Как Диана от Видин се оказа с шипове, установени в Сандански и лекувани във Варна

"Лечението" е платено от Националната здравноосигурителна каса

OFFNews 11 юли 2023 в 11:07 5691 1

Диана Ангелова

Снимка Скрийншот

Диана Ангелова

При проверка на електронното си млада жена от Видин установява, че в Сандански е била диагностицирана с шипове във врата и впоследствие е била приета в рехабилитационна болница във Варна за лечението им.

Диана Ангелова е майка на две деца, в очакване на трето. През живота си е постъпвала в болница, само за да ги роди. Наскоро решава да провери е-досието си се натъква на диагноза, каквато никога не е имала, но заради която дори е била лекувана в болница.

Диагнозата е шипове на врата. Нямам такова заболяване, но според информацията в пациентското ми досие съм била хоспитализирана и са ми направени 25 процедури за 7 дни – топлинни процедури, мускулно-скелетни упражнения, неинвазивни терапевтични интервенции и др. Самото наименование на заболяването дори не знаех какво означава, разказва младата жена по Нова телевизия.

Според информацията хоспитализацията на Диана е назначена от д-р Янкова от МЦ "Панорама" в Сандански, а е извършена в специализираната болница за рехабилитация "Термал" във Варна, към която я насочват от медицинския център. Разходите за всичко това са покрити от НЗОК.

"Не познавам тази лекарка, никога не съм имала проблеми нито с врата, нито с гръбнака, във Варна също не съм ходила от много години", твърди жената.

Според електронната епикриза Диана е постъпила за лечение с "ограничени движения на главата и силни болки в шийната област, които продължавали към ръцете като причинявали дори изтръпване". След изписването "подвижността се подобрила, а болките и изтръпването намалели."

Д-р Янкова е неоткриваема, но от управителя на медицинския център в Сандански д-р Илия Попниколов става ясно, че лекарката нямала нищо общо със случая и е напуснала, без да остави контакт.

Проверка обаче показва, че преди няколко години д-р Илия Попниколов е бил член на борда на директорите в болницата за рехабилитация във Варна. От ръководството на лечебното заведение отказват коментар по случая и в писмен вид отричат някога да са приемали и лекували Диана в болницата си.

В края на всеки месец, всяко лечебно заведение представя отчети с фактури за извършената дейност. Няма как хора, които уж са лекували някого, да не знаят, че са издадени тези документи, защото за тази неосъществена дейност те са получили пари. Много често оправданието е технически грешки, грешки в софтуера – това е най-елементарното оправдание. Ако допуснем, че е станала грешка, е трябвало най-малкото да изпитат съмнение защо някой им плаща за нещо, което не са свършили, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според нея подобна документация няма как да съществува нито без знанието на лекаря и лечебното заведение.

Всички те много добре са знаели, че такъв пациент не съществува, че не са осъществени нито прегледи, нито процедури. Касата се източва веднъж с фантомни пациенти – крадем личните данни на някого и вписваме, че сме го лекували, за да получим пари; вторият начин е когато реално сме имали пациент, на който е извършено определени дейности, но са надписани и други за повече пари. Това е престъпление по чл. 212 от НК и се нарича документна измама. Подобни случаи се превръщат в практика заради липсата на ефективно електронно здравеопазване и проследимост на процесите, казва адвокат Петрова.

От НЗОК заявяват, че ако констатират отчетена, но неизвършена дейност, лечебното заведение, което я е отчело, се санкционира с частично прекратяване на договор по съответната клинична пътека. Оттам допълват, че са в готовност да извършат проверка по случая в срок от 2 месеца след официално подадена жалба.

"Ако хората не се интересуват и нямат достъп до интернет може с години да не разберат, че има нещо нередно и да им се надписва лечение, а някой да си прибира парите в джоба, казва потърпевшата Диана Ангелова.

Подобна информация обаче, освен НЗОК, би могла да ощети жената при назначаване на нова работа или изплащане на застраховка. Затова Диана ще търси правата си и в Здравната каса и в прокуратурата, и ще проверява и досието си периодично, за да не се окаже отново хоспитализирана, без да е разбрала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки