от НЗОК и пациентите е необходимо да си доплащат, като в зависимост от устройството сумата може да достигне до 8 хил. лв. За да се избегнат голяма част от смъртните случаи при тези пациенти, е необходимо да се осигури 100% реимбурсация от страна на НЗОК, без да се налага - пациентът да доплаща за имплантация и реимплантация на устройство, спасяващо живот, каза доц. Велчев. Тези пейсмейкър са 100% ефективна терапия при сърдечен арест. Именно затова е важно да бъдат напълно заплащани от НЗОК, а усилието на кардиологичната общност да е насочено към разпознае рисковите пациенти. Рискът от ВСС може да бъде сведен до нула, ако разпознаем кой има нужда от протекция и го защитим, каза доц. Велчев.

Медицинските специалисти обявиха намерението си за организиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни и да се излъчи работна група, която да създаде механизмите за осигуряване на равен достъп на българските пациенти до съвременните методи за лечение на ССЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови