КАБ: Сградата на бъдещата детска болница е невъзможна, незаконна и опасна

OFFNews 18 октомври 2019 в 11:46 4776 6

Снимка Архив

Камарата на архитектите в България (КАБ) внесе жалба във Върховния административен съд да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Делото е насрочено за 11 ноември. Специалистите са категорични, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното си състояние. Най-важното - ще бъде опасна, се казва в позиция на Камарата до медиите.

По думите на експертите нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни, твърдят архитектите.

Общият устройствен план и Наредбата за земетръс могат да бъдат променени. Поправките ще отнемат години, но няма да променят факта, че бъдещата национална педиатрия ще е опасна – за децата, родители им и медицинския персонал, добавят те.

Грубият строеж е започнат през 1978 г. За толкова време всяка сграда старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо.

Експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 г. Тогава идеята за детска болница пак е на дневен ред и Народното събрание е поискало становища и доклади какво да се прави. Експертите казват, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти, се казва в писмото.

"Въпреки това през април 2019 г. МЗ прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Заданието за проектиране е непълно и некомпетентно. И отваря широко вратата за злоупотреби", пише още в писмото им.

Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицинските газове – качеството на инженерните системи предрешава битката за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за проектиране и строителство на националната детска болница, казват в мотивите си от Камарата на архитектите.

Според експертите болниците са сред най-големите консуматори на енергия. При средна продължителност на ползване на сградата между 50 и 100 г., разходите за електричество са стотици милиони левове. Ето защо съвременните лечебни заведения се проектират като пасивни сгради с ниско потребление и със собствено производство на енергия. В Ливърпул например детската болница произвежда сама около 60% от необходимата енергия. Подобни съвременни изисквания в техническото задание на МЗ няма, се казва писмото от Камарата.

Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки катаклизмите навън. Само че за заданието на МЗ това не важи. Там няма и дума за по-високи изисквания от минималните, заложени с наредбите за строителство. Впрочем няма дума дори за изисквания, които според нормативната уредба министерството трябва да укаже в заданието, се посочва в писмото с възраженията срещу обществената поръчка на МЗ.

Няма никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Няма мисъл за изграждането на топла връзка със съседната университетска болница „Майчин дом“, твърдят архитектите.

Обществената поръчка е за довършване на стария строеж на инженеринг. Т.е. всички етапи в създаването на сградата – проектиране, строителство и авторски надзор, ще бъдат поверени на строителя. По правило неговата цел като търговско дружество е да извлече максимална печалба при минимални разходи. Целта на възложителя (МЗ) трябва да е точно обратната - максимално качество при минимални разходи. Проектантът и надзорът са двете страни в този процес, които трябва да защитят интереса на възложителя МЗ. Но ако те са посочени от строителя или са негови служители, чий интерес ще бъде защитен? - питат архитектите.

Според тях инженерингът е допустим единствено, когато вече е създаден идеен проект на сградата. В случая липсва дори предпроектно проучване.

След публикуването на обществената поръчка КАБ предупреди здравното министерство, че заданието е неграмотно и залага огромни опасности. Предложи и безвъзмездно да помогне за написването на професионално задание заедно с камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването отказа.

Впоследствие архитектурната колегия обжалва поръчката пред КЗК. Жалбата беше отхвърлена. За министерството и Комисията поръчката отговаря на Закона за обществените поръчки. Широката рамка на този закон обаче не прави разлика между строителството на болница и сграда за търговията с плод и зеленчук, както е написана в конкретния случай. За строителството на болница изискванията са много и са специфични, съобразени с дузина закони и още няколко пъти по толкова наредби, стандарти и изисквания. Без да се броят световните иновации в тази област. Нищо от това не е заложено в обществената поръчка. Напротив!, твърдят от КАБ.

На 30 септември Камарата внесе във ВАС жалба срещу условията в обществената поръчка. И отново даде време и възможност на здравното министерство да оттегли поръчката и да подготви компетентно заданието за детската болница. Няма реакция.

Заложените в тази обществена поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта без край. Залагат много повече от предполагаемите 95,4 млн. лв. обществени пари. Но най-лошото е, че в залог ще бъде сигурността и животът на много хора. Децата ни и лекарите ни не заслужават това!, завършват аргументите си архитектите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

19.10 2019 в 02:29

Напоследък стана модерен терминът "умна сграда". Това което виждам в тия умности е, че се научиха да замазват с гипс жици за интернета, вместо телефонни. И да ги лепят във всеки ъгъл на всяка стая. Значи умно.
Попаднах в големите болници в края на 80-те, и там всичките газови и сигнални инсталации си бяха част от сградите, от построяването им. Както и генераторните групи в мазетата, помпите, газовите батареи в съседните противовзривни бункери, и всичко останало по БДС. Освен априорната сеизмичната и ветрова осигуреност.
Разбирам че избори, и някво провинциално селско дисче кандидатства в тях за "столицата". Но имайте мярка, а?
Ако Инженерите, не архитектчетата, кажат че това е за срутване - значи ще е за срутване. А тоя вой не ме убеждава.

23293

5

Стефан

19.10 2019 в 00:50

Двайсетина години работих в сянката на тоя скелет, и през това време не веднъж говорих със строителни инженери. От просто любопитство, не за друго. Научих сума неща за стоманобетонните конструкции, някои даже запомних.
Поради което, по никакъв начин не се интересувам от мнението на архитекторите по такива въпроси. Сградата на всяка болница е инженерен проблем, не архитектурен. Заради това е и най-скъпото строителство, не заради художествата на архитекторчетата, на които София вече се нагледа. И дано изчезнат след две седмици, а то почнаха да идват в повече със заявките си за яхване на бюджета.

3943

4

OtSofia

18.10 2019 в 19:59

По изключение - отговарям. За Общинар. По-вероятно ми се струва предизборният ход с въображаемата детска поликлиника в София да може и да има предвид български педиатър или специалист-управител. Колкото до НМДБ, управлението ѝ е супер сериозна работа. Надявам държавата да назначи генерален директор на принципа на конкурсите за Миланската скала, AKH във Виена, Philips и под. - с международен конкурс и висок доказан морал, както и с познания по педиатрия, но не непременно педиатър. Освен това, вярвам, че и това време ще дойде за България.

4534

3

Общинар

18.10 2019 в 18:57

До OtSofia, пиши си никнеха OtSamokov,да е ясно, че си от Фандъковата шайка! Ясно са посочени 6 нарушения на закона и че това е опасна съборетина, която отдавна трябва да се разруши. Наливат се милиони, защото за шеф на болницата гласят д-р ФАНДЪКОВ. Педиатърът ФАНДЪКОВ и Фандъкова не можаха да прилапат болница Лозенец, за да я правят уж детска с 80 млн.лв.народни пари и сега пробват план Б.

3943

2

OtSofia

18.10 2019 в 15:33

Горната публицистика на тема Национална многопрофилна детска болница показва,че КАБ е попаднала в присъдружието на строителни фирми, които не печелят търга за довършването на НМДБ.Най-вероятно от варненския кръг.Варненецът, който иска да стане кмет на София, вероятно има успех всред този кръг.Всички други "умаюни"-колко било опасно,просто не издържат критика. (Напр.- по логиката на подчинените на г-н Игнатов всички мостови съоръжения са опасни и движението по пътищата трябва да спре. И не ми обяснявайте как ст.бетонът бил друг.) Колкото до времето,когато е построена структурата Акт 14-най-тежката част,изградена по действащи норми,то не започва от 1978, когато се прави единствено I копка.Но враговете на детската болница са оттогава.И те са тежки.Някой много иска България да си остане с мижавото специализирано здравно заведение.Днешната кметица също дава срамежливо рамо на враговете на НМДБ с фойерверките за поликлиника.

11671

1

безпартийна

18.10 2019 в 12:58

Всеки с малко разум вижда, че това няма да бъде болница, а гробница. Този изгнил бетонен мастодонт просто трябва да бъде съборен.